Bakan Çağlayan, Hakkari`nin Şemdinli ilçesi Derecik mevkii, Hakkari`nin Çukurca ilçesi Üzümlü mevkii ve Şırnak`ın Uludere ilçesi Gülyazı mevkii için sınır ticareti yetkisinin, sınır kapılarının açılması, fiziki altyapı ve gümrük idaresinin oluşturulması sonrasında Ekonomi Bakanlığı tarafından verileceğini açıkladı. Çağlayan, Habur sınır kapısının Hakkarili esnaf ve tacir için sınır ticaretine açılmasını düzenleyen tasarıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ekonomi Bakanlığı olarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki sınır illerimizde ekonomik aktiviteyi artırmak, esnaf ve tacirlerimizin gelirlerini yükseltmek, daha fazla ticaretin yapılmasını temin ederek, bölgenin ekonomik canlanmasına katkıda bulunmak amacıyla sınır ticareti uygulamasını yürütüyoruz. Sınır ticareti uygulamamız çerçevesinde halen yetkilendirilen 12 tane ilimizde yerleşik esnaf ve tacirimiz komşu ülkelerle sınır ticareti yapmaktadır. Artvin ve Ardahan ilimiz Gürcistan, Iğdır ilimiz Nahcivan, Ağrı, Van ve Hakkari illerimiz İran, Şırnak ilimiz Irak, Mardin, Urfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimiz Suriye ile sınır ticaretinde yetkilendirilmiştir."
Sınır ticaretinin uygulamasının sınır illerinde ekonomik aktiviteyi geliştirdiğini kaydeden Çağlayan, esnaf ve tacirlerin gelirlerinin arttığını söyledi. Çağlayan, "Bu çerçevede, 2011 yılının 11 ayında sınır ticareti kapsamında 304 milyon dolar ihracat, 12 milyon dolar ithalat yapılmıştır. Komşularımızla artan ticaretimiz nedeniyle mevcut sınır kapıları yetersiz kalmaktadır. Sınır kapılarının yetersiz kalması nedeniyle Sayın Başbakanımızın, 3 yeni sınır kapısı açılması ve bu kapılardan sınır ticareti yapılması talimatı doğrultusunda Hakkari ili Şemdinli ilçesi Derecik mevkii, Hakkari ili Çukurca ilçesi Üzümlü mevkii, Şırnak ili Uludere ilçesi Gülyazı mevkiinde sınır kapısı açılması çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Hakkari`nin sınır ticareti kapsamında yapılan ihracatın yüzde 70`inden fazlasını gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, "Sınır ticareti kapsamında 1 milyon 700 bin dolar ithalat da Hakkari ilimiz tarafından yapılmıştır. Halen Hakkari`de yerleşik esnaf ve tacirimiz, sınır ticareti düzenlemesi kapsamında Esendere Sınır Kapısı üzerinden İran ile sınır ticareti yapmaktadır" dedi.
Bakan Çağlayan, Hakkari`de yerleşik esnaf ve tacirin Irak ile yapılan ticaretten daha fazla pay almasını teminen mevzuatta düzenleme yaptıklarını kaydederek, `Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar`da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Taslağı`nı Başbakanlığa sevk ettiklerini açıkladı.
Düzenleme ile Hakkari`de yaşayan esnaf, tüccar ve işletmelerin hem İran, hem de Irak ile sınır ticareti yapabileceği müjdesini veren Çağlayan, "Irak ile sınır ticareti yapma yetkisi Şırnak ilimizdeydi. Şırnak`a Irak`tan sınır ticareti ile 25 milyon dolar tutarında tarım ve 25 milyon dolar tutarında sanayi ürünü olmak üzere 50 milyon dolar tutarında ithalat yapma imkanı sağlanmıştı. Hakkari ilinin de Irak`la sınır ticareti kapsamına alınmasıyla birlikte, Irak ile 50 milyon dolar olan ithalat değer limiti 100 milyon dolara çıkarılacaktır. 100 milyon dolar ithalatın, 50 milyon Doları sanayi ve 50 milyon Doları tarım sektörüne ayrılmıştır. Irak ile 100 milyon dolarlık ithalat limiti Şırnak ve Hakkari illerimize tahsis edilecektir" değerlendirmesini yaptı.
Bakan Çağlayan, Hakkari`nin Habur kapısı üzerinden yetkilendirilmesi esnafın yüzünü güldüreceğinin altını çizerek, esnaf ve tacirin daha fazla gelir elde edebileceğini kaydetti. Türkiye`nin komşuları ile artan sınır ticaretinden dolayı sınır kapılarının yetersiz kaldığını belirten Çağlayan, "Habur sınır kapısının yetersiz kalması nedeniyle Ovaköy ve Sinanova`da 2 yeni sınır kapısı açılması çalışmaları ilgili kurumlar nezdinde devam etmektedir ve konuya ilişkin Irak Merkezi hükümetiyle sürekli temas halindeyiz. Ayrıca, Habur sınır kapısında gerekli düzenlemelerin yapılması ve fiziki alt yapının iyileştirilmesi ve kapasitesinin artırılması konusunda da Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile yoğun temas halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.