GAZİANTEP - Gaziantep`te 400 iş yerinin bulunduğu Halep Çarşısı'nda 80 işyeri bulunan bir kişinin, çarşı için depreme dayanıksız raporu alması nedeniyle yıkım kararı verilmesine tepki gösteren esnaf yol kapattı.
Gaziantep`in Şahinbey ilçesi Çukur Mahallesi'nde bulunan Halep Çarşısı'nda 80 işyerinin mülkiyet sahibi olan bir kişinin, depreme dayanıksız raporu alması üzerine, Şahinbey Belediyesi encümeninin çarşının yıkılmasına karar vermesine, çarşı esnafı Karagöz Caddesini trafiğe kapatarak tepki gösterdi.
400 iş yerinin bulunduğu Halep Çarşısı'na yıkılma kararı verilmesine tepki gösteren esnaf, Polislerin gelmesi ile yolu tekrar trafiğe açan yaklaşık 200 kişilik esnaf, 'Ekmek hakkımız` ve 'Cumhurbaşkanımız ekmeğimiz elden gidiyor' gibi dövizler taşıyarak sloganlar eşliğinde çarşının bulunduğu Mütercim Asım Caddesi'nde yürüdü.
Olay yerine gelen polis amirleri, yol kapatan esnafa sorunlarını çözmek için aralarından seçtikleri 5 kişiyi yetkililerle görüştürme sözü vermesinin ardından, bir süre daha slogan atan esnaf eyleme son verdi.
Kendilerine işyerlerini 24 saat içinde boşaltmaları yönünde Şahinbey Belediyesi tarafından tebligat yapıldığını belirten esnaf, çarşının yıkılması durumunda mağdur olacaklarını ve yıkım kararından vazgeçilmesini istedi.
“Elbet sandık önümüze gelir, o zaman hesabını sormasını çok iyi biliriz”
Gazetecilere yaptıkları açıklamada, yetkililere seslenen esnaflar, yaklaşık 50 yıl önce yapılan çarşının sağlam olduğunu belirterek, “Burada 4 bin kişi ekmek yemektedir. 4 bin kişi bir kişinin rant sağlaması uğruna ekmeğinden edilemez. Buradan yetkililerin hepsine sesleniyoruz. Gazi şehrin esnafına bu reva değildir. Bizim sahibimiz yok mu? Siyasilere de sesleniyoruz. Bu işe dur demek bu kadar zor mu? Elbet sandık önümüze gelir. O zaman hesabını sormasını çok iyi biliriz.” diyerek tepki gösterdiler.
80 işyerinin mülkiyet sahibi olan bir kişinin çarşı için depreme dayanıksız raporu almasına, belediyenin de bu raporu onaylamasına tepki gösteren esnaflar, “Bundan 10-15 sene öncesine kadar bu çarşıda ayakkabı imalatçıları vardı. Ayakkabı imalatçılarının buradan taşınmasından sonra buralar faaliyetsiz duruma geldi. Bundan istifade eden V.Y. isimli şahıs buraların elektrik ve su borçlarına karşılık çok cüzi rakamlar karşılığında buraları mülk sahiplerinin elinden satın alarak mülk edindi. Buraları toparladı. İlerleyen zamanlarda da para karşılığında belirli yerlerden bura ile ilgili çürük raporu aldırarak, buranın depreme dayanıksız olduğunu kanıtlamaya çalıştı. Tabi kanunlar her şeyin üzerindedir. Bu raporu gören ilgili merciler buranın depreme dayanıksız olduğunu kanaatine vararak gerekli işlemleri yaptılar.” dediler.
Esnafın zaten çok zor günler geçirdiğini belirten esnaflar, “Şu anda burada 400 civarında esnaf var. Bunu aileleri ile çarptığımızda 2 bin 500 kişinin ekmek yediği bir ortam var. Burada çok büyük bir haksızlık ve hukuksuzluk bulunmaktadır. Bir an önce buradaki haksızlığın durdurulması için çağrı yapıyoruz. Gerçekten gazi şehrin gazi esnafına bu reva değil. Zaten piyasalar berbat. Esnaf siftahsız dükkanını kapatıyor. Döviz başını almış gitmiş. Bu ortamda da bunun yapılması esnafa resmen öl demektir.” diyerek yetkililerin esnafa sahip çıkmasını istediler.
“Esnafa 24 saat bir zaman tanındı”
Kendilerine 24 saat gibi kısa bir süre tanındığını belirten esnaflar, “24 saat sonra bu esnaf ne yapacak? Çoluk ve çocuğunun nafakasını nerede karşılayacak, ödemelerini nasıl yapacak. Kredi borcu olan esnafımız var. İşçisinin aylığını nasıl verecek? Esnafımız buna karşılık binanın depreme dayanıklılık şartları içerisinde güçlendirilebilir raporunu almak üzereyiz. Buranın güçlendirilmesi de mümkün. Güçlendirilecek bir yerin, bir kişinin rant sağlaması uğruna yıkılması abestir. Bu insanların sesine lütfen kulak verin. Bugün Şahinbey Belediyesi`nin encümenin almış olduğu son bir kararla esnafa 24 saat bir zaman tanındı. ‘24 saat sonra dükkanlarınız kapanacak ve mühürlenecek` denildi. Burada illaki hoş olmayan durumlar mı meydana gelsin?” diyerek tepki gösterdi.
Kendileri ile ilgilenecek bir kurum bulamadıklarını belirten esnaf, “Bizim bu sorunumuzla ilgilenecek bir kurum bulamıyoruz. Çevre ve Şehircilik ‘Valiliğe gidin` diyor. Valilik ‘Büyükşehir`e gidin`, Büyükşehir ‘Şahinbey`e gidin` diyor. Biz esnaf olarak hiçbir muhatap bulamıyoruz. Bize yol gösteren hiç kimse yok.” diyerek bu sorunun giderilmesini istediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)