Bu sebeble 40 yaş sonrası özellikle ailesinde kanser olan kadınların en az senede bir kez muayeneye gitmeleri öneriliyor.
Ama kanser korkusu buna engel oluyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Akil Tayyareci, "Bir defa önce toplum doktora muayene olmaktan korkuyor. İkincisi hastalığın adından korkuyorlar. Onlara kanser denmesinden ya da kötü bir hastalık var denmesinden korkuyorlar." diyor.
Oysa erken teşhis edilen meme kanseri tedavi edilebiliyor.
Yrd.Doç.Dr. Akil Tayyareci "Hastalara artık şunu söylemek lazım. Sizin göğsünüzde bir kitle ortaya çıkabilir. Bu sizin hayatınızı tehdit eder bir oluşum değildir. Siz doktora erken zamanda müracaat ederseniz tedavinizi erken yaptırırsanız burada korkulacak bir şey yok." diye konuşuyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Akil Tayyareci`ye göre korku, tedavide geç kalınmasına yol açıyor.
"Burada zaman önemli. Eğer siz doktora geç giderseniz, yani atı alan Üsküdar`ı geçtikten sonra giderseniz o zaman değişik tedavi yöntemleri ortaya çıkıyor ve ameliyattan sonraki devrede de sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ayda bir kez elle kendi kendine yapılacak muayene büyük önem taşıyor. Ellerinin iç kısmı ile parmakların iç kısmı ile ve bütün katmanlarını bastırarak, üst duvar üzerine bastırarak muayene etmeleri lazım. Bunu yapmak için yatağa yatmalı, sağ eli ile sol göğsünü, bunu yapmadan önce omzunun altına bir yastık koymasında büyük fayda var. Sağ göğsünü de sol eli ile yine aynı şekilde muayene etmeli."
Unutmamalı ki, düzenli yapılan muayene, göğüsteki değişikliklerin anında farkedilmesini sağlıyor.