Diyarbakır Asker Hastanesinin uyuşturucu bağımlılarına hizmet veren Alkol-Madde Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) dönüştürülesi için Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öğer, Diyarbakır`da madde kulanım oranının yüzde 5 düzeyinde olduğunu belirterek, bölgede çok ciddi manada tedavi merkezleri eksikliğinin olduğunu söyledi.

Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Öger, Yeşilay Diyarbakır Şubesine ayda otalamama 15 kişinin tedavi olmak için müracaat ettiğini ifade ederek, "18 yaş altı tedavi merkezi olan ÇEMATEM kısıtlı şartlarda, sınırlı imkânlarla hizmet veriyor. 18 yaş üstü tedavi merkezi AMATEM Diyarbakır`da maalesef yok. Tedavi olmak isteyen bağımlılar, Elazığ, Adana, Gaziantep'e yönlendiriliyor. Oralardaki tedavi merkezlerinin doluluk oranlından dolayı hastalara olumsuz cevap veriliyor" dedi.

"Diyarbakır olarak, yüzde 70`lere varan bir sigara bağımlılık oranına sahibiz"

Bağımlılık ile ilgili konuşan Öğer, bağımlılık sorununun sadece bilinçlendirmek ile olamayacağını dile getirerek, "Uyuşturucunun üretim, tüketim ve satımının ciddi bir şekilde yasaklanması, gerekli yasal düzenlemenin alınması, Yeşilay ve diğer kurumların bu noktada sorumluluk üstlenmesi ve nihayetinde sivil toplum kuruluşu ile ailelerin gençlerine karşı, toplumuna karşı duyarlı olması gerekir. Bunun olmasını temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

Öğer konuşmasının devamında, "Diyarbakır olarak, madde bağımlılığıyla ilgili çok iç açıcı bir durumda değiliz. Yüzde 5 civarında bir madde bağımlılığı oranımız var. Yüzde 17 civarında ortaokulda sigara bağımlılığı oranı mevcut. Liselerde ise yüzde 47 oranında sigara bağımlığı oranına sahibiz. Toplamında neredeyse yüzde 70`lere varan bir sigara bağımlılık oranına sahibiz. Resmi rakamlarda yüzde 5 madde bağımlısı aslında bize net bir şey vermiyor." ifadelerini kullandı.

"Hint kenevirinin uyuşturucu madde olduğunu vurguluyoruz"

Diyarbakır`da Hint keneviri denen uyuşturucu maddesi olarak kabul edilmediğine dikkat çeken Öğer, "Hint keneviri Diyarbakır`da kullanıcılar tarafından sigara olarak algılanıyor. Dolayısıyla bu oran çok daha yüksektir. Yani biz madde bağımlılığını ele alırken, Hint kenevirinin de uyuşturucu madde olduğunu vurguluyoruz. Korkarım ki bu sayı yüzde 12, 13`ler civarındadır. Bu da Diyarbakır halkı için geleceği için hiç iyi olan bir oran değildir. Diyarbakır nüfusu bir milyon 800 bin, yani siz bunu yüzdeye vurduğunuzda binlerle ifade edilen bir rakam. Binlerle ifade edilen bir rakamın gelecekte ne tür sıkıntılara, ne tür hastalıklara, toplumda ne tür yozlaşmalara sebebiyet vereceğini varsın dostlarımız düşünsünler." diyerek korkularını dile getirdi.  

"Askeri hastanesinin AMATEM ve ÇEMATEM olarak hızlı bir şekilde dönüştürülmesini istiyoruz"

Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi merkezin kurulması noktasında Diyarbakır`da acil bir eylem planı olarak AMATEM`in açılmasını istediklerini vurgulayan Öger, "Ancak ağır işleyen bürokrasi ve yeniden bir binanın yapılmasından ziyade ülke genelinde Sağlık Bakanlığına bağlanılan askeri hastanelerinin bir tanesi olan Diyarbakır Asker Hastanesi hem fiziki şartları olarak hem de güvenlik açısından bağımlılıkla mücadele merkezi olan AMATEM ve ÇEMATEM`e dönüştürülebilir. Bu vatan hizmeti yapan askerlerimizin tedavi olmasına engel de değildir. Yeşilay Diyarbakır Şubesi olarak bilinçlendirme mücadelesinin yanı sıra önemsediğimiz tedavi ve rehabilitasyonun Diyarbakır`da oluşması bağımlılıkla mücadelede büyük bir mesafeyi kat edecektir. Yetkililerden sesimizin duymasını Askeri Hastanesinin AMATEM ve ÇEMATEM olarak hızlı bir şekilde dönüştürülmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bir süre önce Sağlık Bakanlığına devri gerçekleştirilen Diyarbakır Asker Hastanesinin AMATEM ve ÇEMATEM`e dönüştürülmesi isteyen gönüllüler https://www.change.org adresinden kampanyaya destek olabiliyor.  (M. Sıddık Bilge/Hüseyin Genel – İLKHA)