Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım ve İstişare Toplantısı’na katılmak üzere Van’a geldi.
Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Elvan’ın yanı sıra Van Valisi İbrahim Taşyapan, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Hakkâri Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Muş Valisi Seddar Yavuz, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve sanayiciler katıldı.
Burada konuşan Elvan, cazibe merkezi teşvik paketleri hakkında bilgi verdi. Elvan, “Yerli makine teçhizatını özendirmek istiyoruz. Eğer yerli kullanırsanız vadeyi 7 yıldan 10 yıla çıkarıyoruz. İlk ödeme tarihini de 2 yıldan, 3 yıla çıkarmış oluyoruz. 3 yıl makine teçhizatını kullanırsanız 3 yıl boyunca hiç ödeme yapmayacaksınız. 3’üncü yıldan sonra kalan 7 yılda ödemeyi gerçekleştireceksiniz. Ayrıca istihdam edeceğiniz elemanların eğitim masrafını yine biz karışılacağız.” dedi.
Başka şehirlerden Van’a getirilecek tesislere yönelik teşvik vereceklerini dile getiren Elvan, sözlerine şöyle devam etti:
“Taşıyacağınız fabrikanın taşıma maliyetini bir milyon liraya kadar biz karşılayacağız. Eğer burada bedelsiz yatırım yeri istiyorsanız sizlere bedelsiz yatırım tahsisini sağlayacağız. Eğer siz taşıdığınız fabrikayı büyütmek istiyorsanız büyüteceğiniz kesime yönelik teşvik mekanizmalarından yararlanabilirsiniz. Bu kapsamda sıfır faizli kredi alabileceksiniz ama bina yapımı, yatırımcının kendisine ait olacaktır.”
Bakan Elvan, çağrı merkezlerine yönelik çalışmalarının olduğuna değinerek, “200 kişiden fazla eleman istihdam edilmesi haliyle çağrı merkezlerine yönelik arsa tahsisi ve binayı yapabileceğiz. Fiber altyapısını çağrı merkezine getirebileceğiz. Personelin ise sadece eğitim masrafını üstleneceğiz. Bu durumda yatırımcıya kalan şey oraya alacağı yazılım ve donanımdır. Onun dışında çağrı merkezleri için yapılan tüm masraflar bizler tarafından karşılanacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yarım kalmış ve atıl durumdaki tesislere de destek vereceklerini belirten Elvan, “Bu bölgede yarım kalmış tesisler var. Yarım kalan tesislerin tamamlanması ve bu tesisleri faaliyete geçirmeye yönelik destek vereceğiz. Makineleri var, tesis bir bütün olarak hazır ama işleme sermayesi yetersizliği nedeniyle çalıştırılamayan bir fabrika var ise o fabrikalara da işletme sermayesi desteği vereceğiz. Atıl olan, yarım kalmış tesislere destek vereceğiz. Bu bölge potansiyel açıdan inanılmaz bir yapıya sahiptir. Samimi olduğumuz, beraber hareket ettiğimiz takdirde gerekli her türlü desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)