İçişleri Bakanı Liesbeth Spies, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, hükümet üyelerinin, yüzü tamamen kapatan giysilerin kamuya açık alanlarda giyilmesine yasak getiren öneriye onay verdiğini söyledi.

Danıştay`ın bu konuyla ilgili daha önce dile getirdiği yasağın din özgürlüğüyle bağdaşmayacağı yönündeki görüşünü incelediklerini ve bazı noktalarda hemfikir olmadıklarını kaydeden Spies, bu yüzden Danıştay`ın görüşünü takip etmediklerini ifade etti.

Hükümetin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin kamu düzeninin çıkarları söz konusu olduğunda, din özgürlüğü konusunda sınırlı kısıtlama tanıdığı görüşünde olduğu bildirildi.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato`da kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek yasa önerisine göre, yasağa uymayanlar 380 avro para cezasına çarptırılabilecek.

Toplumda ``burka yasağı`` olarak da adlandırılan değişiklik önerisi, aşırı sağcı Geert Wilders`ın lideri olduğu Özgürlük Partisi`nin (PVV) dışarıdan desteklediği, Liberal Parti`yle (VVD) Hristiyan Demokratlar Birliği`nden (CDA) oluşan azınlık hükümeti programında da yer alıyordu.


AA