Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "çılgın proje" Kanal İstanbul`da gemilerin yüzmesi için tarih verdi. Kanalın fizibilite çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, gazetecilerin mega projelere ilişkin sorularını yanıtlayarak şu bilgileri verdi:


MALİYET 4-10 MİLYAR $
"Hiçbir proje bizde uyutulmaz. Kanal İstanbul ile ilgili fizibilite ve güzergâh etütleri, jeolojik etütler yapıyoruz. Bu çalışmalar iki yıl sürer. İki yılın sonunda projeye ilişkin yap-işlet ihalesi açılır. Bu ihale süreci de 6 ay sürer. Projenin tamamlanması ise minimum 4, maksimum 8 yıl olur. Maliyeti 4 ila 10 milyar dolar arasında olabilir. Çünkü bu maliyet güzergâha göre belirlenecek."
 
3. KÖPRÜ İÇİN C PLANI
"Üçüncü köprü için nisan ayında teklifler alınacak. 340 kilometrelik bağlantı yollarını milli bütçe ile yapacağız. Köprü, 60 kilometrelik ana aks ve 34 kilometrelik bağlantı yolu ise yap-işlet modeli ile yapılacak. Toplam maliyet 5.2 milyar dolar. Bunun 2.5 milyar doları yap-işlet sistemi, geri kalanı milli bütçeden karşılanacak. Biz bu proje için yola çıkarken talep gelmeyeceği ihtimalini görmedik. Yap-işlet ile yapılacak 94 kilometrelik bölüm ya tünel ya viyadük olacak. Başka türlüsüne arazi müsait değil. Köprü geçişi 3 dolar olacak. Hazine garantisi olacak. Ayrıca günlük 135 bin araç geçişi garantisi verilecek. Bu rakamın altındaki tutarı devlet ödeyecek. Köprüye nisan ayında da talip çıkmazsa elbette C planımız var."
 
SABAH