Muş’un eski çarşısı diye tabir edilen sokak arasında soba kovası imal eden esnaf, havaların soğuması ile kışa hazırlık aşamasındaki kova üretimlerine hız verdiklerini belirttiler.
Sobacılık mesleğini babasından devraldığını söyleyen esnaf Hüseyin Rençper, kova satışlarının kışın sert geçmesine bağlı olduğunu, karın yağması ve soğukların artmasının, işlerini iyi etkileyeceğini belirtti.
Rençper, “Soba, kova ve boru satışları, kışın üzerinden gelişir. Fiyatlarımız piyasaya göre normaldir. Çok şükür para kazanıyoruz. Bu işe 10 sene önce başladım. Okul iyi gitmedi, baba desteğiyle bu işe başladım. Babam da daha önce bunun pazarlamasını yapıyordu. Bu işe biraz da hevesle başladım. İşin içinde el işçiliği var ve bu hoşuma gidiyor. Liseden sonra okulu bırakarak bu işe başladım. Zaten çocukluğumdan beri bu işin içerisindeyim. Satışlarımız Muş merkez dâhil olmak üzere çevre iller, Erzurum, Solhan, Tatvan ve diğer çevre ilçelere oluyor. Bizim piyasamız genelde ilçeler üzerinedir. Ben ağırlıklı soba kovası yapıyorum. Bunun dışında soba, banyo kazanı yapımıyla ilgileniyorum.” dedi.
Kimilerinin, kar yağışını ve soğuk havaları sevmediğini söyleyen Rençper, kendileri için ise bir nimet olduğunu ifade etti.
Muş’ta Sobacılar Çarşısının yapılması halinde özgün malzemeler çıkararak para kazanabileceğine inandığını söyleyen Rençper, “Diyarbakır ve Urfa gibi yerlerde sobacılar, bakırcılar gibi çarşılar var. Bizim de bir sobacılar çarşımız olsa sobacı adamın satabileceği tüm aparatları yapabiliriz. Adam sobanın yanında plastik de satıyor; bu sobacılar çarşısının olmayışındandır.
Kova fiyatlarının 7 ile 15 TL arasında değiştiğini ifade eden esnaf Muhammed Eroğlu ise en büyük sıkıntılarının çarşı eksikliği olduğunu belirterek perakende satışlardan kazanmadıklarını aktardı. (Ayetullah Tarhan- İLKHA)