Musul'daki acil ihtiyaçların karşılanması için “Mazlumların Umudu Türkiye” sloganıyla AFAD ve Kızılay tarafından hazırlanan insani yardım malzemelerini taşıyan 108 TIR, Gaziantep'ten Musul'a gönderildi.

Gaziantep Serbest Bölge'de yardım TIR'larının uğurlama töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Bu bölgeye özgürlük getirmek için gelenler, maalesef arkada büyük göç hareketleri ve büyük dramlar bıraktılar.” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu belirten Kaynak, en fazla Suriyeli sığınmacının bulunduğu illerin başında da Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay’ın geldiğini söyledi.

Kaynak, “Biz onları muhacir olarak gördük. Peygamberimizden bin 400 küsur yıl sonra onlar muhacir olma şerefine nail olmuşken, bizler de bari Ensar olma fırsatını kaçırmayalım istedik. Bunu bir batılı zihniyetinin anlaması mümkün değil. Şu anda dünya, ikinci dünya savaşından sonra en büyük bir göç hareketleriyle karşı karşıya.” ifadelerini kullandı.

"Özgürlük getirmek için gelenler maalesef büyük göç hareketleri ve büyük dramlar bıraktılar"

Türkiye’ye sığınan Suriyelileri, batılılar gibi hiçbir zaman mülteci olarak görmediklerini vurgulayan Kaynak, “Bölgemiz uzun süreden beri alt-üst oluşlar yaşıyor. Bu bölgeye özgürlük getirmek için gelenler maalesef arkada büyük göç hareketleri ve büyük dramlar bıraktılar. Suriye meselesini biliyorsunuz en fazla hissedilen bölge Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay ama bütün Türkiye.  250 bin civarındaki muhacir Kilis, Urfa, Kahramanmaraş ve Malatya gibi yerlerde de geçici barınma merkezlerimizde ama Türkiye sadece geçici barınma merkezlerindeki değil, Türkiye'deki muhacirlerin sağlığından, eğitimine her alanda kişisel gelişimlerinde onlara destek veriyor.” şeklinde konuştu.

"6 ay içerisinde 256 bin kişi evini terk etti"

Türkiye'den Cerablus'a geçen insan sayısının 12 bin olduğunu belirten Kaynak, “Biz bütün bunları yaparken sadece karşılığında bir şey beklemek için değil. Biz bu coğrafyada uzun yıllar var olmuş bir milletin evlatlarıyız. Bizim asla bu vatanı genişletmek ve bir yerlere katmak gibi bir derdimiz yok. Bu coğrafyada bizim soydaşlarımız var. Türkiye, insani yardımların en çoğunu yapan ülke ABD'den sonra da rakamsal olarak en çok insani yardımı yapan ülkedir. AFAD'ın 21 ülke de 6 buçuk milyar yardımı olmuştur. Biz bütün bunları insani sebeplerle yapıyoruz. Musul'da şu ana kadar 6 ay içerisinde 256 bin kişi evini terk etmiştir. Nisan'dan bu yana Irak'ın içine geçmiştir. Musul'da operasyonlardan bu yana 54 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da konuşmasında, Gaziantep’te 356 bin Suriyeli sığınmacının olduğunu ve 6 yıldan bun yana ensarlık ruhuyla misafir ettiklerini söyledi.

Yerlikaya, “Suriye ile komşuluk münasebetimiz, ticaretimiz, kültürümüz, sosyal hayat ve kardeşliğimiz en iyi noktadayken, maalesef 6,5 milyon insanın yerinden yurdundan göç ederek bu küresel terör tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Bundan en fazla Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay ve Mardin illerimiz etkilendi. Allah rızası için bu insanlara yardım ettik ve etmeye de devam ediyoruz. 60 bin öğrencimiz ilkokuldan üniversiteye kadar şehrimizde eğitim görüyor. 40 bin civarında misafirimiz hem işçi hem de işveren olarak ilimizde istihdama katılmış bulunuyor.” diye konuştu.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise, Türkiye'ye komşu olan bölgelerdeki beşeri afetlerin Türkiye'yi doğrudan ilgilendirdiğini, ihtiyacın anında giderilmesi ve göç olaylarını yerinde durdurulması adına Kızılay ile AFAD'ın ihtiyacın oluştuğu andan itibaren yaptığı önleyici çalışmaların çok anlamlı olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından insani yardım konvoyu İl Müftüsü Ahmet Çelik’in yaptığı dua ile yola çıktı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)