BİNGÖL - İstanbul`da kot taşlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan ve 7 yıldır hastane hastane dolaştırılan 28 yaşındaki İdris Oral, tedavi gördüğü Bingöl Hastanesi`nde yaşamını yitirdi. Oral silikozis hastalığından hayatını kaybedenlerin 50`cisi oldu.
Sigortasız olarak İstanbul`da merdivenaltı imalathanelerde kot taşlama işinde çalışan yüzlerce kişi nefes darlığı şikâyetiyle hastaneye başvurunca ölümcül hastalığa yakalandıklarını öğrendi. Türkiye genelinde şuana kadar 49 kişi bu hastalıktan dolayı hayatını kaybederken, Bingöl Devlet Hastanesi`nde 2 aydır tedavi edilen İdris Oral da hayata gözlerini yumdu.
Silikozis hastalığından ölenlerin sayısı böylece 50`ye ulaşırken, birçok kişi de aynı hastalıktan dolayı ölümü bekliyor.
Bingöl`ün Karlıova İlçesi`ne bağlı Taşlıçay Köyü, silikozis hastalarının en fazla olduğu yer. İşte hayatını kaybeden İdris Oral da, bu köyde ölümü bekleyen onlarca kişiden sadece birisiydi.
Halen dördü ağır hasta olmak üzere 168 silikoz hastası bu köyde yaşıyor. Bingöl genelinde ise silikozis hastası olan 320 kişi bulunuyor.
HASTANE HASTANE DOLAŞTILAR
Beli bir süre İstanbul`da kot taşlama işinde çalıştıktan sonra ölümcül hastalığa yakalandıklarını öğrenen silikozis hastaları, çalışmayı bırakıp yıllardır hastalıklarına çare bulabilmek için Bingöl-Erzurum-Ankara arasında mekik dokuyorlar.
Hayatını kaybeden silikozis hastası İdris Oral`ın babası Mehmet Faik Oral, oğlunun 2005 yılında askerden geldikten sonra hastalığa yakalandığını öğrendiğini söyledi.
Oğlunun 2005 yılından beridir silikosiz hastalığıyla mücadele ettiğini belirten baba Mehmet Faik Oral, "Oğlumu iyileşeceği umuduyla Ankara Çapa Hastanesi başta olmak üzere birçok hastaneye götürdük. Erzurum Araştırma Hastanesi`nde tedavi gördü. Ancak iyileşmedi." dedi.
Oğlunun durumunu anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan baba Oral, oğlu ile aynı kaderi yaşayan diğer silikozis hastalarına sahip çıkılmasını istedi.
DEVLET BU HASTALARA SAHİP ÇIKMALI
İki aydır Bingöl Devlet Hastanesi`nde tedavi gören İdris Oral`ın doktoru Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hava Yücel, "Hastamız buraya geldiğinde durumu çok kötüydü. Fazla yaşayamayacağı belliydi. Ancak bir umut hastanede tedavi etmeye çalıştık. Maalesef hayatını kaybetti." dedi.
Silikozis hastalığına yakalanan ve İdris Oral gibi ölümü bekleyen hastaların tek isteği malulen emekli olmak. Yıllardır silikozis hastalarının haklarının verilmesi için mücadele eden toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan ise, şunları söyledi: "İdris Oral`ın durumunda olan yüzlerce çocuğumuz var. Bunların tek isteği malulen emekli olmak. Bir kaç gün önce emekli olmak için başvuran 92 silikozis hastasının başvurusu reddedilmişti. Bu başvuruların yeniden değerlendirilmesini ve malulen emekli edilmelerini istiyoruz." dedi.
Hastaların bu sorununu sık sık dile getiren ve harekete geçen Bingöl Toplum ve Eğitim Gönüllüsü Semiramis Karaarslan, silikozis hastalarının, ölümü beklemekten başka çaresi olamadığını hatırlatan Karaarslan, "yetkililerin, hastalara sahip çıkmasını istiyoruz. Köylerinde ölümü bekleyen gençlerin sosyal güvencesi yok. Çoğunun hastalığı ileri safhadadır. Ya bu insanlar sağlık kuruluşlarına yerleştirilsin, ya da kaldıkları yerde sağlıklı ortamlar oluşturulsun. Devlet bu insanlara yardım elini uzatmalı." dedi.
Nihat Kanat- İLKHA