TARİHTE BUGÜN: 18 KASIM
1583 Galata'daki Saint Benoit Kilisesi'ne yerleşen Cizvitler, St. Benoit mektebini açtı. Dinler konusunda olağanüstü bir hoşgörü örneği sayılan Osmanlı yönetim sistemi, aynı hoşgörü ve dürüstlüğü hıristiyan ve yahudi azınlıklardan görmemiş her fırsatta bu cemaatlerin ihanetiyle karşı karşıya kalmıştır.
1601 Tiryaki Hasan Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Haçlı ordusunu yenerek Kanije zaferini kazandı. Kanije Savuması, Osmanlı-Avusturya Savaşı döneminde, 1601'de 73 gün boyunca Kanije Kalesini kuşatan Habsburg ordusuna karşı Osmanlıların yaptığı savunma ve karşı saldırıdır. 1600 yılında Avusturya'ya karşı ilerleyen Osmanlı ordusu Kanije kalesini ele geçirdi. Kalenin komutanlığına Tiryaki Hasan Paşa getirildi. Kalede 9,000 civarında bir askeri kuvvete ek olarak cephane ve erzak bırakan Osmanlı ordusu geri çekilmişti. Bunu fırsat bilen Avusturyalılar, 9 Eylül 1601'de Kanije Kalesi önlerine geldiler. Avusturyalılar gelir gelmez, kalenin dış çevreyle olan bağlantılarını kestiler. Tiryaki Hasan Paşa`nın taktik dehasıyla Haçlı Ordusu püskürtülmüş ve Kale civarında bir kaç yerleşim yeri de fethedilmiştir.
1912 İstanbul'da kolera salgını başladı. İstanbul yeniden büyük bir kolera salgınına sahne olmuş, bu salgında bütün sağlık tedbirlerinin zamanında alınmasına rağmen içlerinde ordu mansuplarının da bulunduğu onbinden fazla İstanbul`lu hayatını kaybetmişti. Halk arasında salgına patlıcanın sebep olduğu yolunda söylentiler çıkması üzerine şehirde patlıcan satışları birden durmuş yine halka el ve vücut temizliği şartı ilk olarak bu salgında konulmuşur.
1931 Japonlar, Mançurya'yı işgal ettiler. Mukden Olayı veya Mançurya Olayı olarak da bilinen, Japonların Mançurya'daki Mukden kentini ele geçirdikten sonra bütün Mançurya'yı işgal etmesi ve Japonya'nın güdümündeki Manzhu Guo (Japonca Mançukoku) Devleti'nin kurulmasıyla sonuçlanan askeri harekat üç ay sürmüştür.
1933 İstanbul Darülfünunu ''İstanbul Üniversitesi'' adıyla yeniden açıldı.
1959 : Türkiye`de ilk Yüksek İslam Enstitüsü, İstanbul'da geçici olarak İmam Hatip Okulu'nda öğretime başladı.
1967 Türkiye jetleri Kıbrıs üzerinde alçaktan uçtu. BM Barış Gücü denetimindeki Erenköy bölgesinde Türkler ile Rumlar arasında çıkan çatışma 7 saat sürdü. Adadaki gerginlik hızla tırmanırken, Türkiye ve Yunanistan orduları alarma geçirildi.
1976 İspanya'da 36 yıllık diktatörlüğün ardından demokrasinin kurulması kararı alındı. Demokratik cumhuriyetin yıkılmasıyla sonuçlanan İspanya İç Savaşı'nda (1936-1939) milliyetçi güçlere önderlik eden İspanyol General ve devlet adamı Francisco Franco Bahamonde iç savaşın ardından 36 yıl boyunca ülkeyi diktatörlükle yönetmiştir.
1982 : Türkiye`de İslam Kurtuluş Partisi, Hizb-üt Tahrir`in yönetici kadrosu oldukları iddiasıyla 22 kişi tutuklandı. Hizb ut-Tahrir, İslâmî topraklardan başlamak üzere bütün Dünya'yı bir Hilâfet altında bütünleştirmek için çalışan İslâmî esasa dayalı bir parti ve harekettir. Fikirlerini elemanlarıyla grup çalışması yaparak, dışarıya da el ilanları dağıtmı ve dergilerde fikirlerini açıklayarak yaymaya çalışmaktadır. Filistinli Takiyyuddîn Nebhâni tarafından 1953'te kurulmuştur. Almanya'da 15 Ocak 2003'te anayasaya aykırı bir örgüt olduğu öne sürülerek Alman İçişleri Bakanlığı'nca yasaklanmış, bu karar 23 Ocak 2006'da Federal Yönetim Mahkemesi tarafından onaylanmıştır. Parti, uluslararası olup ABD, Afganistan, Avustralya, Cezayir, Fas, İngiltere, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Sudan, Suriye, Tacikistan, Tunus, Türkiye, Suriye, Ürdün gibi ülkelerde faaliyet göstermektedir. Hizb-ut Tahrir, kuruluşundan bu yana silahlı eylemleri red etmektedir. Bu özelliğinden dolayı silahlı mücadele yanlısı kimi hareketler tarafından eleştirilmekte ve ılımlılıkla suçlanmaktadır.
1983 BM Güvenlik Konseyi, KKTC'yi tanımayacağını açıkladı. Böylelikle Türkiye`nin bağımsız bir Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hayali suya düşmüş ve Kıbrıs sorunu neredeyse çözümü imkansız hale gelmiştir. Birleşmiş Milletler`e göre Türkiye Kıbrıs`ta işgalci konumundadır.
1986 : Suriye'nin Akdeniz Oyunları münasebetiyle bastırdığı haritalarda Hatay'ı kendi sınırları içinde göstermesi Türkiye Cumhuriyeti`nin tepkisiyle karşılandı.
2002 : Irak`ın kitle imha silahları olup olmadığını saptayacak Birleşmiş Milletler silah denetçileri, Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde Bağdat`ta gitti. Hiçbir kitle imha silahına rastlanmadığı yönünde verilen rapora rağmen ABD, sahte raporlarla Irak`ta kitle imha silahı bulunduğunu iddia ederek burayı işgal etmiştir. ABD, Irak işgalini 2003 yılından beri sürdürmektedir.
2002 : 58. Hükümet açıklandı. Abdullah Gül, Başbakan ve 24 bakandan oluşan 58. Hükümet`in listesini Cumhurbaşkanı Sezer`e sundu. Gül`ün Sezer ile beklenenden uzun olarak yaklaşık 1.5 saat görüşmesi, ``Sezer`in listede değişiklik yaptığı`` yorumlarına neden olurken, Abdullah Gül, Çankaya Köşkü çıkışında yaptığı açıklamada, getirdiği listede, isimlerde bir değişikliğin bulunmadığını söyledi. Abdullah Gül, daha sonra yaptığı açıklamada ise Sezer`in, bazı bakanların görevlerinde değişiklik ricasında bulunduğunu belirtti. Gül`ün başbakanlığındaki Ak Parti Hükümeti, Cumhuriyet tarihi boyunca demokratik seçimler sonrasında parlamentoda tek partinin çoğunluğuna dayalı kurulan 13. hükümet oldu. Hükümetin kurulması piyasalarda hızlı bir olumlu etkide bulundu. Dolar 1 milyon 585 bin liraya indi, İMKB 14 bini aştı.