Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki esnaf, 6-7 Ekim olaylarıyla başlayan şiddet sarmalında büyük sıkıntılar yaşadıklarını, var sorunların çözümü için artık ciddi adımlar atılması gerektiğini dile getirdiler.

Tarihi İskender Paşa Konağını 3 yıla yakın bir zamandır işlettiklerini söyleyen Bayram Işıklı, konağı ilk işletmeye başladıkları zamanlarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “6-7 Ekim Kobani olaylarından sonra insanların Diyarbakır’a olan bakış açısı değişti, ilgisi azaldı. Halk sokak aralarına giremez oldu. Anlayacağınız buradaki halk perişan. İş imkânları da kalmadı. İnsanların yüzde 30’u bölgeden göç etti. Maddi durumu iyi olanlar, iş yerlerini kapatıp batıya göç ederek orada ticaret yapmaya başladılar.” dedi.

Işıklı, “İskender Paşa Konağında aylık 20 bin TL giderimiz var. Ama ne yazık ki, konak bomboş… Gördüğünüz gibi hiçbir hareket yok. Ne gelen var ne giden. 6-7 Ekim olayları, darbe, sokağa çıkma yasağı, kayyumlar bunlar hepsi insanları etkiledi.” şeklinde konuştu.

“Olaylardan önce 40, şimdi ise 3 personel çalıştırıyoruz”

Sur ilçesinde PKK’nin çukur kazmasıyla başlayan sokağa çıkma yasakları ve çatışmaların ciddi zararlar doğurduğuna dikkat çeken Işıklı, “Konağa bir milyon TL yatırım yaptık. 3-4 ay çok güzel çalıştık, hizmetler verdik, gelirler elde ettik. Ancak bu olaylar çıkınca, hayat kalmadı.  40 personel çalıştırıyorduk bu konakta. Şimdi ise 3-5 tane personel çalıştırıyoruz. Böyle giderse nereye kadar dayanacağız. Devletin ilgili makamlarının, ilgili birimlerinin bu konuyla ilgili çalışma yapmasını bekliyoruz.” dedi.

Basit usul ile çalışan küçük esnafa 3 bin TL’lik yardımda bulunulduğunu ama tüzel kişilikli işletmeler için hiçbir şey yapılmadığını söyleyen Işıklı, “Sur ilçesinde esnafa yardım yapacaklarını açıkladılar. Yani bakkala kalkıp 3 bin TL verdiniz, tamam ama 1 milyonluk yatırımı olan, 40 tane eleman çalıştıran işletmeciye 1 TL dahi vermediniz. Devlet, ‘Bu adamın milyonluk yatırımı var, işi tıkırında, ben buna değil de basit usulde açan garibana yardım yapayım’ diye mi düşündü acaba? Bu yatırımcıya da yazık değil mi? Şimdiye kadar bu insanlar ile ilgili bir çalışma olmadı, herhangi bir yardımda bulunulmadı.” diye belirtti.

“Evi yıkılan eşyaları yanan halk için yapılan yardımlar yeterli değil”  

Sur esnafından 6 ay kira alınmayacağı ve bankalardan faizsiz kredi ödeneceği yönündeki vaatlerin gerçekçi olmadığını dile getiren Işıklı, “Hangi banka, ne faizsiz kredisi, kime verdi? Kime karşılıksız kredi verdiler? Öyle bir şey yok. Bunlar insanları oyalamaya, kandırmaya yönelik sözler. Bana söylesinler 3 yıl sonrası için faizsiz kredi ödeyen hangi banka var? Söyleyemezler. Verdikleri 3 bin TL’lik yardım da insanların derdine derman değil. Sur içinde evi yanan insanlara ne verildi. Verilen yardım 3-5 bin ama bir çamaşır makinesi bin 500 TL, bir buzdolabı 3 bin TL, bir halı 500 TL, bir musluk 30 TL, çocuk bezi 20 TL... Evi yıkılan eşyaları yanan halk için yapılan yardımlar yeterli değil. Bu küçük yardımlardan sonra insanlar kaderine terk edildi.” şeklinde konuştu.

 “İnsanların huzuru hissetmelerini istiyoruz”

Işıklı, “Sur ilçesinin girişlerindeki polis noktalarının kaldırılmasını istiyoruz. İnsanların daha rahat olmalarını, huzuru hissetmelerini istiyoruz. Esnafa destek, halka yardım istiyoruz. İşletmeye kilit vurup kapatalım mı yani? 600 yıllık tarihi olan bir mekân, 300 yıllık çınar ağaçlarıyla yıkılmaya mı yüz tutsun? Ülkenin refaha ihtiyacı var.” sözlerini kullandı.

İskender Paşa Konağının işletmecilerinden Hidayet Mutlu ise “Bu konak tarihi bir mekândır, turizm açısından önemli ve filmlerde de kullanılan bir yerdir. Burası çok ilgi görüyordu ancak olaylardan dolayı işlerimiz düştü. Bu yıl mart ayında iş yerini açtık. Konağımız sakin, sessiz ve huzurludur. Ailece ziyaret edilebilecek bir yerdir. Yurt dışından yurt içinden gelen ziyaretçilerimiz hayran kalıyor. Bu aralar Sur ilçesinde tüm yerler durgundur. Her şeye rağmen halkımızı bekliyoruz.” dedi.

Konağın tarihi hakkında da bilgilendirmede bulunan Mutlu, şunları söyledi:

“1551 yılında Diyarbakır Valiliğine atanan ve on dört yıl burada valilik yapan Diyarbakır’ın 12. Valisi İskender Paşa tarafından kendisi için ikametgâh olarak yaptırılmıştır. Yapı hâlâ kullanılmakta olup zemin artı bir katlıdır. Malzemesi taş olan yapı birbirine yapışık iki blok halinde tasarlanmış ve yapının doğu, batı ve güneyinde komşu yapılar da yer almaktadır.” (M. Sıddık Bilge –İLKHA)