Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Azami 15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi TBMM'ye sunacağız. Meclis süreçlerinin sonunda bahar aylarında referandumla da anayasa değişikliğini halkımızın onayına sunacağız." dedi.
Şentop, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Binası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset" konulu konferansta yaptığı konuşmada, yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin bilgiler verdi.
BAHARDA REFERANDUM
Yeni anayasa ve başkanlık sistemine giden hukuki düzenlemelerde mesafeler katedildiğini belirten Şentop, çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Şentop, "Türkiye şu anda 1982 yılında yapılan bir anayasa ile idare ediliyor. Bu Anayasa üzerinde bugüne kadar mayıs ayında yapılan değişiklikle birlikte 18 değişiklik yapılmıştır. Azami 15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi TBMM'ye sunacağız. Meclis süreçlerinin sonunda bahar aylarında referandumla da anayasa değişikliğini halkımızın onayına sunacağız." diye konuştu.
YANLIŞ BİR TUTUM
Başkanlık sisteminin gelmesiyle birlikte Türkiye'nin eyaletlere ayrılacağı gibi bir algının yanlış olduğunu söyleyen Şentop, "Başkanlık sistemi denince akla Amerika geliyor. ABD'de eyalet sistemi var. 'Türkiye'ye başkanlık sistemi gelirse Türkiye'de de mi eyalet sistemi olacak' diye bir algı oluşuyor. Bu yanlış bir tutum. Amerika'ya bakılarak aynı Türkiye'de olacak diye bir yanlışa kapılmayalım.Türkiye köklü tarihe sahip bir ülke." ifadelerini kullandı.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Şentop, girişimin hunharca yapılmış bir plan sonucunda ortaya çıktığını ve bu darbe girişimine kalkışanların Türkiye'yi ortadan kaldırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Türk milletinin 15 Temmuz akşamı canı pahasına vatanı savunduğuna işaret eden Şentop, şunları kaydetti:
"15 Temmuz'da, ekonomik anlamda bütün sınıfların yer aldığı halk, bir darbeye karşı, bir işgale karşı direnişi gördük. Şehit olan 248 kardeşimizin arasında, profesör de vardı, iş adamları da vardı ama işsizler de vardı, üniversite öğrencileri de vardı, kadınlar da vardı, erkekler de vardı. Bir millet anayasal sisteme sahip çıktı. Devletine, demokrasiye, kendi iradesine sahip çıktı. Dünya tarihinde bu bir ilktir. Türkiye'de gerçekten, millet iradesine dayanan bir siyasi iktidarın oluşması ve bunu garanti edecek bir sistemin kurulması gerekiyor."