Muş Devlet Hastanesinin yeni binasına taşınmasının ardından eski binanın ne olacağı konusu kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim mitingi için Muş’a geldiğinde söz konusu yerde ‘Kent Meydanı’ yapılacağı sözünü vermişti. Halk tarafından hoş karşılanmayan bu teklif daha sonra AK Parti’nin 112. Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katılan Belediye Başkanı Feyat Asya’nın söz konusu konuyu Başbakan Yıldırım’a anlatmasıyla tekrardan gündeme gelmiş ve kent meydanı olacağına dair basında ve belediyenin resmi internet sitesinde yer almıştı.
Fakat eski hastane binasının bir kısmı restore edilerek Muş İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği hizmet binası olarak kullanılması için gereken işlemler yapıldı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tartışmalara son noktayı koyarak binayı hizmet binası olarak hizmete açacağını duyurdu.
Muş İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği daha önce İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne ait Toplum Sağlığı Merkezinin binasında geçici olarak hizmet vermekteydi. Eski hastane binasının A bloğu restore edilerek Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği hizmet binası olarak hizmete açıldı.
Söz konusu eski binaların atıl durumda olmasından dolayı binalarda ahlaksız olayların yaşandığı ve biran önce bu binaların tümünün halkın hizmetine açılmasını istediklerini belirten vatandaşlar ise yeni hastane binasının yetersiz olduğunu eski hastanenin de ek hastane binası olarak hizmete açılmasını istediklerini söylediler.
“Akşam 5’ten sonra tinercilerden başka kimse buradan geçmiyor”
Eski hastane binasının boş kalmasıyla esnafın mağdur edildiğini söyleyen eski devlet hastanesinin çevre esnafından Fatih Taşbulak, diğer blokların atıl durumda kalmasının kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.
Taşbulak, “Buranın boş kalması bizi kötü etkiliyor. Hastane olsa günlük 5 bin kişi buraya girip çıkıyor. Akşam saatlerinden sonra hastanenin boş binaları tinercilerle doluyor. Kızlı-erkekli gruplar, kavga-dövüş… Zaten burada kavgasız gün geçmiyor. Kent meydanı yerine burasının hastane tarzı bir şey olması bizim için çok iyi olur. Hastane buradan çıktıktan sonra burası Muş’un çöplüğü oldu.” dedi.
“Binaların boş kalması bölgedeki ticareti etkilemiştir”
Hastane binasının boş kalmasının şehir için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden mahalle sakinlerinden İsmail Adanur ise, “Bu hastane binasının burada boş kalması elbette ki çok büyük bir kayıptır. Bu eski hastanenin alanı 40 dönüm kadar var. Yöneticileri sorumluluğa davet ediyorum. Binaların boş kalması bölgedeki ticareti, sosyal yapıyı, ekonomiyi etkilemiştir. Memleketin nüfusu yüz bine çıktı. İlçelerle beraber 400-500 bin nüfusu var. İkinci bir hastane daha olamaz mıydı? Yâda burada ekonomiye katkı sağlayacak bir alan yapılamaz mıydı? Devlet bundan aciz midir? Gece insanlar boş binaların etrafından geçemiyor. Sabaha kadar içerisinde tinerciler, uyuşturucu madde bağımlıları doluyor.” ifadelerini kullandı.
“Hastanenin buradan gitmesiyle buralar harabeye döndü”
Hastanenin taşınmasıyla eski hastane binasının harabeye döndüğünü belirten Medeni Ak, madde bağımlıların boş binalara dadandığını ve bunu yetkililere ilettiklerin ancak bu konuda herhangi bir adımın atılmadığını ileri sürdü.
Öte yandan, konuyla ilgili bir açıklama yapan Muş İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mustafa Abanoz, eski Devlet Hastanesi yerinin atıl durumdan çıkarılıp, yerine Muş halkına hizmet veren binalar haline getirmeyi düşündüklerini belirterek, “Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumundan yeni bina talebimiz olmuştu. Eski Devlet Hastanesi A Blokunun ödeneği Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanmasıyla, yeniden restore ettik ve şu anda kullanıma açtık. Diğer bloklardan B bloku da Muş’lu vatandaşlarımızın hizmetine açmak için projeler yapıyoruz. Projelere onay verilmesi halinde burada bir kaç ünite kurmak istiyoruz. C blok için de yine aynı şekilde vatandaşların ve civardaki esnafın görüşleri da alınarak, bazı projeler üzerinde çalışıyoruz.” ifadesini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)