FETVALAR/DOĞRUHABER
SORU: Şarkı ve türkü dinlemek, dinimizce caiz midir?
CEVAP: İlahi, ezgi ve İslami marşların dışında kalan şarkı, milli marşlar, bölgesel türküler, düğün ve özel günlerde söylenen müzikler kişiyi kötülüğe, Allah`a isyana, şehvete teşvik edecek tarzda değilse dinlenmesi ve söylemesi mubahtır. Fakat aksi bir durum olan kişinin karşı cinsten olan mahbubunu övmesi, kadere sövmesi, Allah`a isyan etmesi ve Müslümanlara düşmanlık eden sözlerin yer aldığı müzikleri dinlemesi de söylemesi de caiz değildir. Aynı şekilde bu tarzda türkülerin yer aldığı düğün ve diğer merasimlere iştirak etmekte İslam âlimleri tarafından caiz görülmemektedir.
Şeyh Yusuf Kardâvî derki:
Şarkı meselesi (müzikli veya müziksiz) ilk dönemlerden itibaren İslam fukahasının tartıştığı meselelerden olmuştur. Konunun bazı yönlerinde ittifak, bazı yönlerinde de ihtilaf edilmiştir. Fakihler; fuhşu, kötülüğü, günah işlemeyi teşvik eden şarkıların haram olduğu” görüşünde ittifak etmişlerdir. Eğer sözler çirkinse şarkıda çirkin kabul edilir. İslami edebe aykırı her söz haramdır. Bu durumu şarkının namesinin, bestesinin veya icrasının güzel olması değiştirmez. Tabi bunun dışında meşru olan sevinç, eğlence günlerinde, müzik dinlemenin sakıncası olmadığında da görüş birliği vardır.
Şarkıyı söyleyen kişi erkek olursa ya da kadınlar kendi aralarında söylerse bunun hükmü yukarıda izah edildiği şekildedir. Erkeğin kadın sesini dinlemesine gelince bu konuyla ilgili görüş belirten islam âlimlerin büyük çoğunluğu, fitneye sebebiyet vermesi sebebiyle erkeğin kendisine mahrem olmayan kadınların söylediği şarkıları dinlemesinin haram olduğu görüşündedir.