TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 12 ARALIK
627 - Ninova Muharebesi`nde Bizans İmparatoru Heraklius'un ordusu, Pers İmparatoru II. Hüsrev'in güçlerini yendi. Ninova Muharebesi, 602-628 yılları arasındaki Bizans Sasani savaşlarının bir parçasıdır. Bu çatışmalar sonunda Bizans galip geldi ve sınırlarını Ortadoğu'ya doğru genişletti. Buna rağmen İslam Devletinin genişlemesi ile bu durum uzun sürmedi.
1901 - İtalyan mucit Guglielmo Marconi, telsiz-telgraf sistemini geliştirdi ve İngiltere'den Atlantik aşırı ilk mesajını gönderdi. Kısa dalga radyo iletişimi üzerine yaptığı çalışmalarla modern uzun erimli radyo yayımcılığının gelişmesini olanaklı kıldığı için, radyonun babası olarak bilinir. Başka bilim insanlarının katkılarıyla geliştirilen radyo, televizyonun bulunuşuna dek en önemli kitle iletişim aracı olarak kaldı.
Dünyada ilk kez transatlantik radyo iletişimini başaran kişidir.[
1941 - II. Dünya Savaşı`nda işler kızışmaya başladı. İngiltere Bulgaristan'a; Macaristan ve Romanya ABD'ye; Hindistan da Japonya'ya savaş ilan etti.
1949 - TBMM, Türkiye'nin Avrupa Konseyine katılmasını onayladı. Avrupa Konseyi`ne katılan Türkiye, 70 yıllık bekleyişe rağmen hala, hıristiyanlar kulübü olarak değerlendirilen Avrupa Birliği`ne alınmadı.
1963 - Kenya, İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti. Kenya, Hint Okyanusu'na kıyısı olan bir doğu Afrika ülkesidir. Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Güney Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali ile komşudur. Başkenti Nairobi'dir.
1997 - Recep Tayyip Erdoğan Siirt`te, miting sırasında Ziya Gökalp'in 1912 yılında Balkan Savaşı için yazdığı Asker Duası şiirinin "Minareler süngü/ Kubbeler miğfer/ Camiler kışlamız/ Müminler asker," mısralarını okuduğu için Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi`nde yargılanmaya başlandı. Yargılama sonucu Türk Ceza Kanunu`nun 312/2 maddesinden “Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçunu işlediği şeklinde bir acayip gerekçeyle dört ay hapis cezasına çarptırıldı, bu cezasını 24 Temmuz 1999 günü tamamladı. Cumhuriyet tarihinin en zorlama yargılamalarından biri olan ve tarihe şiir okuma davası olarak geçen bu olay halen dahi zaman zaman tartışılmaktadır.
2000 - Etiyopya ile Eritre arasında 2 yıl süren savaşa son veren barış anlaşması Cezayir'de imzalandı. Bu iki Afrika ülkesi uzun yıllar süren sömürgecilik döneminin de etkisiyle siyasi istikrarsızlığın had safhada olduğu dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer almaktadır. Zaman zaman büyük zorluklarla ve ağır bedeller ödenerek kurulmaya çalışılan düzen de ABD ve Batılı güçlerin çıkarlarına ters düştüğü için özellikle hıristiyan gruplar desteklenerek sabote edilmektedir. Etyopya`da Müslüman nüfusun ağırlıkta olması nedeniyle hıristiyan gruplar ve komşu ülkeler burası aleyhine sürekli kışkırtılmaktadır.
2000 : Anayasa Mahkemesi, FP'nin kapatılması davasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın isteği doğrultusunda Siyasi Partiler Yasası'nın ''odak olma'' fiilini düzenleyen 103. maddesinin 2. fıkrasını iptal etti. Bu fıkra parti kapatmayı biraz daha zorlaştırmaktaydı; böylece Fazilet Partisi`ni kapatma yönünde Anayasa Mahkemesi önünde hiçbir engel kalmadı.
2001 Almanya, Cemalettin Kaplan'ın cezaevinde bulunan oğlu Metin Kaplan tarafından yönetilen İslami Cemaat ve Cemiyetleri Birliği (İCCB) ile derneğin 19 yan kuruluşunun faaliyetlerini yasakladı.
2003 : Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, ''yargıya güven'' tartışmalarını değerlendirirken, bu tür tartışmalarla devleti oluşturan organların meşruiyetinin tartışılır hale geleceğini belirterek, ''İşte o devletin sonu demektir'' dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Türkiye'de tüm hesapların adalete hesap vermekten kaçmak için yapıldığını, kirlenmenin temel nedeninin bu anlayış olduğunu, bunun sonucu olarak adaletin hesap sorma gücünün zayıflatıldığını, alanının daraltıldığını belirtti. Ok, ''Adalete güvenmiyoruz sözünü ve buna temel olan anlayışı, bu tutum içinde değerlendirmek ve ciddiye almamak gerekir'' dedi. Öte yandan yargının derin devlet ve çetelerle bağlantısı şüphesi her geçen gün daha da belirgin hale gelmekte ve yapılan anketlerde yargı en güvenilmeyen kurumlar listesine girmekteydi.
2003 : Eski Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in öldüğü açıklandı. Azerbaycan devlet başkanı Haydar Aliyev kalp yetmezliği hastalığından dolayı uzun süredir tedavi gördüğü Ankara GATA Hastanesinde, 83 yaşında öldü.
2005 : Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 59. Hükümet döneminde yapılan özelleştirmelerden 26 milyar 674 milyon dolar gelir sağlandığını bildirdi.
2009 Türkiye`de Kürdler adına solcu-laik bir çizgide siyaset yapan ve PKK`ya yakınlığı ile bilinen Demokratik Toplum Partisi "temelli" kapatıldı ve böylece partiler mezarlığına dönen Türkiye`de bir parti daha kapatılarak bu alandaki rekor egale edilmiş oldu. Siyaset yapmanın ipte cambazlık yapmakla eşdeğer olduğu Türkiye ortamında, hedeflerini gerçekleştirme fırsatı pek de bulamayan DTP'nin üst düzey yöneticilerine siyaset yasağı getirildi. Yasaklı isimler 5 yıl süreyle siyaset yapamayacak.