Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye`ye yerleşen Suriyelilerin eğitim ve sosyo-ekonomik yönde kazanımlarının arttırılması yoluyla toplumsal entegrasyonlarının geliştirilmesi projesi toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği`nin sürekli olarak dillendirdiği insan haklarının, Ortadoğu ve Müslüman coğrafyalardaki insanların haklarını ilgilendirmiyor mu? diye sordu.
Özel bir otelde gerçekleşen toplantıya Vali Vekili Halil Uyumaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) Başkanı ve aynı zamanda eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş ile Suriyeli iş adamları katıldı.
Gaziantep`in Suriye`deki göçten en çok etkilenen illerden bir tanesi olduğunu söyleyen Vali Vekili Halil Uyumaz, kentte yaşayan Suriyelilerin Türkiye vatandaşlarının sahip olduğu bütün imkanlara sahip olduğunu söyledi.
Uyumaz, “Gaziantep`te 5 adet barınma merkezimiz var. Yaklaşık 300 bine yakın Suriyeli misafirimiz Gaziantep`te bizimle beraber yaşıyorlar. Sağlık konusunda biz hangi imkanlardan faydalanıyorsak onlarda aynı şekilde faydalanıyorlar. Barınma konusunda da aynı. Yine kendi vatandaşımızın ekonomi yük alanında yetersiz olanları özellikle dezavantajlı dediğimiz insanlar hani imkanlardan faydalanıyorsa o şartlarda olan Suriyelilerde aynı şartlardan faydalanıyor.”dedi.
“Avrupa`daki sınırlar içerisinde yaşayan insanın mı hakkı?”
İnsan hakları denilince sadece Avrupa`daki sınırlar içerisinde yaşayan insanın mı hakkı? diye sorarak konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Avrupa Birliği`nin kafa karışıklığını çok yakinen görerek ve üzülerek üslubunu seyrettiklerini söyledi.
Şahin, "2004-2007 yıllarında en çok heyecanla çıktığımız Avrupa Birliği yolculuğu insan hakları, demokrasi mücadelesinde kadın, çocuk ve engelli hakları kapsamında heyecanla bu yolculuğa başlamıştık. Ama şuan geldiğimiz noktada hangi insan? Diye sorma ihtiyacı hissediyoruz. Hangi insan hakkı? Avrupa`daki sınırlar içerisinde yaşayan insanın mı hakkı? Şu bahsedilen hak bölgesel bir ayrımcılık mı var? Bunların bahsettiği hak Ortadoğu`ya ve Müslüman coğrafyadaki insan haklarını ilgilendirmiyor mu? Diye yaşananlar hepimizde ciddi manada soru işaretler bırakıyor.”dedi.
“Kendi iç barışımızı sağlamalıyız”
AB ve AB ülkelerinin Suriyeli mülteciler konusu başta olmak üzere birçok konuda sınıfta kaldığına vurgulayan Şahin, “Zaten bu karmakarışık yapı kendi içerisinde büyük bir sorun alanına dönüşmüştür. Kendileri de buradan nasıl çıkacaklarını bilemiyorlar. Böyle bir dünya coğrafyasında bize düşen şey, 15 Temmuzu yaşayan bir toplum olarak her 10 yılda bir darbe yaşamış insan haklarında her darbenin 30-40 yıl geriye gidişini yaşamış bir siyasi geçmişimizin olduğunu düşündüğümüz zamanda en önemli şeyin kendi iç barışımız ile birlikte sorunları doğru analiz etme ve bunu doğru karar vermekle çok hızlı bir şekilde sorunları doğru analiz etme ve bunu doğru karar vermekle sorun çözme kapasitemizi artırmaktan geçtiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Suriyeli çocuklar geleceğe hazırlanıyor”
Son yerel seçimlerin ardından başlayan dönemde 3 bin olan Suriyeli çocuklarda okullaşma oranını şu an 67 bine çıkardıklarını da belirten Şahin, Suriyeli çocukları geleceğe hazırladıklarını belirtti.
Şahin, “Suriyeli çocuklar, kendilerine sunulan bu eğitim hizmetiyle, geleceğe hazırlanıyor. Suriyeli sığınmacıların en çok bulunduğu illerin başında gelen Gaziantep`te ise 58 bin Suriyeli çocuk eğitime kazandırıldı. İç savaş öncesi ülkelerinde ilköğretim çağındaki çocukların okullaşma oranı da yüzde 85`lerde iken Gaziantep`teki okullaşma oranı ise yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 98`lere ulaşmış durumda.” şeklinde konuştu.
Toplantıda Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) Başkanı ve aynı zamanda eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş da bir konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından kentteki Suriyelilere eğitim konusu başta olmak üzere sağlanan imkanların yer aldığı bir sinevizyon gösterimi ve sunum ile sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)