Büyükşehir yasasıyla belde iken mahalleye dönüştürülerek ilçe belediyesine bağlanan Kuyular mahallesi sakinlerinin su sorunu yıllardır  bitmek bilmiyor.

Yaklaşık 20 yıldan beri su sorunu yaşayan Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı 850 haneli Kuyular (Neribe Axan beldesi) mahallesi sakinleri, su ihtiyacını kadınlarının bidonlarla karşılamasına tepki göstererek, sorunlarının çözümü için yetkililere çağrıda bulundu.

Diyarbakır’ın Hani ilçesinin 850 haneli Kuyular mahallesinde (Neribe Axan beldesi) internet var ama suyun bulunmamasına tepki gösteren köy sakinleri, yetkililere seslenerek, çocuklardan yaşlılara kadar herkesin mağdur olduğunu ve insanların su bulamadığı için göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

4 bin 500 nüfuslu Kuyular mahallesi sakinleri, su ihtiyaçlarının karşılanması için her gün sondaj kuyusunun önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Mahalle muhtarı Alaattin Zilan, köyün su sorununun yaklaşık 15-20 yıldan beri devam ettiğini dile getirerek, “Şimdiye kadar geçici olarak çözüm bulmuşuz ama şimdi büyük sıkıntı çekmekteyiz. 2013 yılından bu yana gerekli müracaatları yaptık.  Başbakanlık, Valilik ve DİSKİ’ye başvuruda bulunduk, ancak yetkililer tarafından çözüm konusunda herhangi girişim yapıldığını görmedik.” diyerek tepki gösterdi.

“Kadınlar temizlik yapamıyor”

DİSKİ’nin şu ana kadar 16 tane kuyu açtığını belirten Zilan, “Girişimlerimiz sonucu şu anda günde 50 tonluk tanker kaynak sudan geliyor. Bu da hiçbir şekilde talebimizi karşılamıyor. Çocuklar mağdur, kadınlar temizlik yapamıyor. Köyde bidonlarla ve el arabalarıyla su temin ediliyor. Kadınlar sırtlarında omuzlarında su taşıyor. Durumumuz bu şekilde devam etmektedir. Yetkililerin bu duruma el atmasını ve su sorunumuzu çözmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“200 öğrenci ve 40 öğretmenli okulda temizlik sorunu var”

DİSKİ’nin duyarsız olduğunu söyleyen Zilan, “Su sıkıntısı nedeniyle göçler yaşanıyor. Su sorunu çözülmezse hepimiz buraları terk edeceğiz. 8 kilometre ötede Dicle barajı mevcut, biz bunu bildirmemize rağmen bize su temin etmiyorlar. DİSKİ çok duyarsız kalıyor. Bayanlar bazen eşek sırtlarında başka yerlerden su getiriyor. Tanker 50 TL karşılığında geliyor. Okulumuzda 200 öğrenci ve 40 öğretmen var. Okulda temizlik yapılamıyor. Öğretmeler her şeyden önce su önemlidir diyorlar. Diğer şeyler var ama su yok. Bize lazım olan su, internet olsa ne olacak.” ifadelerini kullandı.

Abdullah Özdemir ise “1984’te köy muhtarıydım, ilk sondajı ben vurdum. Şimdiye kadar su arıyoruz ama su yok. Partilere de söyledik, her tarafa gittik. Çaremiz yok, devlet bir yer bulsun, ya da göç edeceğiz mecburen.” diye konuştu.

“Su sorunu nedeniyle göç ediyoruz”

Sorunun çözülmesi için imza topladıklarını belirten Ahmet Ekin de, “400 civarı imza topladık. Su sıkıntımız çözülsün. Devlet arıtmalı su getirsin. 12 kuyu var ama su yok. Vali yardımcısını aradık. 25 aile göç etmek zorunda kaldı. Su sorunu nedeniyle göç ediyoruz.” dedi.

Evine götürecek suyu olmadığını dile getiren Zeynep Güzel ise, “Cumhurbaşkanı ve Başbakana sesleniyorum. Bize ve köyümüze su getirsinler. 8’inci sınıfa gidiyorum, okulun tuvaletlerinde su yok.” diyerek yetkililere seslendi.

“Köyümüzde internet var ama su yok”

Şahine Aslan da, “Köyümüzde internet var ama su yok. Biz internet istemiyoruz. Hayvanlarla aynı suyu içiyoruz. Suya çok ihtiyacımız var. Yetkililere sesleniyorum, su gelmezse gelip bizden oy istemesinler, oy vermiyoruz.” dedi. (M. Sıddık Bilge-Emrah Deniz– İLKHA)