24`üncüsü düzenlenen ve 250 firmanın katıldığı “Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı” (GAPSHOES) düzenlenen törenle Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi`nde açıldı.
Ayakkabı fuarının açılışına katılan Bakan Şimşek, Başkanlık sisteminin Türkiye'de koalisyonlara son vereceğini belirterek, “Bizim ciddi bir şekilde bu konuda inşallah bu reformu harekete geçirmemiz lazım. Temsilde adaleti artıracağız. Artık baraja belki gerek kalmayacak. Ne gerek var. Meclisimiz çok renkli olsun. Türkiye'nin bütün renklerini, mozaiğini yansıtsın.” dedi.
Türkiye'de siyasi istikrarı sağlam bir zemine oturtacak en önemli reformun, koalisyon dönemlerine son verecek anayasa reformu olduğuna işaret eden Şimşek, “Hangi partiden ve hangi kesimden olursa olsun adaylar yarışacaklar sonuçta bir tane aday başkan olacak, ekibini kuracak ve 5 yıllığına ülkeyi icraatları ile ileriye taşıyacak. Vatandaş takdir eder ve beğenirse 5 yıl kalacak. Olmazsa da başka bir arkadaş devam edecek. Bu yönetimde istikrarı getirecek. Bu önemli. Birçok ülke şuan bu sorunlarla karşı karşıya. Onun için bizim ciddi bir şekilde bu konuda inşallah bu reformu harekete geçirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
Yargıda çok önemli iki adım attıklarını, bunların istinaf ve ihtisas mahkemeleri olduğunu ve modern arabuluculukla artık dosyaların bilirkişi sorunlarından dolayı gecikmeyeceğini söyledi.
Şimşek, “Bu reformla birlikte aslında bizim uzun bir süredir hazırlıklarını tamamladığımız o kadar çok dönüşüm programı ve reform var ki. Yargıda çok önemli 2 adım attık. İstinaf mahkemelerini kurduk. Davaların yüzde 70-80`ini artık Gaziantep ölçeğindeki şehirleri büyütecek. Yargı hızlanacak. Bilirkişi reformunu yaptık. Artık dosyalar bilirkişi sorunlarından dolayı gecikmeyecek. İki konumuz daha var. Bu modern arabuluculuk. Her şeyi yargıya taşımayalım. Başka ne var. İhtisas mahkemeleri. Bizim ihtisaslaşmamız lazım. Yargı reformunun iki bileşeni var. Taslak olarak hazır. Hızla bunu devreye koyacağız.” şeklinde konuştu.
Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirdiklerini, eğitimde tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, “Eğitim her şeyin başı. 270 bin derslik yapmışız. Üniversite sayısını katlamışız. Yarım milyon öğretmen almışız. Ama yetmiyor. Kalite konusu öğretmenle, performans ölçümü, rekabetle ve özel sektöre daha çok alan açmakla ilişkilidir. Özel sektörün de elinin daha güçlü bir şekilde eğitime dokunması lazım. Rekabet lazım. O nedenle okul bazlı bütçe gerekiyor. Dil öğretmemiz lazım. Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getiriyoruz. Tam gün eğitim lazım. Eğitim reformu dediğimiz bu. Sadece teknoloji tek başına yetmez. Ama sadece diğer alanlarda tek başına yetmez. Evet, öğretmen kalitesi olmazsa olmaz. Anayasa değişikliğini aradan çıkaralım. Bütün reformlar hayata geçirelim. Kalkınma Bankasını yeniden yapılandırıyoruz. TÜBİTAK yeniden yapılandırılıyor. Ar-Ge'ye en fazla desteği veren biziz ama Ar-Ge yok ortada. Varsa da GE kısmı eksik.” diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında, Türkiye ekonomisinin motorunun sanayi sektörü olduğunu ve ülkenin büyümesinin de sanayi sektörünün büyümesine bağlı olduğunu ifade etti.
Gaziantep`in sanayi üretiminde önemli şehirler arasında olduğunu söyleyen Özlü, “Özellikle ayakkabı sektöründe Gaziantep`in belirli bir ağırlığı var. Bu tür fuarların da Gaziantep`in potansiyelini daha da geliştiriyor ve büyütüyor olacağı inancındayım. Gaziantep`in başarılı iş adamı ve sanayicilerini bu fuar sayesinde yeni fırsat ve iş imkanlarının bulacakları kanaatindeyim.” dedi.
Dünyada en fazla ayakkabı ithal eden ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere ihracatın artacağına inandığını dile getiren Özlü, “Bizim bu sektörde Çin ve Vietnam gibi ucuz iş gücü kullanan ülkelerle ucuz iş gücü ve fiyat konusunda rekabet etme şansımız çok fazla değil. Zaten buna gerek de yok. Bizim rekabet gücünü kalite, tasarım ve markalaşma gibi yeteneklerle yakalamamız daha iyi bir seçenek.” ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisinin motorunun sanayi sektörü olduğunu ve Türkiye ekonomisinin büyümesinin de sanayi üretiminin büyümesine bağlı olduğunu vurgulayan Özlü, “Sanayinin de altında yer alan bütün sektörler bizim için büyük bir önem taşıyor. Bütün sektörlerimizde üretimi nicelik ve nitelik olarak da geliştirmek istiyoruz. Teknoloji seviyesi ne olursa olsun sektörlerin çok daha yüksek katma değerli bir üretim yapabileceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
İtalya ve Türkiye'nin ürettiği ayakkabılar arasındaki fiyat farkının kalite farkından kaynaklanmadığını belirten Özlü, bu farkın büyük bir kısmının marka ve tasarımdan kaynaklandığını ve bu paketin hayata geçmesiyle araştırma geliştirme merkezi sayısının hızla yükseldiğini ve 310'a ulaştığını belirtti.
Özlü, “gelecek dönemde AR-GE merkezi sayısını ilk 3 ay içinde 500'e ardından da gelecek yıl bine çıkarmayı hedefliyoruz. Kurulacak olan yeni AR-GE merkezlerinin özellikle Gaziantep, Denizli, Kayseri gibi illerimizde kurulacağını tahmin ediyorum. Yine Gaziantep gibi şehirlerimize çok sayıda tasarım merkezleri kurulacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, Gaziantep`in her zaman güçlükleri aşmasını bilen bir şehir olduğunu, bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde hedeflerini yakalamak üzere var güçleriyle çaba göstereceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, fuarın açılış kurdelesini keserek stantları gezdiler.
Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi`nde düzenlenen 24`üncü GAPSHOES fuarına, Gaziantepli firmaların yanı sıra Adana, Ankara, Çankırı, Çorum, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa Kayseri, Konya ve Samsun illerinden gelen 250`ye yakın firma stant açtı.
Ayakkabı sektöründe yaz modellerinin ve trendlerin tanıtıldığı fuar, 17 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)