Mardin`de bir çocuklarını Kistik Fibrozis hatalığından kaybeden Molla ailesinin ikinci çocuklarına da aynı hastalık teşhisi konuldu. Gözyaşları içerisinde yetkililere seslenen Molla ailesi, aynı acıyı tekrar yaşamak istemediklerini ancak çaresiz olduklarını ifade ettiler.

Mardin`in Nusaybin ilçesinden Lübnan`a giderek orada evlenen Azize Molla, Lübnan`da dünyaya gelen kızı Besna'yı 5 yaşındayken Kistik Fibrozis hastalığından kaybetti. Kızını kaybetmenin acısına bir türlü alışamayan Azize Molla, 6 yaşındaki erkek çocuğu Eymen'in de aynı hastalığa yakalandığını öğrenince dünyası  bir kez daha yıkıldı.

İLKHA aracılığıyla yetkililere seslenen Azize Molla, “Kızımızı kaybettik, oğlumuzu da kaybetmek istemiyoruz. O`nu kaybedersem yaşayamam." diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Aslen Nusaybinli olduğunu ve 2001 yılında Lübnan'da ikamet ettiklerini hatırlatan acılı anne Azize Molla, çocukları Eymen'in Kistik Fibrozis hastalığına yakalanmasının ardından tedavisi için 2014 yılında Türkiye'ye giriş yaptıklarını söyledi.

"Dolandırıcılara 20 bin dolarımızı kaptırdık"

Lübnan'da aynı hastalığa yakalanan kızları Besna için neleri varsa harcadıklarını belirten Azize Hanım, "Bir ilacı bile 3 bin dolara alıyorduk. Ama vefat etti, kaybettik kızımızı. Elimizde sadece 20 bin dolar kaldı. Eşim beraber düşündük ve İsveç`e gitmeye karar verdik. İsveç`e götürecek şahıslar, bizi dolandırdı, 20 bin dolarımızı kaptırdık. Daha sonra Irak`a geçtik. Irak`ta halam vardı, onu ziyarete gitmiştik. Ama orada ‘Siz Suriye vatandaşısınız, pasaportunuz sahte` diyerek 6-7 ay hapse attılar. Mahkemeden sonra Nusaybin`e geldik, Nusaybin`de durumlar kötüleşince Mardin merkeze geldik.” dedi.

“Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyorum”

Lübnan'da ikamet ettikleri yıllarda maddi durumlarının gayet yerinde olduğunu hatta çocuklarını özel okullara bile yolladıklarını söyleyen Azize Hanım, şu an ise muhtaç duruma düştüklerini dile getirdi.

Azize Hanım, “3 çocuğumuz var. Her gün bir şey istiyorlar fakat imkanım olmadığı için alamıyorum. Bu yüzden çok üzülüyorum. Psikolojim o kadar bozuldu ki artık ilaç kullanmak zorunda kaldım. İş arıyoruz, kimse iş vermiyor. Eşim Lübnanlı olduğu için Türkçe bilmiyor. Hangi kapıyı çalacağımızı artık bilemiyorum. Çok zor durumdayım.” diye konuştu.

“Rutubetli evde yaşamak zorunda kaldığımız için hastalığı ilerliyor”

Oturdukları evin rutubetli olması nedeniyle çocuklarının hastalığının daha ilermesine sebep olduğunu kaydeden Azize Hanım, “Çocuğum hasta. Allah razı olsun, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, çocuğun tedavisi için 600 TL para yardımında bulunuyor. Ama bir bodrum katta şu an yaşıyoruz, ev hepsi rutubetli ve rutubetten dolayı çocuğun hastalığı ilerliyor. Doktora gittik, evin rutubetli olduğu için çocuğun iyileşemediğini söyledi. Ama elimden bir şey gelmiyor. Kışın evi su basıyor, damlama yapıyor. Yetkilerden yardım bekliyoruz, bize bir iş imkânı tanısınlar. Sadece iş istiyorum, iş olursa çalışacağız. Eşim de çocuklarım da ben de çok ezildik, üzüldük.” ifadeleri kullandı.

Gözyaşları içerisinde yetkilileri seslenen Azize Hanım, çaresizliğini şu sözleri ifade etti: "5 yaşında Besna adında bir kızım vardı. Kistik Fibrozis hatalığından onu kaybettim. Oğlum Eymen de aynı hastalığa yakalanmış. Ben kızımı kaybettim, oğlumu da kaybetmek istemiyorum. O ölürse ben de ölürüm. Elimden gelen bir şey yok, çaresizim.”

Hastalığı nedeniyle her gün buhar solunum cihazını kullanmak zorunda kalan ve tedavi için sürekli Diyarbakır'a getirilen küçük Eymen ise yaşıtları gibi rahatça gülüp oynamak istediğini belirterek hayırseverlerden yardım talebinde bulundu.

Kistik Fibrozis hastalığı nedir?

Türkiye`de her 3-4 bin bebekten birinde görülen Kistik Fibrozis hastalığı, erken teşhis edilemediğinde ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalık, doğumdan itibaren pek çok organın salgı bezlerini etkileyerek fonksiyon bozukluklarına yol açabiliyor. Hastalıktan sıklıkla akciğer, pankreas, karaciğer, bağırsak, sinüs ve üreme organları etkileniyor.

Hastalığının belirti ve bulguları

Hastalığın balgamlı, sık ve uzun süreli öksürük, zatüre, bronşit, hırıltılı solunum gibi tekrar eden veya iyileşmeyen akciğer enfeksiyonları ve nefes darlığı gibi belirtileri var.

Tedavisi

Kistik Fibrozis gen bozukluğu ile ilgili kronik bir hastalık olup, kökten çözümü yani gen tedavisi ile ilgili tedavi araştırmaları sürüyor. Hastalığa erken teşhis ve tanının konulması sürecinin hemen ardından başlanacak tedavi sayesinde, organ hasarı azaltılıp geciktirilebiliyor. Hastalığın destek tedavisinin ise ömür boyu devam etmesi gerekiyor. (M. Salih Keskin – İLKHA)