Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü Eğitim, Proje ve Ar-Ge Daire Başkanlığı tarafından 6 ilden toplam 160 sağlık çalışanına ‘Ulusal ve Uluslararası AR-GE Destek Programları ve Proje Önerisi Hazırlama Eğitimi’ verildi.
Özel bir otelde gerçekleştirilen bölge eğitimine Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Bitlis, Adıyaman ve Mardin’den 160 sağlık çalışanı ve akademisyen katıldı.
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, Ulusal ve Uluslararası Ar-Ge Destek Programları ve Proje Önerisi Hazırlama Eğitimi’nin açılışında yaptığı konuşmada, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bilgi çağında uluslararası alanda rekabet edebilmenin en önemli koşulunun akla, bilime ve bilgiye yatırım yapmak olduğunu söyledi.
Bilgiye yatırım denilince ilk akla gelen kavramın AR-GE için ise önemli faktörün insan olduğunu dile getiren Yazı, “Teknoloji dünyası her geçen gün değişen, gelişen çehresi ve insanlığın hizmetine sunduğu buluşları ile sessiz ve sürekli bir hareket halindedir. Şüphesiz yüksek teknolojiyi bugünkü duruma getiren bu alanda söz sahibi olan ülkelerin yıllardır sürdürdüğü AR-GE çalışmalarıdır. Adeta bir yarışa dönüşen böyle bir ortamda ülkemize ön sıralarda yer alabilmesi ve bilimsel potansiyelden etkili bir biçimde yararlanarak katma değer yaratabilmesi için AR-GE çalışmaları büyük bir önem arz etmektedir.” dedi.
Yazı, “Nitekim AR-GE gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı ortaya koyan önemli bir göstergedir. Ülkemiz bu açıdan son on yılda her alanda gerçekleştirdiği ARGE faaliyetleri ile konuya gösterdiği önemi ortaya koymuştur. Daha yakın zamanlı örnek göstereceğimiz silah sanayisinde kendi savunma sanayimizi millileştirme durumuna gelmiş bulunmaktayız. Bugün ülkemiz kendi tankını, kendi gemisini, kendi insansız hava aracını üreterek dış ülkelerin bağımlığından kurtulmuş, caydırıcı gücüne güç katmıştır. Sağlık alanında başlı başına büyük bir gelişim projesi olan ‘Sağlıkta Dönüşüm Reformu’ ile önemli aşamalar kaydedilmiş, sağlık alanında örnek gösterilecek ülkeler arasında ilk sıralarda yer almıştır.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Eğitim, Proje ve Ar-Ge Daire Başkanlığından Dr. Nejla Can Güler tarafından Sağlık Bakanlığı Proje Destekleri, TÜBİTAK ARDEB’ten Dr. Fatih Sinan Esen tarafından TÜBİTAK ARDEB Ar-Ge Proje Destekleri, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Eğitim, Proje ve Ar-Ge Daire Başkanlığından İsa Yıldırım tarafından ise Uluslararası Ar-Ge Destek Programları ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)