Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Dr. Gürsel Dönmez İLKHA`ya, batı ülkelerinde aşırı sağcı partilerin yükselişinin, kendi ülkelerine ve diğer ülkelere olası yansımalarını değerlendirdi.

ABD`de yapılan seçim sonrası seçilmiş olan Donald Trump`ın başkanlığının henüz tasdiklenmediğini belirten Dr. Dönmez, 20 Ocak`ta görevine başlaması halinde nasıl bir politika yürütüleceğinin belirsizliğini koruduğunu ifade etti.

Dönmez, “Trump, takip ettiğimiz kadarıyla militarist bir çizgi oluşturacak şekilde kadrosunu teşekkül ettirecek. Eğer medyaya yansıyan hususlar o şekilde gerçekleşirse diplomasi dilinden biraz daha militarist bir dile evrilme tehlikesi ortaya çıkıyor. ” dedi.

Avrupa Birliği içerisinde de bir krizin yaşanabileceğine dikkat çeken Dönmez, “Önümüzdeki günlerde 4 Aralık'ta Avusturya`da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Ve büyük ihtimalle aşırı sağın adayı Cumhurbaşkanlığı`nı kazanmış olacak.” şeklinde konuştu.

Özellikle son 3-4 yıl içinde Avrupa Birliği içerisinde bir eksen kayması olduğunu müşahede ettiklerini belirten Dönmez, “Ana ülkelerde Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde aşırı sağa kayış var. Önümüze yıl Almanya, Fransa ve birkaç ülkede yine seçimler olacak. Ve şimdiden gözüken manzara şu;  birçok ülkede aşırı sağ partiler beklenemeyecek düzeyde belki tüm dünya kamuoyunu endişeye sürükleyecek şekilde yüksek oylar alacaklar. Bu anlam da Avrupa`nın yakın geleceği bulanık gözüküyor. Genel siyaseti, diplomasisi, uluslararası ilişkileri hangi istikamette akacağı hususunda büyük soru işaretleri var.”diye konuştu.

“Avrupa, insanların dertlerine derman olamıyor”

Türkiye`nin 15 Temmuz sürecinde karşı karşıya kaldığı krizin çok daha üst seviyelerdeki bir örneğinin küresel düzende görünmeye devam ettiğini söyleyen Dönmez, “Modern zamanlarda ortaya çıkan ulus devletlerinin ve bunların türevi olarak ortaya çıkan küresel ve bölgesel sistemlerin bir kriz içerisinde olduğunu görüyoruz. Milletlerin ilişkilerinde bu sistemlerin çok da çözüm olamadıklarını görüyoruz. İnsanların dertlerine derman olamıyorlar. Ötekileştirme kavramı üzerine bir sistem geliştirdiklerini görüyoruz. Ötekinin olmadığı yerde bir öteki oluşturma gayretine girdiklerini görüyoruz. Avrupa Birliği içerisinde Avrupa Birliği`ne karşı olan düşünce yapılarının yönetimlere geleceklerini görebiliyoruz. İşte bu yönetimlerin de birlik içerisinde domino etkisi oluşturacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. (Zeki Aras- İLKHA)