BATMAN - Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk, Milli Eğitimdeki yanlış uygulamalar ile ilgili İLKHA`ya açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitimdeki yanlış uygulamaların sadece Milli Güvenlik dersinden ibaret olmadığını belirten Özperk, askeri zihniyetin yâda 12 Eylül Askeri diktanın etkilerinden kaynaklanan yanlış uygulamaların varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

Andımız Denilen Saçmalık Kaldırılsın
Geçen haftalarda güzel bir olay olan 19 Mayıs törenlerinin stadyumlardan kaldırılması gibi Andımız denilen saçmalığında biran önce kaldırılması gerektiğini kaydeden Özperk, "Çünkü gerçekten özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sabah çok erken saatlerde bu törenler yapılmakta. Bu çocuklar bu and için en azından 10-15 dakika dimdik ayakta tekrar askeri mantık gibi rahat hazır ol denildikten sonra bu and okunmakta. Umuyoruz ki bu andda kaldırılır" şeklinde konuştu.

 Okullarda okunan andın Türkiye`de ayrıştırıcı olduğuna inandıklarını dile getiren Özperk, "Çünkü bölge itibari ile insanımız "Ne Mutlu Türküm Diyene" demenin yâda başka kişinin varlığına armağan etmenin pekte kültürümüz ananemiz, dinimiz, medeniyetimiz açısından pekte böyle hoş olmayan bir durumdur" ifadelerini kullandı.

 Her sabah törenlerde okullarda farklı söylemler, farklı şeyler gördüklerini ve andımızdaki o cümlelerin insanların zihnine farklı şeylerde getirdiğini ifade eden Özperk, "Bu defa bir başkası bende `Ne Mutlu başkası, ne mutlu şu... diyene` der" dedi.

 Türkiye Hükümeti ve Devletinin Avrupa`da Türk vatandaşlarına böyle bir uygulamanın yapılmasına asla ve asla kabul edemeyeceğini ve etmeyeceğinin altını çizen Özperk, "Yani düşünün Almanya`da yaşayan milyonlarca yaşayan Türkün her sabah Alman okullarında `Ne mutlu Almanın diyene` yâda `Varlığımı şehitlere armağan ediyorum` demesini Türkiye asla bunu kabul etmez. Dolayısıyla bu saçmalığının da biran önce kaldırılması elzemdir. Böyle düşünüyoruz. Umuyoruz ki AK Parti Hükümeti bir an öncede bu konuda gerekeni yapar, olumlu adımları atar" ifadelerine yer verdi.

 Okullarda Askeri Mantık Kabul Edilemez
Okulların kışla ve askeri mantıkla devam etmesinin kabul edilemeyeceğini anlatan Özperk, "Çocukların her sabah sıraya dizilmesi, sınıf sınıf dizilmesi, sırayla alınması, rahat hazır ol denmesi, komutlarla hareket emri verilmesi, birer makine gibi kumandayla hareket ediyor olması gibi durumlar, bunlar hakikaten çağdaş medeni toplumlara layık uygun olmayan hal ve hareketler icraatlarıdır ve bunun kaldırılması elzemdir" dedi.

Karma Eğitimden Vazgeçilsin
Özperk, eğitimin daha önce olduğu gibi kesintili hale gelmesi gerektiğini bunu Eğitim Bir Sen olarak hararetle savundukları ve hükümetten bekledikleri bir çalışma olduğunu belirtti.

 Karma eğitimden vazgeçilmesi gerektiğini, bunun eğitime bir faydası olmadığını ve sorun oluşturduğunu dile getiren Özperk, "Halen çok kalabalık sınıf ortamlarında özellikle lise 1`lerde çok kalabalık Batman için söylüyorum. Ve bunlarda kız erkek öğrencilerin bir arada o küçücük odalarda sınıflarda iç içe o kadar insanın barınması hoş değil. Farklı sorunlar getirmektedir. Umuyoruz diliyoruz bu karma eğitimden vazgeçilmesi ve o bağımsız Kız Liseleri ya da Erkek Liseleri eğitim öğretime başlar" şeklinde konuştu.

 
Veysi Demir, Veysi Rüzgar-İLKHA