Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı halinde olan Diyarbakır'ın tarihi simgesi On Gözlü Köprü, Sur`da meydana gelen çatışmalardan sonra toparlanmaya çalışırken çevre kirliliği ve kötü koku sorunlarıyla karşı karşıya.

Keban Barajı kapaklarının kapatılması nedeniyle tarihi köprünün altında akan Dicle Nehri`nin suları da çekilmeye başladı.

Bir zamanların uğrak mekânlarından olan köprünün civarında su çekilmesi nedeniyle oluşan çevre kirliliği ve kötü koku, ziyaretçi sayısını oldukça azalttı.

On Gözlü Köprü`de kafe işleten Mazlum Mehmetoğlu, çevre kirliliği nedeniyle işlerinde düşüş yaşadıklarını söyledi.

4 yıldır kafe işletmeciliği yaptığını belirten Mehmetoğlu, “Burası halka açık bir yer. Hem mekân olarak hem de köprünün tarihi olması nedeniyle insanlar buraya geliyor. Herkes bu kirlilikten şikâyetçi. Önceden koku yoktu, şimdi koku geliyor. Keban Barajı`nı komple kapatmışlar. Akan bu su kanal suyudur, barajdan su akmıyor. Ondan dolayı böyle koku yapıyor. İlk günden balıklar öldü, şu an ölecek balık kalmadı.” dedi.

“Dünya çapında ismi olan suyumuz var ama değeri bilinmiyor”

Sur`da yaşanan çatışmalardan sonra toparlanmaya çalışırken böyle bir sorunla karşılaştıklarını dile getiren Mehmetoğlu, “Suyun bu şekilde koku vermesi işlerimizi etkiliyor. Kalkıp giden müşterilerim oluyor. Biz de bu kokudan rahatsız oluyoruz. Bu, Diyarbakır için kötü bir imaj. Türkiye`nin batısında ve Avrupa`da nehri olmayan iller var. Bu illere yapay nehir yapıyorlar. Bizim, dünya çapında ismi olan koskoca Dicle Nehri`miz var ama kimse kıymetini bilmiyor. Nehrin içler acısı hali ortadadır. Demek ki, bu memleket sahipsizdir. Yetkililerin gelip bu kokuyu çekmesini istiyorum ki, burunları yansın, nasıl olduğunu görsünler.” şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel/Emrah Deniz–İLKHA)