Muhsin Şenol/ İstanbul / doğruhaber 

İmam Hatip Okullari:

İmam Hatip Lisesi (kısaca İHL), Türkiye`de resmi kuruluş amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan orta öğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir. İlköğretimden sonra dört yıl süreli eğitim veren, yatılı ve gündüzlü olarak eğitim yapan okullardır. (kızlar ve erkekler ayrı sınıflarda öğrenim görmektedir). İlkokul 5. sınıftan itibaren öğrenci kabul etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü`ne bağlı olarak faaliyet gösterir.

Yunus Tekgöçen kimdir? 1975 yılında Bingöl`de doğdu. 1993`de Bingöl İmam Hatip Lisesi`nden, 1997`de Marmara Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü`nden mezun oldu. 18 yıl çeşitli kurumlarda öğretmenlik yaptı. Bu süre zarfında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında kuruculuk ve yöneticilik yaptı. Şuanda Önder`de Genel Sekreter olan Tekgöçen, evli ve üç çocuk babasıdır.

Dindarlara yönelik yapılan yoğun baskıların en önemli ayaklarından biri olan imam hatiplilerin önünün kapanmasının ardından öğrenci sayısı hızla düşen okullarda bugün 1milyonu aşkın öğrenci okuyor. 90`lı yılların özlemini çeken vatandaşlar çocuklarını imam hatip okullarına gönderiyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan ÖNDER Genel Sekreteri Yunus Tekgöçen, “Aslında bir imam hatip seferberliği var. İşte, her yerde imam hatipler var vs. kara propaganda yapılıyorsa da biz, 28 Şubat sürecinde düşen öğrenci sayımızı düzelttik ve eski haline yani 28 Şubat öncesi sayımıza ulaştık. Baktığımızda bu normalleşme sürecidir.” şeklinde konuştu.

ÖNDER`i tanıyabilir miyiz?

ÖNDER 1958 yılında İstanbul İmam Hatip Mezunları Derneği olarak kurulmuş, daha sonra ismi ÖNDER olarak değiştirilmiştir. Şuan da Türkiye`de faaliyet yürüten 400`ün üzerindeki imam hatipliler ile ilgilenen derneklerin çatısı konumundadır.

ÖNDER ne tür faaliyetler yürütüyor?

Genel Başkan Yardımcılığı düzeyinde 12 komisyonumuz bulunmaktadır. Bunlar hem ÖNDER`in gündemini hem de çatısı konumundaki 400 derneğin gündemi ile alakalı çalışmalar yürütmektedir. Gençlik komisyonu, okul aile birliği, kültür sanat, teşkilatlanma, kurumsal gelişim ve uluslararası ilişkiler gibi komisyonlarımız bulunmaktadır. Bu komisyonlarımız kendi alanları ile ilgili birebir ilgilenir ve konuları hakkında çalışmalar yürütür. Teşkilatlanma komisyonumuz koordinasyonu sağlarken, okul aile birliği komisyonumuz okullardaki resmi ayağımızı oluşturmakta ve okullar ile iletişimimizi sağlamaktadır. Gençlik komisyonumuz var. Genç ÖNDER olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Kendi dergilerini, çalışmalarını, yaz kamplarını kendi konsepti içinde, sadece gençlerin ürettiği ve hayata geçirdiği bir süreçte faaliyetlerini devam ettiriyor. Türkiye`nin birçok yerinde Genç ÖNDER öncülüğünde yaz ve kış kampları oldu ve olmaya devam edecektir. Her hafta iki- üç okulda okul buluşmalarımız var. Okullarımızdaki gençlerimize seminerler veriliyor. Amacımız Genç ÖNDER ile beraber herhangi bir imam hatip lisesinde herhangi bir sıkıntısı olan öğrenciye ulaşıp burada onun sıkıntılarına çare bulabilmek, onu en verimli şekilde derslerine kazandırabilmektir.

İmam Hatip Okullarının şuan ki durumu nedir?  Sayısal olarak İHL`lerin durumu nedir?

