Kızıltepe (Qoser) İlçe Otogar Miting alanında kurulan zeytin pazarında geçen sene 35 esnaf zeytin satarken bu sene Zeytin ürününün azlığından 3 esnafın bulunduğu gözlemlendi. Esnaf, zeytinin azlığından müşteriler ise fiyatın yüksek olmasından yakınıyor.

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan yeşil zeytinin bu yıl kuraklıktan dolayı ürünün az olması hem satıcıları hem de alıcıları kara kara düşündürüyor. Geçen yıl 6-7 TL arası satılan yeşil zeytin bu yıl 10 TL’ye satılırken fiyatın ileriki günlerde 12-13 TL kadar yükseleceği bekleniyor.

Satıcı ile alıcılar bu yıl ürün azlığından dolayı yaşadıkları sıkıntıları İLKHA’ anlatılar.

Baba mesleğini 25 yıllık devam ettiğini belirten Zeytin Satıcısı Lokman Eroğlu (37),  zeytinin azlığından dolayı fiyatın yüksek olduğunu söyleyerek geçen yıl bir ağaçtan 30-40 kilo zeytin toplanırken bu yıl 10-15 kilo toplandığını ifade etti.

Eroğlu, “Kızıltepe’de yıllardan beri zeytincilikle uğraşıyorum. Bu sene kuraklıktan dolayı zeytin azdır.  Bundan dolayı fiyatlar biraz yüksek daha da yükselecek. Geçen sene zeytin çoktu bu sene azdır olduğundan dolayı fiyatlar git gide yükseliyor.  Bir hafta on önce zeytinin kilosu 7 TL’ iken şimdi 10 TL ye yükseldi. Zeytinin kilosu 12-13 TL kadar yükselme ihtimali var. Geçen sene aynı zeytinler 5-6 TL civarıydı. Geçen sene burada 30-35 esnaf civarıydık şimdi 3-5 kişi ancak tezgâh açmışız hem ürün azlığı hem de pahalı olduğu için bulamıyorlar. Mersin’i, İskenderun’u Ayvalık’ı arıyoruz 'bu sene zeytin azdır' diyorlar. Geçen sene bir ağaç 30-40 kilo zeytin tutarken bu sene 10-15 kilo düşmüş ondan dolayı bu sene zeytin az.” diye konuştu.

İskenderun zeytinin yağı fazla olduğundan dolayı fiyatının yüksek oluğunu söyleyen Eroğlu 3 kilo Zeytinden bir kilogram yağ çıktığı bilgisini verdi.

Mardin’den zeytin almaya geldiğini belirten müşterilerden Vehibe Bakay (40), geçen yıla göre fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek, “Mardin’den Kızıltepe’ye zeytin almaya geldim. Her yıl buradan alıyorum 20-30 kilo almayı düşünüyorum. Bu sene fiyatlar yüksektir piyasada ne az ise fiyatı yüksek oluyor.” ifadelerini kullandı.

Zeytinin hazırlanış şeklini anlatan Bakay, “Zeytini alıp eve götürdüğümüzde ilk öce kırıp üzerine su bırakıyoruz. 2-3 günde bir suyunu değiştiriyoruz, 3 su değiştirildikten sonra tatlılaşıyor. Tuzlayıp bidona koyuyoruz, bir hafta içerisinde güzel oluyor tabi yeri serin olması gerekir.” dedi.

Fiyatı öğrenmek için geldiğini söyleyen Kadri Kaymaz da fiyatların yüksek olmasından yakınarak, “Zeytin bakmaya geldim fiyatlarını öğreniyorum ama fiyatlar yüksek görünüyor 20-30 kilo almayı düşünüyorum." diye konuştu.  (Mehmet Aslan-İLKHA)