Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Bilinçli Gençler Topluluğu tarafından düzenlenen ve Yazar Ümit Aktaş'ın konuşmacı olarak katıldığı "Pasif Direniş İslam Dünyasında Şiddet ve Alternatif Yollar" adlı Konferansta Yazar Ümit Aktaş, terörün küresel güçler tarafından imal edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu`nda gerçekleşen konferansa İdari ve akademik personel ile öğrenciler katıldı.
“Cemaatler silaha dayalı şiddete müsaade etmiyor”
Öğrenci topluluğunun akademik danışmanlarından Araştırma Görevlisi Ayhan Ercüment`in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Yazar Aktaş, teşekkür konuşmasının ardından son yıllarda İslam dünyasının şiddet ve terörle anıldığını belirterek, “Küresel güçler rakip gördüğü alanları terörize ediyor. Bu terör sarmalı içerisinde önemli hakikatlerin üstünde durulması gerekir. Cihat kavramı Müslüman camia tarafından dahi yanlış anlaşılıyor. Kur`an, cihad kavramını açıklayıcı birçok ayet barındırıyor. Cihad kavramının savaşla anılan bir kavram olma sorunu Muaviye döneminden itibaren kutsal savaş döngüsüyle birlikte gelişti. 1960`lı yıllarda sömürüden kurtulmak için verilen mücadelelerle cihad kavramı, bu anlamda meşrulaştı, emperyalist dönemde ise cihat kavramı tamamen asimile edilerek siyasi süreçlerle tüm ülkelere, savaş mücadelesi olarak aktarıldı. İslam dünyasında önemli cemaatler silaha dayalı şiddete müsaade etmiyor. Tarihi süreçte silahsız birçok savunma taktiği vardır. Müslüman cemaatler esasında bu yolu tercih ediyor.” şeklinde konuştu.
Alternatif direniş yolları ile ilgili örnekler veren Aktaş, “Gandi`nin kumaş ve tuz üretimi ile ilgili geliştirdiği yöntemler sayesinde İngilizler Hint topraklarını terk etti. Ardından gelişen ulus devlet mantığı, çoğu ülkenin birliğini dağıttı ve batı sömürgeciliğinin yerleşmesine olanak sağladı. Süreçlerin getirdiği şartlardan ötürü silahlanmaya çok fazla yatırım yapılıyor. Eğitimde geri kalınıyor, batı dünyasında yılda beş milyar kitap basılırken, doğu ülkelerinde toplam 50 milyon kitap basılması bu eksikliği açığa vuruyor.” dedi.
Şiddetin mücadele yöntemi olmadığına vurgu yapan Aktaş, Malcolm X ve Cemil Meriç`in mücadele yöntemlerine ve değinerek, “Maalesef diyalog kurma, istişare etme, sabırlı davranma gibi melekeleri İslam dünyası yitirdi. Sorunların tespitinde zayıf kalındı. Kendi kavramlarımızı ihya etme ve kullanma bir dirilişin zorunluluğudur. Üniversitelerin özgür düşünce, bilim ve kavramlar üretmek açısından sorumlulukları vardır.” ifadelerini kullandı.
Konferans, soru cevap kısmının ve hediye takdiminin ardından sona erdi.
Konferans sonunda Yazar Ümit Aktaş kitaplarını imzalayarak katılımcılarla bir süre sohbet etti. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)