Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde PKK tarafından bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ağır yaralanan 17 yaşındaki Habibe Aydın, yoğun bakımdaki yaşam mücadelesini kaybetti.

Kızları Habibe Aydın’ın organlarını bağışlayan aile, Dicle Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş ile beraber basın açıklamasında bulundu.

Habibe Aydın’ın ağabeyi Mehmet Emin Aydın kız kardeşinin patlamada hayatını kaybeden Merve Ervan ile yakın arkadaş olduklarını söyledi.

Kardeşinin sabah evden işe gitmek için çıktığını belirten Aydın, şöyle konuştu: “Biz evdeydik, patlama bizden çok uzaktı. Patlamanın şiddetiyle bizim evimizde de sarsıntı oldu. O sabah kız kardeşim ölen arkadaşıyla (Merve Ervan) beraber işte gitmek için sözleşmişlerdi. Onun için sabah patlama sesinden sonra ben de korktum. Bana önce 10 yaşında bir kız kardeşimin okuduğu okula bomba attığını söylediler. Meğer onun okulu değilmiş, polis okulunda üzücü bir patlama olmuş. Annem tekrar beni aradı ‘gel kız kardeşini arayalım’ dedi. Telefonunu aradık, cevap vermedi. Arkadaşını da aradık başkası cevap verdi. O anda durumu anladık hastaneye geldik. Kız kardeşim önce özel bir hastaneye ağır yaralı olarak kaldırılmış, ardından Dicle Üniversitesi Hastanesine sevk edilmiş. Üstünde kimlik olmadığı için isimsiz giriş yapılmıştı. Bundan dolayı 8 saat ameliyatta bekledik, doktorlar teşhis için beni çağırıp, beyin kanaması geçirdiğini söylediler. Akciğeri zedelenmişti, tüp takılarak nefes alması sağlanıyordu. 10 gün sonra gözlerini açtı ama sonra ani bir kanama oldu ve ölüm haberini aldık.”

Kız kardeşinin patlamada hayatını kaybeden arkadaşı Merve Ervan ile birbirlerini çok sevdiklerini söyleyen Aydın, “Kız kardeşim polis okulun arkasında tekstil atölyesinde çalışıyordu. Patlama işe giderken oldu. Duvar parçalarından ilk darbeyi yanındaki arkadaşı almıştı. Birbirlerini çok seven arkadaşlardı.” dedi.

“Kız kardeşimin hayalleri vardı”

Kız kardeşinin organlarını bağışladıklarını ifade eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Organ bağışlamayı herkes ister. Biz de içtenlikle karar verdik. Kardeşim de kan ile hayata tutundu. Kendisi sarılık hastasıydı, kan bağışı almıştı. O artık organlarıyla başkasına hayat verecek. Kız kardeşimin hayalleri vardı. Gezmek, mutlu olmak, eğlenmek ve okumak gibi çok şey yapmak isterdi ve yapamadı, imkânlar kısıtlıydı. Bunu yapanlar insan değildir. Patlamalara karşı diyebilecek bir kelime bulamıyorum. Başkaları hayat kurtarıyor, başkaları da bir amaç uğrunda öldürüyor.”

Habibe Aydın’ın babası Hacı Aydın da kızının organları ile başkalarının hayat bulacağını söyleyerek, “Kızım 11 gün yoğun bakımda kaldı. Dün saat 18.30 sıralarında hayatını kaybetti. Organlarını can kurtarmak için bağış yaptık. Onun 2 aylık iken kanını değiştirmiştik. Bugün de organ bağışı yaptık. İnşallah onun organları diğer vatandaşları kurtaracak.” diye konuştu.

“Seçimlerde barajı aşmak mesele değil, mühim olan insana faydalı olmaktır”

Aile olarak üzüntülü olduklarını söyleyen Habibe Aydın’ın dayısı Mehmet Nezir Alphan ise “Habibe Aydın’ın ailesi maddi durumu olmayan bir ailedir. Habibe evine maddi destek olmak için çalışıyordu. İşe giderken bu patlamada yaralandı. Aile olarak hepimiz üzüntülüyüz. Bir insanı katletmek, bütün insanlığı katletmektir. Bir insanı yaşatmak bütün insanlığı yaşatmak demektir. Her insanın görüşü ayrıdır. Ne olursa olsun insanlara zarar vermek yanlıştır. İnsanın iyisi, insana faydalı olandır. Seçimlerde barajı aşmak mesele değil, mühim olan insana faydalı olmaktır, İnsanlara can vermek ve hayat vermektir. Kürt halkı için mücadele edenler bunu yapmaz. Bunun Kürt davası ile bir alakası yok. Ben bu yapılanları gayri Müslim işi olarak düşünüyorum. Bu güçlerin işi batıya hizmet etmektir. Başkasının amacını gerçekleştiriyorlar.” dedi.

Habibe Aydın’ın 4 Kasım Cuma günü meydana gelen patlamada ağır yaralandığını söyleyen Dicle Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş da Aydın’ın organları ile değişik illerde farklı kişilerin hayat bulacağını belirtti.

Habibe’nin 17 yaşında olduğunu hatırlatan Kırbaş, “Habibe Aydın 4 Kasım’da patlamada ağır yaralı olarak hastanemize geldi. Kendisine isabet eden şarapnel parçalarını nedeniyle beyin kanaması geçiriyordu. İlk müdahale yapıldı, karaciğerine saplanan şarapnel parçası çıkarıldı. Çok ağır bir beyin kanaması vardı, 11 gün sonra kendisini kaybettik.  Ailesi sorumluluk üstlenerek Habibe’nin tüm organlarını bağışladı.” Dedi.

“Ailenin verdiği karar tüm Türkiye’ye örnek olacak”

Habibe’nin organlarının farklı illere gideceğini dile getiren Kırbaş, “Bu genç kızımızın organları Türkiye’nin çok farklı yerlerinde, değişik illerde farklı insanları yaşatacak. Tüm organlar bağışlandığı için öncelikle böbrekler ve karaciğer söz konusu. Böbreklerden bir tanesi Ankara’ya, diğer böbrek Antalya’ya gidecek.  Karaciğer ise Malatya’ya gidecek. Kornealar burada göz bankasında bekletilecek.  Ailenin verdiği karar tüm Türkiye’ye örnek olacak.” ifadelerini kullandı.

4 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen bombalı saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 378 kişi ise yaralanmıştı. Habibe Aydın’ın hayatını kaybetmesiyle saldırıda ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)