Adem Yalçin - Doğruhaber
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası 1 Dolar`lar Türkiye`nin gündemine oturmuştu. FETÖ Darbe girişimi sonrası gözaltına alınan kimi önemli asker ve görevlilerde özellikle 1 dolarların bulunması dikkat çekmiş ve bunun örgüt içerisinde bir hiyerarşiye işaret ettiği belirtilmişti. Özellikle halkın nezdinde darbenin arkasında NATO ve ABD`nin olduğu kanaati oluşurken darbe üzerinden geçen 4,5 aylık süre içerisinde doların sıra dışı yükselişi ekonomik kriz endişelerine sebep oldu. Kapitalist sistemin gündemden düşürmediği doların yükseliş trendleri devam ederken, yeni tedavüle sokulmak istenen “Herkes 100 Dolar alsın, kriz oluşsun” gibi kampanya çalışmaları “Darbenin Rengi: Dolar Yeşili. ` 1 Dolar`dan 100 Dolar`a Darbe Ekonomisi” yorumlarına sebebiyet verdi.
‘EKONOMİK KRİZ SEÇENEĞİNDEN VAZGEÇMİŞ DEĞİLLER`
‘Darbe olsun da nasıl olursa olsun` zihniyetinde olanların dört bir taraftan bunun zemini için çalıştıkları gözlerden kaçmıyor. Ülkeyi ‘faiz artışı veya doların yükselişi` arası tercihe mahkûm edenlerin öte tarafta kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye`yi yatırım yapılamaz ülke şeklinde lanse etmeye çalışmaları ‘ekonomik kriz seçeneğinden vazgeçmedikleri` yorumlarını gündeme getirdi.
Önce güvenlik problemi ve hayati tehlike ortamlarını oluşturma adına bombalama ve patlamalarla kaos ortamı oluşturmaya çalışanların, ekonomik kriz yönünü seçenek olarak her zaman elde tutmaya çalıştıkları son gelişmelerle de kendini gösterdi.
İLK HAMLE MOODY'S'TEN GELMİŞTİ
15 Temmuz darbe planının başarısızlıkla sonuçlanmasının hemen ardından harekete geçen Batı, ekonomi silahını hızla çekti. Eylül ayında Mood`y`s skandal bir karara imza atarak Türkiye`nin notunu düşürme kararı aldı ve Türkiye`nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi.
AP, ÜYELİĞİ DURDURMA KARARIYLA EKONOMİYİ ETKİLEMEYE ÇALIŞTI
15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL`i bahane eden Batı, Avrupa Parlamentosu`a aldırdığı kararla Türkiye ile yürütülen müzakerelerin geçici dondurulması tavsiyesinde bulunarak doların hızla yükselişe geçmesine sebebiyet verdi.
DÜNYA BANKASI BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
Bütün bunların yanı sıra bir hamle de Dünya Bankası`ndan geldi. Banka Türkiye`nin büyüme tahminini yüzde 3.5`ten yüzde 3.1`e çekti. Dünya Bankası`na göre üçüncü çeyrekte küçülme yaşanabilir.
TÜRKİYE`YE SİLAH AMBARGOSU
Avusturya Parlamentosu, oybirliğiyle Türkiye`ye silah ambargosu uygulanması yönünde karar aldı.
1 DOLAR SAHİPLERİ YAPAMADI ŞİMDİ 100 DOLAR SAHİPLERİ YAPSIN İSTENİYOR
15 Temmuz`da “bir dolar sahibi askeri hiyerarşik yapı”nın yapamadığını, şimdi ‘yüz dolar` sahibi ülke karşıtı herkes`ten bekliyorlar. Türkiye halkının kaderinin adeta dolara bağlıymış gibi bir havanın estiriliyor olması, toplumun ‘neden bu kadar bağımlılık olsun` tepkilerine de ayrıca sebebiyet verdi.
KAMPANYAYA TEPKİLER MERAK EDİLİYOR
1 Dolarcıların, kredi derecelendirme kurumlarının ve AP`nin tamamlamaya çalışıp da eksik kalan ‘görev`in 100 Dolarcılar üzerinden “HERKES YÜZ DOLAR ALSIN TÜRKİYE BATSIN” kampanyasına yönelik tepkilerin nasıl gelişeceği de merak konusu oldu.
Kampanyanın borazanlığını, gezici tayfa ve halkın değerleriyle problem yaşayan grupların yürüttüğü gözlemleniyor. Bu durumda halkın, hafta başında elindeki dolarları bozacağı mı yoksa ‘100 Dolar almaya` mı yöneleceği merakla bekleniyor.