DİYARBAKIR - Kalp Damar Cerrahisi Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Demirtaş, Yrd. Doç. Dr. Celal Yavuz, ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Çalışkan`ın Periferik Arter hastalığı olan hastalara uygulamaya başladıkları bu teknoloji Güneydoğu Anadolu ve Diyarbakırlı hastalara açık ameliyatlara alternatif bir yöntem olarak sunuluyor.

 

Periferik Arter hastalığı nedeniyle iki atardamarının yüzde 90`nı kapalı olan M. Fuat Demir (65) adındaki hasta, uygulanan bu yöntemle bir günde sağlığına kavuştu.
 
Hayatı Tehdit Eden Hastalık
Periferik Arter hastalığının insanların sosyal yaşam standartlarını ciddi bir şekilde etkileyen, bazen hastaların hayatını tehdit eden atardamarların etkilendiği bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç. Sinan Demirtaş, "Periferik Arter hastalığı, aynı zamanda günümüzde beslenme düzenin bozulması, hayatın hızlanmasına bağlı yeme alışkanlıklarımızdaki değişiklikle birlikte sıklığı artan bir hastalık türüdür. Bu hastalığı olan hastaların genellikle el ve ayaklarında soğuma, morarma, güç kaybı, eforla çabuk yorulma ya da ilgili organda ağrı gibi şikayetler olur.
 
Bu tür hastaların arterlerinde (atardamar) kısmi ya da tam tıkanıklık mevcut olduğu tespit edilir. Bununda tedavisi genelde cerrahi yaklaşım ile bypass`tır. Ancak teknolojinin gelişmesi, tıptaki teknolojik ilerleme minimal invaziv (en küçük kesi ya da girişim) yönüne dönmüştür.`` dedi.
 
45 Dakikada Sağlığına Kavuştu
Hasta Mehmet Fuat Demir`in yol yürümekle ayaklarda ve belde ağrı şikayeti ile Kalp Damar Cerrahisi kliniğine başvurduğunu ifade eden. Yrd. Doç. Sinan Demirtaş, hastanın yapılan tetkiklerinde her iki iliak arteri (atardamarı) %90 tıkalı olduğu tespit edildi. Yrd. Doç. Dr. Sinan Demirtaş, Yrd. Doç. Dr. Celal Yavuz ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Çalışkan ile birlikte yaptığımız bu minimal invaziv girişim ile yaklaşık 45 dk. gibi kısa bir sürede her iki iliak artere, özellikle eklem seviyesindeki arter tıkanıklıklarında eğilip bükülmeye müsaade edebilen biodegradable (eriyebilen ) periferik stent yerleştirildi. takip amaçlı 1 gün klinikte tutulan hasta ertesi gün 3 kat merdiveni ağrısız yürüyebilecek kadar sağlığına kavuşarak taburcu edildi`` şeklinde konuştu.
Riski Yüksek Bir Hastalık
Yrd. Doç. Sinan Demirtaş, "Doktor arkadaşları ile yaptıkları biodegradable (eriyebilen) periferik stent yerleştirme uygulamasının Periferik Arter hastalığı nedeniyle ameliyat riski yüksek olan hastalarda büyük ve ağır cerrahi girişimlerin getireceği risklerden uzak bir tedavi yöntemi olduğunu belirterek, "Damar yapısı stent takılması için uygun olan hastalarda, hastanede kalış süresini kısaltmak, cerrahi komplikasyon risklerinden uzaklaştırmak ve ameliyat izi bırakmamakla birlikte hem hasta konforuna hem de ülke ekonomisizine büyük katkı sağlıyor" dedi.
 
Kısa sürede sağlığına kavuşan hasta M.F uat Demir (65) de, duygularını şöyle ifade etti, "Daha önce yol yürüyemiyordum. Ayaklarım ağrıyordu. Mecalım yoktu. El Ayağım buz gibi soğuktu. Dicle Üniversitesi hastaneleri kalp Damar Cerrahisine geldim. Bypass yerine küçük bir kesiyle kapalı olan damarlarıma eriyebilen stent taktılar. 45 dakika gibi kısa bir sürede kansız bıçaksız bir müdahale ile sağlığıma kavuştum. Beş kuruş paramda gitmedi. Çok ilgi alaka gördüm. Hastaneler Başhekimi ve ameliyat ekibi başta olmak üzere her kese teşekkür ederim.``
 
Ayetullah Turgut - İLKHA