TARİHTE BUGÜN / İSTANBUL / DOĞRUHABER / 7 KASIM
1600 : Divan Edebiyatı şairi Baki, öldü. Osmanlı`da Kanuni döneminin büyük şairi olarak ün salan Baki Kanuni`den ve sonra gelen padişahlardan büyük teveccüh görmüş, ve yaşarken şiirleri nedeniyle takdir görüp övülen nadir şairlerden biri olmuştur. Vefatından önce kendisine Sultan-üşşuara yani ‘Şairlerin sultanı` lakabını alması da bu durumunu pekiştirmiştir. Osmanlı`da kadılık ve kazaskerlik de yapan Baki, çok istemesine rağmen şeyhülislam yapılmamıştır.
1665 : Halen yayımlanan dünyanın en uzun ömürlü gazetesi The London`un ilk sayısı çıktı.
1917 : Rusya`da Çarlık Rejimine son verildi. Komünist Bolşevikler Rusya'da iktidarı ele geçirdiler. O tarihte Rusya'da geçerli olan Gregoryen takvimiyle 26 Ekim'de gerçekleştiği için Ekim Devrimi olarak bilinen ayaklanma işçi ve asker Sovyetlerine (Meclis) dayandığı için Sovyet Devrimi olarak da adlandırılıyor.
1917 : I. Dünya Savaşı: İngiliz kuvvetleri Osmanlı Devleti idaresindeki Gazze'yi ele geçirdi. Filistin topraklarının kontrolü elden çıktı. Siyonizmle anlaşan İngiltere, özelde İslam Alemi`nin genelde tüm dünyanın kalbine hançer gibi saplanacak olan siyonist yahudi devletini kurma planını devreye sokmaya başlayacak ve bir süre sonra Filistin topraklarının işgaliyle kurulan israil terör devleti, Ortadoğu`ya yıllar sürecek acı, kan ve gözyaşının kaynağı olacaktır.
1918 : Grip salgını Batı Samoa'ya yayıldı. Yıl sonuna dek nüfusun %20'sine karşılık gelen 7.542 kişinin ölümüne neden oldu. Bağımsız Samoa Devleti veya kısaca Samoa, Güney Büyük Okyanus'unda, Polinezya'da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülkedir. 1900-1914 arasında Alman Samoası, 1914-1997 arasında da Batı Samoa adını almıştır. 4000 yıl önce, Güneybatı Asya'dan gelen göçmenlerce kurulan ilk yerleşim yerleri, 1700'lerde Avrupalı sömürgeciler tarafından keşfedilmiş, ancak 1830'lardaki İngiliz işgaline kadar geleneksel yapısını korumuştur. Samoa devletinin bulunduğu Samoa Adaları zaman dilimine göre Amerika'dan sonra yeni yıla girmektedir. Ülke ticarette yaşadıkları zorluklar nedeniyle uluslararası tarih değiştirme çizgisinin öteki yanına geçmeye karar verdi. Bu sebeple dünya üzerinde güneşi en son gören ülkelerden Samoa`daki 186 bin kişi, 29 Aralık 2011 Perşembe gecesi uykuya yatıp 31 Aralık 2011 Cumartesi sabahında uyandı. Samoa Başbakanı, kararın Yeni Zelanda, Avustralya ve Asya ile ticari ilişkilerde saat farkından ötürü yaşanan aksamaların en aza indirilmesi amacıyla verildiğini açıkladı. Malielegaoi, ülkelerinde yaşanmayacak 30 Aralık Cuma günü için çalışanların ücretlerinin yine de ödeneceğini, diğer yandan turistlerden ise bu günün parasının alınmayacağını açıkladı. Ülke, 119 yıl önce Amerikalı tüccarların girişimi ile tarih değiştirme çizgisinde taraf değiştirmişti. O zamandan beri Avustralya`nın 21, Yeni Zelanda`nın 23 saat gerisinde olan Samoa bu değişiklik ile Avustralya`nın 3, Yeni Zelanda`nın 1 saat ilerisinde olacak.
