SİİRT - Şirvan ilçesinde özel bir firmaya ait bakır madeninde henüz bilinmeyen bir nedenle geçtiğimiz gece saat 20.00 sıralarında göçük meydana geldi. Göçük altında kalmaktan son anda kurtulan işçilerden biri çökmenin olabileceğine dair defalarca ikazlarda bulunduklarını ancak önlem alınmadığını iddia etti. Olay yerinden kendi imkânıyla kurtulan işçilerden Bahattin Ant, heyelan olduğunu fark edince kaçtıklarını söyledi.

“ÇÖKME BELLİYDİ, BİZ   DEFALARCA İKAZ ETTİK AMA ÖNLEM ALINMADI”

Heyelan sırasında arkadaşlarının araçların içinde mahsur kaldığını ifade eden Ant, “İşe gidiyorduk, döndüğümüzde dağın çöktüğünü gördük. O esnada 15 arkadaşımız göçük altında kaldı. Zaten çökme belliydi biz defalarca ikaz ettik ama önlem alınmadı.” diye konuştu. Madende çalışma yapıldığı sırada meydana gelen göçükte 5 işçi kendi imkânlarıyla heyelan bölgesinden kurtulurken olay yerinde araçlar içerisinde bulunan ve kaçmaya fırsat bulamayan 13 kişinin heyelan bölgesinde kaldığı belirtildi. AFAD ve UMKE ekipleri Jandarma ve Maden ocağı çalışanlarının desteğiyle bölgede arama kurtarma çalışmasını başlattı.

KAZA, GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ!

Siirt`te meydana gelen maden kazasında yakınlarını kaybedenler ve burada çalışanlar, madende daha önce benzer kazalar olduğunu, meydana gelen çatlakların toprakla kapatıldığını ve kazanın göz göre göre geldiğini söylüyor. İşçiler 2 hafta önce de bu madende bir işçinin hayatını kaybettiğini belirttiler.

‘TOPRAK TAŞIYIP ÇATLAKLARI KAPATIYORLARDI`

Madene 2 kilometre uzaklıktaki Maden köyünde yaşayan ve aynı madende işçi olan Müslüm Ant, Al Jazeera`ye şunları söyledi:

“2 hafta önce yine dinamit patlattıklarında 22 yaşındaki Fatih Durak, kafasına kaya düşüp öldü. Pazar günleri dışında her gün dinamit patlatılıyor. Köy ve çevresinde yer yerinden oynuyor. Göçüğün olduğu yerdeki tepenin yamacı haftalardır gözle görünür şekilde çatlaktı. Önlem almak yerine kamyonlarla toprak taşıyıp çatlakları kapatıyorlardı.”

“PALYA AÇILMASI GEREKİYORDU”

Ant madende daha önceki gibi palya (basamak) açılması yoluyla maden çıkarılması gerektiğini, ancak bunun yerine dinamit kullanıldığını söyledi:

“Palya açılması gerekiyordu ama açılmıyor. Göçük olan tepenin arka tarafında da toprak gevşemiş durumda, ama önlemler çok yetersiz. Bir amcaoğlumu çıkardılar. Hâlâ toprak altında yakınlarımız var. Açık madenlerde basamaklar açılarak işlenecek toprağı elde etme yöntemine palya sistemi ismi veriliyor. Ant, madende palya sistemi yerine dinamit kullanılarak toprak elde edilmeye başlandığını iddia ediyor. Müslüm Ant, kaza sonrası işletme müdürünün de madeni terk ettiğini iddia etti.

“ÇÖKEN DAĞDA ÇATLAK VARDI”

Burada çalışan bir başka madenci, Süleyman Azrak da Müslüm Ant`ın söylediklerini doğruluyor ve “Çöken dağda çatlak vardı. Önlem alınmadı” ifadelerini kullanarak şunları söylüyor: “3 ay önce de bunun tam karşısında göçük oldu. Gündüz olduğu için insanlar kaçtılar kimseye bir şey olmadı. Şimdi, 16 kişi toprağın altına girdi; artık önlem alsalar ne olur, almasalar ne olur.”

“3 AY ÖNCE DE OLDU, GÜNDÜZ OLDUĞU İÇİN KAÇTILAR”

Abdülbari Arat`ın oğlu Kerem, göçük altındaki işçilerden biri. Arat: “Oğlum Kerem göçüğün altında. Engelli bir çocuğu var. Burada bekliyoruz umutla” diyor ve o da şirketin ihmâlini gündeme getiriyor: “Dağdaki kayma ve çatlaklar için çok uyardık. Dinamitle patlatıyorlar taşlar düşüyor, adamın kafasına taş geldi, öldü. İşletme müdürüne tehlikeli olduğunu söyledik ama ‘Siz karışmayın` dedi. 3 ay önce de göçük oldu. Tam bu göçüğün karşı tarafında. İki ay işletme kapalı kaldı. Yeniden açıldığında ‘Aradaki farkı kapatmamız lazım` diyerek oğlumu ve diğer işçileri 3 vardiya çalıştırdılar. Yağmurla dağlardaki toprak gevşiyor, dinamitle sarsılınca elbet çökecek.”

GÖÇÜK ALTINDA KALANLARIN İSMİ BELİRLENDİ

Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucunda 6 işçinin cesedine ulaşıldığı belirtildi. Bunlar  3`ünün ismi; Murat Ant, Bedrettin Caylı ve Savaş Kızılkan. Hayatını kaybedenlerden Bedrettin Caylı`nın, evli ve 5 çocuk babası olduğu öğrenilirken; Savaş Kızılkan`ın ise yine evli ve 1 çocuk babası olduğu ifade ediliyor. Murat Ant`ın ise bekâr olduğu öğrenildi. Göçük altında kalan diğer işçilerin isimleri ise şöyle: “Kasım Tari, Halil Beşer, Baki Aydın, Mahmut Batumak, Reşit Can, İbrahim Kılıç, Şefik Tuncer, Kerem Arat, Sedat Bulut, Ali Sönmezsay, İsmail Tekin, Yavuz Yıldırım, Nusret Birazalma”

HEYELANDA 1 MİLYON METREKÜPLÜK TOPRAK HAREKETE GEÇTİ

Siirt Valiliği, Şirvan`da özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen heyelan sonrası yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verildi. Valilikten yapılan açıklamada, Siirt`in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen toprak kayması sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak kütlesinin harekete geçtiğini ve 16 kişinin toprak altında mahsur kaldığı belirtildi. Türkiye`nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmaların; Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Kızılayın işbirliğiyle aralıksız sürdüğü açıklandı.