Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, yönetiminin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Baro binasında yapılan toplantıda basın metnini okuyan Baro Başkanı Çakan OHAL’e değinerek, “KHK’lar hukuki güvenceyi ve yargı yoluna başvuru hakkını ortadan kaldıran, adil yargılama ve savunma hakkını zedeleyen, haberleşme ve basın hürriyetine aykırı, olağanüstü hal ilanını gerekli kılan olaylarla sınırlı olmayan, kalıcı düzenlemelerden uzak durulması, OHAL dönemi uygulamalarının son bulması ve olağan hukuk normları içinde kalınarak normalleşme sürecine bir an önce geçilmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin halkın direnişi ve olağanüstü fedakârlığı ile akim kaldığına dikkat çeken Çakan, ülkenin büyük bir felaketin eşiğinden döndüğüne işaret etti. Çakan, darbeye teşebbüs eden FETÖ’nün cemaat görünümündeki ev ve yurtlarında kalan veya sohbetlerine halisane duygularla katılan sıradan kişilere yönelmesini, amaca hizmet eden bir hukuki süreci sulandırma tehlikesi barındırdığını söyledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak’ın tutuklanması ve belediyeye kayyım atanmasına da değinen Çakan, hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü olmadığı gibi, seçilmiş olmanın kişiye yargılanmama hakkı vermediğini ifade etti.
FETÖ soruşturmaları ile ilgili Çakan şunları söyledi: “Suçlu ile masumun titizlikle ayıklandığı, kişi hak ve hürriyetlerinin korunmasını esas alan bir anlayışla hareket edilmesi, mevcut soruşturmaların selameti ve adalet duygusunun zedelenmemesi açısından son derece önemlidir. Savunma makamı olan avukatların da savunmasına iştirak ettiği şüpheli veya sanığın fikirdaşı gibi bir muamaleye tabi tutulması asla kabul edilemez. Hukuk devletinin gereği sadece mesleğini icra eden avukatların bu önyargı ve haksız ithamlar altında görevini hakkıyla yapabilmesi mümkün değildir. Bu itibarla avukatların fişlenme korkusu yaşamadan ve herhangi bir tedirginlik duymadan görevini icra edebilmesinin koşulları sağlanmalıdır.”
Bölgedeki İnternet kesintilerinin toplumu mağdur ettiğini dile getiren Çakan, “İnternet hizmetinin kesilmesi, bütün bir toplumu mağdur, sosyal ve ticari hayatı geçici de olsa adeta felç etmiştir. Günümüzde temel bir ihtiyaç halini alan internet hizmetinin makul ve geçerli bir gerekçe olmaksızın kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir.” diye belirtti. (İLKHA)