1500`ün üzerinde lise, 2500`ün üzerinde ise imam hatip ortaokulu bulunmaktadır. Açık öğretim öğrencileri ile de beraber 1 Milyonu aşkın imam hatip öğrencisi bulunuyor. Şuan itibari ile imam hatip okullarının olmadığı il ve ilçe bulunmamaktadır elhamdülillah. Herkesin en yakınında imam hatip okulu bulunması gerekiyor. Bizim halkımız din eğitimine eğilimlidir. Bunun için en merkezi yerlerde halkın, çocuklarını en kolay şekilde imam hatiplere göndermesi için çalışıyoruz. Aslında bir imam hatip seferberliği var. İşte, her yerde imam hatipler var vs. kara propaganda yapılıyorsa da biz 28 Şubat sürecinde düşen öğrenci sayımızı eski haline yani 28 Şubat öncesi sayımıza ulaştık. Baktığımızda bu normalleşme sürecidir. Abartılacak bir şey yoktur.

İmam Hatip Okullarının vatandaşlar üzerinde ki etkileri nelerdir? Halk öğrencilere nasıl bakıyor?

Toplumun lokomotifi olacak, vasat İslami hassasiyetleri taşıyacak gençler yetişmesini arzuluyoruz. Zaten vatandaşlar da bu değişimin farkına varıyor. Civarındaki okulların durumunu görüyor ve çocuklarının imam hatip okullarında okumasını istiyor. Ermeni kökenli bazı vatandaşların çocuklarını imam hatip okullarına gönderdiklerini görüyoruz. Bizim İslami olarak pek benimsemediğimiz meslekleri icra eden bazı vatandaşlarımız çocuklarını kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için imam hatip okullarına göndermeyi tercih ediyorlar. Aileler çocuklarını kötü sosyal ortamdan uzak tutmak, uyuşturucu, alkol vs. kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için imam hatip okullarına gönderiyor.

Aileler ve öğrenciler neden imam hatip okullarını tercih etmeli?

Genel olarak bakıldığı zaman öğrenciler ve aileler hem nitelikli bir dini eğitim alsın hem de iyi bir akademik eğitim alsın, üniversite hayatına devam etsin diye imam hatip okullarını tercih ediyorlar ve bunun meyvesini de alıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı tüm okullarda standartları yükseltmek için bir çaba içinde ayrıca özel olarak din öğretimi genel müdürlüğü spesifik olarak imam hatipler ile ilgileniyor. Biz de bunun sivil toplum ayağını oluşturuyoruz.

Şuanda gündeminizde ne tür çalışmalar var ve gelecek için planlarınız, projeleriniz nelerdir?

Ülke gündemi çok değişiyor ve bu gündemin öğrencileri etkilemesinin önüne geçmek için kendi gündemimizle yola çıkıyoruz. Çalışmalarımız günlük, haftalık, aylık ve yıllık faaliyet çizelgesi şeklinde ilerliyor. Aralık sonuna yetişmesi çabası içerisinde olduğumuz Celalettin Ökten Ödülleri programımız var. Kültür Bakanlığı destekli bu programımızın yürütülmesi ve yetiştirilmesi adına çalışmalarımız devam ediyor. Eğitim komisyonumuzun okullardaki konferansları, seminerleri devam etmektedir. Uluslararası ilişkiler komisyonumuz yurt dışında bulunan imam hatip okullarının sorunları ile bire bir ilgilenmeye devam ediyor. Burs başvurularının alındığı yeni bir sistem alt yapısı kurduk ve tüm toplantılarımızı da bu alt yapı sayesinde kayıt altına alacağız.

ÖNDER akademi olarak faaliyetleriniz nelerdir?

ÖNDER akademi adında bir projemiz var. Beşir Ağa medresesinde ÖNDER akademinin kültür sanat faaliyetlerini yürütecek. Orada geleneksel el sanatları, müzik eğitimi vb. eğitimleri tüm imam hatip öğrencilerinin istifade edeceği şekilde şuan restorasyonu devam eden medresemizde yapmayı planlıyoruz. ÖNDER akademi olarak üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan öğrencilere yardımcı olmak amacıyla sanal bir dershane oluşturuyor. Burada tamamen ücretsiz imam hatip öğrencisi şifre alarak canlı olarak internet ortamında interaktif bir eğitim alabilecekler yıl boyu. Şuan bin öğrencimiz bu siteden faydalanıyor. Ayrıca 2500 öğrencimize üniversite hazırlık amacıyla hazırlık seti gönderdik.

Soracaklarımız bu kadardı peki siz son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Çalışmalarımızda yer alarak veya manevi olarak destek olarak bu kaliteyi yükseltmek için hep beraber çalışmamız gerekir. Herkese yapacakları yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Günlük gazetenizin hayırlı olması dileğiyle Allah`a emanet olun.