Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa'nın en büyük otomotiv ticaret merkezi Otonomi'nin açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Yıldırım yaptığı konuşmada, başkentin gelişimine, kalkınmasına büyük katkı sağlayacak, ekonomisini canlandıracak önemli bir eserin daha yapıldığını belirtti. 

Bölgenin, Ortadoğu'nun en büyük otomotiv ve ticaret merkezlerinden birinin hizmete sunulduğunu vurgulayan Yıldırım, "15 Temmuz gecesi tanklara, jetlere, bombalara, mermilere göğsünü siper eden Ankara'nın yiğit insanlarına, hemşehrilerimize yakışır bir hizmeti başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.“ diye konuştu. 

Başbakan Yıldırım, eserin Ankara'nın sosyal hayatına olduğu kadar, bölgenin ticari hayatına da çok önemli katkılar sağlayacağına dikkati çekerek, 14 yıl öncesinin Türkiye`si ile bugünün Türkiye`sinin aynı olmadığını, 14 yıl önce Türkiye'de istikrarın, güvenin bulunmadığını, bugün ise güven ve istikrarın olduğunu söyledi. 

Türkiye'de otomotiv sektörünün büyümeye devam ettiğini aktaran Yıldırım, "2002'de Türkiye'de 8,5 milyon araç vardı, araba, kamyon, otobüs tamamı 8,5 milyon. Şimdi ne kadar, 21 milyon, kaç katı, neredeyse üç katına yaklaşmış. Bu, büyümeyi gösteriyor, bu refahı gösteriyor, bu rakam piyasanın ne kadar canlı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Zaman içerisinde bu motorlu araç varlığındaki artış özellikle şehirlerde de trafiği maalesef olumsuz etkiliyor." dedi.

Galericiler ve oto pazarlarının şehrin içerisindeyken sokakların park alanlarına döndüğünü belirten Yıldırım, ne kadar yeni yol, köprü yapılsa bile şehir içi planlaması tam olmadığında amaca ulaşılamadığının altını çizerek, "Bunun için şehrin içinde kümelenen bu araçların kaldırılması, ikinci el oto pazarlarının şehir dışında tek bir mekânda toplanması Türkiye'de bütün şehirlerde olduğu gibi Ankara'da da nihayet gerçekleşmiş oldu." diye konuştu. 

"551 dükkân var, her bir dükkân bir ekmek kapısı"

Bu eserin ortaya çıkmasının, arsa bulunmasının, finansmanının sağlanmasının alt yapı çalışmaları bakımından kolay olmadığını ifade eden Yıldırım, "Burası sadece alınıp, satılan bir yer değil, on binlerce insanın her gün gelip burada vakit geçireceği bir yaşam alanı haline gelmiş, oteliyle, yiyecek içecek merkezleriyle muazzam güzel bir tesis olmuş." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, tesisin maliyetine ilişkin de, "500 trilyon harcama yapılmış, alt yapı buna dahil değil belediye de alt yapıya 15 trilyon harcamış, 551 dükkan var, her bir dükkan bir ekmek kapısı, burada iş, aş sahibi olanlar olacak, ekonomiye katkı sağlayacak. Tesiste bir aracı satın almak için ihtiyaç olan her şey var. Aynı anda 12 bin aracı burada görebileceksiniz, 5 bin kişi burada iş sahibi olacak." bilgisini verdi. 

"Bütün işler de burada hallolacak, alım, satım, noter, ruhsat her şey"

Vatandaşların sokak sokak gezmek yerine tek merkezde bu tesislerde istediği kadar seçeneği görebileceğini dile getiren Başbakan Yıldırım, "En güzel aracını alacak, bütün işler de burada hallolacak, alım, satım, noter, ruhsat her şey oturup kahvesini içerken, yemeğini yerken bir yandan da bu işlemler yapılacak, hizmet ayağına gelecek." dedi. 

Tesisin havalimanına yakın olduğunu, ayrıca Ankara'dan ücretsiz servis olacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, gelecek yıllarda buradan Ankara'ya metro da yapılacağını müjdeledi. 

Yıldırım, Ankara'nın toplu ulaşımına destek olmak için Kızılay Çayyolu- Batıkent, Sincan metrolarını açtıklarını hatırlatarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi de artık kara sevdaya dönen Keçiören-Tandoğan Metrosunu önümüzdeki ay açıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Bir yandan metrolarıyla bir yandan yollarıyla geniş bulvarlarıyla Ankara'nın güzelliğine daha da güzellikler katacağız, 1990'lı yıllarda Ankara demek kışın bir bulutun altında güçlükle nefes alınan bir şehir demekti. Bugün artan nüfusa rağmen Ankara yaşanacak bir şehre dönüştü. Bölgenin en güzel şehirlerinden biri oldu. Ankaralıların yüzde 98'i doğalgaz kullanıyor. Şehir içi otobüslerin yüzde 80'i de doğalgazla çalışıyor, yani egzoz yok, duman yok. Ama bitmedi hala yapmamız gereken işlerin olduğunu biliyoruz. Bölgenin en büyük kentsel dönüşüm projesi de Mamak'ta gerçekleşiyor. Bölünmüş yol uzunluğunu, 14 yılda Ankara'da ikiye katladık 920 kilometreye ulaştırdık, 30 köprü ve viyadük yaptık." 

Geçen ay başkentte Yavuz Sultan Selim Bulvarı ile 78 eserin açılışını yaptıklarını hatırlatan Başbakan Yıldırım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Ortadoğu'nun en büyük tren garı; Yüksek Hızlı Tren Garı'nın da açılışını yaparak başkentlilere kazandırıldığını bildirdi. 

Başbakan Yıldırım, Sivas ve İzmir ile Kırıkkale, Yozgat, Sivas ve Afyon, İzmir hızlı tren çalışmalarının da tüm hızıyla sürdüğünü hatırlattı. Ankara'nın aynı zamanda hızlı trenin de başkenti olduğunu kaydeden Yıldırım, Başkentray çalışmalarının hızla devam ettiğini, 2 sene sonra Başkentray'ın da hizmete girmiş olacağını söyledi. 

Başbakan Yıldırım konuşmasını, "Milletimizin duası, desteği, bu samimiyeti olduğu müddetçe bize gece gündüz durmak yok, yola devam. Hayırlı uğurlu olsun." Sözleriyle tamamlad. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Ankara'nın kanayan yarası olan galerilerin Otonomi'de toplanmış olmasının Ankara için mükemmel bir olay olduğunu belirterek, Otonomi'nin şehre hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. 

Belediye olarak Otonomi'nin yapım çalışmaları sırasında her türlü desteği sağladıklarını vurgulayan Gökçek, "Bundan sonra da her türlü desteği vereceğiz. İnşallah, 100 bin metrekarelik bir arazimiz var. Onu da ihale yoluyla tabii Otonomi'ye verebilirsek, orada da ikinci el satış yerleri olacak. Ankara'da otomobil denince akla ilk olarak burası gelecek." ifadelerini kullandı.  (İLKHA)