Son günlerde yeniden tarımın desteklenmesi konusunda gündeme gelen mısır ekimine sadece damlama usulüyle destek verileceğinin açıklanmasının ardından İLKHA`ya konuşan Mardinli çiftçiler, damlama usulününüm çok masraflı olduğunu, bunun için de devletin kendilerine yardımcı olması gerektiğini vurguladılar.
Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Eşme (Mesqeynter) ile Kumlu (Dukuk) köyü çiftçileri, damlama usulünün hem devlet, hem de çiftçiler açısından iyi olduğu ancak külfetli ve ağır bir iş olduğu için tüm çiftçilerin tarlalarına damlama yapamayacaklarını belirterek, devletin bu konuda çiftçilere destek vermesi çağrısında bulundular.
“Elektrik parası çok fazla geliyor”
Çiftçilerden Abdülhamit Kocaboğa, “Geçen yıl mısır desteği kesilmişti. Şimdi tekrar serbest bırakıldı. Hükümetin tekrar mısıra destek vermesi iyi oldu. İnşallah eskisinden daha iyi olacak, ama elektrik parası çok fazla geliyor.” dedi.
“Türkiye çok güzeldir, ama adaletsizlik vardır”
Damlama usulüyle desteğin verilmesinin güzel bir gelişme olduğunu belirten çifti Mehmet Ali Gümüş, çiftçilerin yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde dile getirdi;
“Dünyada huzur kalmamış, Türkiye çok güzeldir ama adaletsizlik vardır. Bize çok haksızlık yapılıyor. Biz çiftçilere verilen elektrik Avrupa`nın tüm ülkelerinden daha pahalıdır. Mahsulden gelen gelir elektriğe gidiyor Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Hakları neyse onu alsınlar biz çiftçileri cezalandırıyorlar. Tek isteğimiz bize adaletle davransınlar. Hak ve adaletle hükmetmeleri gerekir. Türkiye Avrupa`dan daha iyidir ama adalet yoktur. Çiftçilere çok haksızlık yapılıyor. Allah`ın dediği adaletle hükmetseler, herkes memnun olacak. Damlama usulüyle desteğin tekrar verilmesi güzel bir gelişmedir, ama devletle bizim aramızdaki tek sorun elektrik sorunudur. Devlet biz çiftçilere elektrik sorununu halletse, bütün Avrupa bizim gibi olacak diye sevineceğiz. Sadece evlerdeki elektrik bin iki bin TL geliyor, bu adalet midir? Bizim elektrik Avrupa`dan daha pahalıdır. Türkiye hukuk devletiyse biz de her vatandaş gibi hakkımızı istiyoruz. Devlet elektrik sorununu halletse çok iyi olur. Bu sıkıntıyı da giderirse, Türkiye daha güzel daha huzurlu olacak. Mısırın ekilmesi hem bize hem de devlete çok iyidir, çünkü geliri vardır. Mısırın geliri buğdaydan daha çoktur. Bölgemiz çiftçilik üzerinedir. Damlama olursa çok iyi olur, bizim de masrafımız az gider. Devlet için de iyi olur.”
“Çiftçilerin yüzde 20`si damlama usulü yapamaz”
Devletin elektrik konusunda da çiftçilere yardım etmesi gerektiğini savunan Yusuf Kılıç, “Devlet elektrik konusunda çiftçilere yardım etmese, çiftçiler mısır ekemez. Ektiği zaman gelirin hepsi masraf olarak gider. Devlet elektrik konusunda da çiftçilere destek vermesi gerekir ki çiftçiler kar etsin ve mısırı ekebilsin. Damlama usulü çiftçilerin yüzde 20-30 yapamaz. Bir tarlanın damlama yapılması için en az 100 bin TL lazım. 10 yıl mısır eksen bu kadar parayı kazanamazsın.” diye konuştu.
“Çiftçilere yardım edilmesini bekliyoruz”
Genç bir çiftçi olan Mehmet Güzel ise, “Güneydoğu`nun tek geliri çiftçiliktir. Bunlarda elimizden alınsa iflas ederiz. Resmen şah damarımız kesilir. Şimdi ise damlama usulüyle tekrar mısır ekilebilir. Destek verilecek ama, ayrıca damlama için de devletin destek vermesi gerekir. Güneydoğu`nun yüzde 20`si damlama yapamaz. Damlama yapabilmemiz için devletin bize yardım etmesi gerekiyor. Yardım etmese damlama yapamayız. Devletin tekrar desteğin vermesi güzel, çiftçiler için hayırlı bir şeydir ama her çiftçi tarlasını damlama usulü yapamaz. Çünkü maddi külfeti vardır. Devletin bu konuda da çiftçilere yardım etmesini bekliyoruz.” dedi.
“Mısır ekiminin şartsız serbest olması gerekir”
Kumlu köyü çiftçilerinden Reşat Sezgin de “Damlama usulü bize uymuyor. Eskisi gibi bize destek verilse daha iyidir. Sulamacısı, elezyoncusu, kamyomcusu herkes mısırdan ekmek yiyiyor. Mısırın sürekli ekilmesini istiyoruz. Çiftçiliğin dışında kamyonculuk da yapıyorum. Mısır ekilmediği takdirde hepimiz evde oturacağız. Mısır ekiminin şartsız serbest olması gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Damlama usulünün zorunlu olmaması gerekir”
Mısır ekiminin eskisi gibi devam etmesini beklediklerini kaydeden Çiftçi Berekat Uluğ, damlama usulünden anlamadıklarını söyledi.
Uluğ, “Bölgemizin gelir kaynağı çiftçiliktir, buğday ile mısırdır. Bunda da bize destek verilmediği takdirde çiftçiliğin bir anlamı kalmıyor, zaten hepimiz borçluyuz. Damlama yapan çiftçilere destek verilecek deniliyor. Damlama yapabilen yapsın, ama yapmayana da destek verilsin. Damlamanın zorunlu olmaması gerekir. Herkesin damlama yapacak imkânı yok, eskisi gibi çiftçilere destek verilse daha iyi olurdu.” diye konuştu. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)