Kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde soğuklar nedeniyle grip, öksürük ve soğuk algınlığı gibi vücut direncinin azalmasına bağlı oluşan hastalıklar yaygınlaşıyor.
Diyarbakır`da aktarlar, soğuk havalarda vücut direncini arttırmak için şifalı bitkilerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulundular.
Merkez Bağlar ilçesinde şifalı bitkiler satan Ayetullah Tekin, “Kış mevsiminde grip, öksürük, soğuk algınlığı, vücut direncinin zayıf düşmesi ve buna benzer bir takım sıkıntılar ortaya çıkıyor. Aktarlar olarak halka tavsiye ettiğimiz bu doğal ilaçlar, her gün kendimizin kullandığı ilaçlardır. Tavsiyemiz, kış mevsiminde şifalı bitkiler ile soğuktan korunun.” dedi.
Tekin, kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı alınabilecek önlemlerle ilgili, “Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü enfeksiyonlara ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Ekinezya bitkisinde A, B ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineraller mevcuttur. Tarçın, kemikleri güçlendirir, kasları rahatlatır. Soğuk algınlığını önler, hafızayı güçlendirir. Yarım çay kaşığı tarçın ile bir çay kaşığı bal, öksürük, sinüzit ve nezleye karşı ilaçtır. Zencefil kökü, mide bulantısı, iltihap önleyici, kolon kanseri, öksürük, diyabet ve daha birçok hastalığa iyi gelir. Ihlamur ise terlemeyi tetikler, ateşi düşürür. Öksürüğe iyi gelir, grip ve nezleye karşı etkilidir. Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı gerginliği alır. Kaygı nedeniyle gerilen sinirleri yatıştırır, stresi azaltır ve uykuyu kolaylaştırır. Adaçayı, hibiskus, karanfil çiçeği, gül çiçeği, ebegümeci de rahatlıkla her yaşta insanın kullanabileceği faydalı ve doğal bitkilerdir.” ifadelerini kullandı.
Zencefilin, kış mevsiminde ortaya çıkan hastalıklardan koruyucu özellik taşıdığını dile getiren Seyit Atlı, şunları söyledi:
“Bu ilaçlar doğaldır, katkı maddesi içermez. İnsan sağlığına ve bünyesine uygundur. Kudret narı karışık bitki çayı her türlü mide hastalıklarına iyi gelmekle beraber tamamen doğal ve yararlıdır. Herkese tavsiye ediyoruz.”
Hava değişimlerinin yaşandığı bugünlerde bitkisel yollarla tedavi imkânı olduğunu ifade eden Cemalettin Hacıoğlu ise “Vücut direncini arttırmak, hastalıklara karşı mücadele için kış çayı dediğimiz, içinde 40 çeşit olan bitkileri öneriyoruz. Doğallık güzelliktir. Her türlü enfeksiyona karşı etkili olan bu doğal bitkiler ilaç hükmündedir.” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge–İLKHA)