Proje kapsamında üzüm üreticilerine organik üzüm yetiştirme teknikleri konusunda eğitimler verdiklerini ve ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduklarını belirten Proje Koordinatörü ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Özdemir, tesis ve proje konusunda açıklamalarda bulundu.
Özdemir yaptığı açıklamada tesisin günlük bir ton üzüm işleme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Özdemir, “Bu yıl tesiste deneme amacıyla Diyarbakır ili Dicle ilçesinde Organik Meyve Üreticileri Birliği Üyesi üreticilerine ait üzümler organik üzüm suyu olarak işlendi. Tesis, günlük bir ton üzüm işleme kapasitesine sahip. Bu tesis sayesinde Diyarbakır ilinde üretilen üzümlerin üzüm suyuna dönüştürülmesi sağlanacak. Tesiste üretilecek olan üzüm suları önümüzdeki yıldan itibaren Ziraat Fakültesi Döner Sermayesi üzerinden satışa sunulacak” dedi.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak, GAP bölgesinde organik tarımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla farklı projeler ile çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Özdemir, başta üzüm olmak üzere tüm tarımsal ürünlerde organik tarım tekniklerinin kullanılarak bölgenin sahip olduğu potansiyelin açığa çıkarılması ve farklı gıda ürünlerine işlenerek katma değer kazandırılması yönündeki projelere öncelik verileceğini belirtti.
GAP bölgesinde organik ürünlerin üretim ve pazarlanmasına başlandı
Çalışma grubu üyelerinin, GAP bölgesinde çok farklı organik ürünleri ticari olarak üretip pazarladığını kaydeden Özdemir, grup üyelerinin, Kilis ilinde organik zeytinyağı, Şanlıurfa ilinde organik pamuk, zeytinyağı ve nar ekşisi, Diyarbakır ilinde organik üzüm, nohut ve mercimek, Şırnak ilinde organik bal, Adıyaman ilinde organik üzüm ve dut ürettiğini ifade etti.
GAP Organik Tarım Kümesinin, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de paydaşları arasında yer aldığı kamu kurumları, yarı kamusal kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumlarının yer aldığı bir oluşum olduğunu belirten Özdemir, Kümede, Kalkınma Ajansları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bölge İl Müdürlükleri, KOSGEB, bölge üniversiteleri, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, özel sektör, birlikler gibi farklı kurumlardan temsilcilerin yer aldığını anlattı.
Markalaşma faaliyetleri devam ediyor
Özdemir, “Küme projesi kapsamında yürütülen eğitim ve üretim faaliyetleri ile GAP bölgesinde organik tarım konusunda çok ciddi mesafeler kaydedildi. Bu proje sayesinde bölgede organik tarım konusunda faaliyet gösteren tüm kurumlar arasında bir işbirliği ortamı yaratıldı." ifadelerini kullandı.
Gerek özel sektör gerekse kamu kurumlarında organik üretim tesislerinin kurulduğunu belirten Özdemir, organik zeytinyağı, nar ekşisi ve bal başta olmak üzere çok sayıda üründe üretim kapasitesini arttırma, markalaşma ve pazarlama faaliyetlerinin devam ettirildiğini söyledi.
Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “GAP Organik Küme Projesi sayesinde Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik destek sağladığı GAP Organik Değer Zinciri Pilot Projeler Mali Destek Programı oluşturulmuş ve bu bağlamda; organik ürün üretimi ve işleme kapasitesinin arttırılması, bölgesel ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi, pazarlama ve markalaşma kabiliyetlerinin kazandırılması ile örgütlenme ve kurumsallaşmanın teşvik edilmesine yönelik projelere maddi destek sağlandı.”
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, 2017 yılında üreticiler ile organik üzüm üretimine devam edeceğini kaydeden Özdemir, Diyarbakır’ın Dicle ilçesi başta olmak üzere Çüngüş gibi diğer ilçelerinde üretilecek organik üzümlerin organik üzüm suyuna dönüştürülmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, markalaştırılma ve pazarlanması faaliyetlerinin devam edeceğini ifade etti.(İLKHA)