75 yıl boyunca Türkiye`nin siyasi tarihine tanıklık eden Başbakanlık Merkez Binası bir süre sonra Başbakanlık olarak kullanılmayacak. Çünkü yepyeni bir Başbakanlık inşa ediliyor.
 
Ekonomik ve siyasi krizlerin kasvetli havasını soluyan, iyi günü de kötü günü de gören Başbakanlık Merkez Binası adeta yaşayan bir tarih…
 
Gümrük Binası Olarak Yapıldı Ama Bitince…
Bina tam 29 Başbakan gören bina, 61 hükümete de tanıklık etti. Cumhuriyet tarihinin ilk binalarından olan Başbakanlık Merkez Binası 75 yıl önce aslında gümrük binası olarak inşa edildi. Ancak bina tamamlanınca, Başbakanların hizmetine sunuldu.
 
Üzerindeki her bir nakış, her bir iz tarih kokuyor. Siyasetin zirve isimlerini ağırlayan bina, siyasete mağlup olanları da evine uğurladı.
 
Başbakan Erdoğan Döneminde Darbenin İzleri Silindi
Bina en büyük değişimi Başbakan Erdoğan zamanında yaşadı. Baştan sona tadilattan geçirilen binada darbenin izleri silindi. Tadilat sırasında darbe döneminden kalma kurşun izlerinin bulunduğu mermerler değiştirildi.
 
Darbe döneminden kalma kurşun izleri birkaç yıl öncesine kadar işte bu duvarlardaydı. Başbakan Erdoğan`ın talimatıyla, demokrasimize leke düşüren o izler kaldırıldı.
 
Bina Müze Olacak
1937 yılında inşa edilen bina, yakın zamanda müze olacak. Başta Adnan Menderes olmak üzere, eski başbakanların eşyaları sergilenecek.
 
Yeni Bina Söğütözü’nde Yapıcak
Yeni Başbakanlık Binası ise Sögütözü’nde bulunan Orman Genel Müdürlüğü`nün tesislerinin bulunduğu yerde yapılacak. Yeni Başbakanlık binasının en büyük özelliği de Selçuklu mimarisini taşıması olacak.
 
Beyaz Saray Modeli
Beyaz Saray modeliyle yapılacak olan Başbakanlık kampüsü, Türkiye`nin en iyi korunan kamu kurumlarından biri olacak.
Söz konusu alanda çalışmalar şimdiden başladı. Nisan`da ilk kazmanın vurulması planlanıyor.