1921 : İtalya'da Mussolini, Ulusal Faşist Partisi lideri oldu.
1962 : Uluslararası Evlilik Oluru, En Düşük Evlilik Yaşı ve Evliliklerin Yazımı Sözleşmesi imzalandı. Türkiye bu sözleşmeyi onaylamadı.
1962 : Güney Afrika'da siyahi lider Nelson Mandela, ülkeyi yasadışı yollardan terk etmek suçundan 5 yıl hapse mahkûm edildi. Güney Afrika`daki ırkçı beyaz zulümden kaçmak da suç teşkil ediyordu. Kurulan ırkçı düzene göre siyahlara her türlü zulüm ve kötülükler yapılsa da bu zulme rıza gösterilmeliydi.
1964 : 27 Mayıs darbesinden sonra kurulan cuntanın Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, ömür boyu hapse mahkûm eski cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı affetti. Cunta mahkemesi daha önce eski başbakan Adnan Menderes ve iki bakanı idam etmiş ve Bayar`ın idam cezasını çıkarılan özel bir kanunla ömür boyu hapse çevirmişti.
1980 : 12 Eylül cuntası Toplu olarak işlenen suçlarda gözaltında tutma süresini 30 günden 90 güne çıkardı. Zaten çok uzun bir süre olan 30 gün, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir gaddarlıkla 90 güne çıkarmış ama bu zalimane süreye dahi çoğu zaman riayet edilmemiş, tam bir keyfilikle işkence altında insanlara aylarca eziyet edilmiş birçoğu da öldürülmüştü.
1982 : Yeni Anayasa için referandum yapıldı. Göstermelik olarak yapılan referandumda %91.5 kabul oyu alan Anayasa ile Kenan Evren de Cumhurbaşkanı oldu.
1987 : Tunus ilk devlet başkanı ve kurucusu Habib Burgiba görevden alındı. Fransa ile anlaşarak Tunus`un bağımsızlığında rol oynayan ve devlet başkanlığı görevine gelen Burgiba batılılaşma yanlısı bir politika izlemiş ve bu nedenle yoğun bir muhalefetle karşılanmıştır.
1988 : Cezaevlerinde yaklaşık bin kişinin bir süredir açlık grevi yaptığı açıklandı. Grev, tek tip elbise ve sevk zinciri takılması uygulamalarına karşı yapılıyordu.
2001 : Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'nin de aralarında bulunduğu davada, 23 kişi hakkında, ''Genel Kurul Salonu'nun yenilenmesi sırasında görevlerini kötüye kullandıkları'' iddiasıyla açılan davayı, 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca erteledi.
2002 : Cebelitarık'ta yapılan referandumda, halkın yüzde 99'u İngiltere'nin sömürgesi Cebelitarık'ın egemenliğinin İspanya ile paylaşılmasına ilişkin öneriyi reddetti.
2003 : Hükümet, yurtdışında asker bulundurulmasını ve yabancı askerlerin 6 ay süreyle Türkiye'de konuşlandırılmasına izin veren tezkerenin kullanılmasını askıya aldı. ABD`nin Irak`ı işgal etmesiyle gündeme gelen ve ilk başta TBMM`nin onaylamadığı tezkere daha sonra çıkarılmışsa da Türkiye başka bir ülkeye asker göndermemiş ama yabancı askerlerin Türkiye`den geçmesine izin vermişti. Bu nedenle ABD`nin Irak`ı işgaline dolaylı da olsa katkı sunulmuştu.
2003 : Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya; şapkalı, üniformalı, fesli, bereli, sarıklı, peçeli, türbanlı olarak veya açık saçık kıyafetle duruşma salonunda bulunulmasının, duruşma salonlarının hukukun mabedi sayılması niteliği, ciddiyeti ve saygınlığı ile bağdaşmayacağını söyledi. Özkaya`nın aslında bütün derdinin başörtüsüyle olduğu; diğer kıyafetleri de bu niyetini gizlemek için sıraladığı şeklinde değerlendirildi.