Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul ve oto bakım uzmanları, ‘Zorunu Kış Lastiği Uygulaması’ 1 Aralık’ta başlayacağını hatırlatmasında bulunarak bu tarihten önce mutlaka kış lastiklerinin tedarik edilmesi gerektiğini söyledi.

Kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık tarihinden itibaren başladığını ifade eden Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, uygulamanın mevsim şartlarına göre Mayıs aylarının başlarında son bulduğunu, bu durumda lastikleri takmayan sürücülerin trafiği olumsuz etkilediğini belirtti.

Kar lastiklerinin özelliklerine değinen Tuğrul, “Kar lastiklerinin hayat kurtaran bir özelliği vardır. Eksi 45 dereceye kadar donmama özelliği vardır. Özel bir kauçuk karşımı özelliği vardır. Kar lastiği sadece ticari araçlar için değil, zaten ticari araçlar da bu tedbiri alıyor. Çıkan yasa gayet olumlu oldu. Bu konuda millet olarak bazı şeyleri ihmal ediyoruz, ama biz cezai müeyyide olduğu zaman ister istemez bu işin üzerine gidiyoruz. Kar lastiği takmayan araçlar hem trafiği olumsuz etkiliyor, hem kendi canlarını hiçe sayıyorlar. Sadece kendilerini değil, alilerini çoluk çocukları da hiçe sayıyorlar. Zaten kar lastiğinin de fazla bir maliyeti yoktur.” dedi.

“Zincirin mutlaka araçta bulundurulması lazım”
Kış mevsiminde araç seyir halindeyken kar lastiklerinin iyi performans gösterdiğini, ancak lastiklerin bazı yollarda işlevini kaybettiğinden dolayı lastik zincirlerinin araçta bulundurulması gerektiğini vurgulayan Tuğrul, “Kar lastiğinin yetmediği yerlerde zincir takma mecburiyeti doğuyor. Zincirin mutlaka araçta bulundurulması lazım. Sadece zincir de değil kış başladığı zaman araç bakımının yapılması lazımdır. Bu durumda kar lastiği, çekme halatı, takoz gibi malzemelerin mutlaka bulundurulması gerekiyor. Kar lastiği normal seyir halinde çok iyi performans sağlar ama kar lastiğinin yetmediği zamanlar olur ki o durumlarda da zincir takma, mecburi hale gelir. Normal binek otomobillerde, minibüslerde ön tekerleklere takılması en uygunudur ama şehirlerarası çalışan bir otobüste ön astara takılması doğru olmaz. Şehirlerarası çalışan otobüs, TIR ve kamyonlar da ön lastiklere değil, çekiç astarında olması yeterli olacaktır. Ancak şehir içi binek otomobil ve minibüslerde mutlaka 4 lastiğinde taktırılması gerekiyor. Son çıkan araçlarda ise ABS fren tertibatı vardır. Bu araçlar da mutlaka 4 lastiğinde kış lastiği olması gerekiyor.” diye konuştu.

Tuğrul, Kar lastiğinin zorunlu olmadığı bir şehirden, zorunlu olduğu bir şehre seyahat edecek aracın kar lastiği takma zorunluluğunun olduğunu belirtti.

 “Kar lastiği sürücüye özgüven verir”

Son zamanlarda ülke genelinde sahte kış lastiğinin bulunmadığını dile getiren Tuğrul,  “Son zamanlarda kar lastikleri TSE standartlarına uygun olarak üretiliyor. Özellikle ülkemizde üretici firmalar var, bunların tercih edilmesini ve kaliteden ödün vermemelerini tercih ediyoruz. 4 tane lastik en fazla 2 bin lira maliyeti vardır. 2 bin lira için ne hayatımızı, ne aracımızı, ne de servetimizi riske atmamamız lazımdır. Kar lastiği sürücüye bir özgüven verir. Sürücü özgüvenle yola çıktığı gibi bu özgüven kaza oranını düşürür. Kar lastiği normal mevsimlik kullanımdan fren mesafesi daha düşük olur. Bu da ister istemez sağa/sola kaydırma ve ani fren durumlarda iyi bir performans sağladığı için kaza ihtimalini de düşürür.” diye belirtti.

Havaların soğumasıyla yaz lastiğinin işlevini kaybettiğini, araç performansını düşürdüğünü ve yakıt kullanımını ise artırdığına dikkat çeken oto tamircisi Zafer Suruç, 1 Aralık’tan önce gerekli hazırlıkların yapılması tavsiyesinde bulundu.

Bazı araç sahiplerinin Kış lastiği takmak için karın yağmasını beklediğini aktaran oto tamircileri Umut Pazarbaşı ile Feyat Can ise sürücülerin önceden hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)