Gercüş`e bağlı bin nüfuslu Kırkat (Kırkatê) köyü sakinleri, köylerinde sağlık ocağının olmadığını, temizlik sıkıntısı çektiklerini ve yollarının bozuk olduğunu ifade ederek yetkililerden hizmet beklediklerini belirttiler.

Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı asırlar öncesine dayanan tarihi mağara ve yapılarıyla dikkat çeken Kırkat köyü ve köye bağlı Konak (Kasrikê) ile Öteyaka (Kîryasê) mezralarının hizmet adına birçok konuda sıkıntılarının olduğu belirtildi.

Köydeki sorunlarla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Kırkat köyü sakinleri, yetkililerden hizmet beklediklerini söylediler.

"Yetkililerin bizimle ilgilenmesini sorunlarımızı gidermelerini istiyoruz"

Yol ve altyapı sorunlarının giderilmesini isteyen köy sakinlerinden Musa Kardaş, "Altyapı sorunumuz var, yazın kanalizasyon kokusuna dayanamıyoruz. Hastalık ve mikrop saçıyor. Yolumuz bozuktur. İstanbul'dan gelsek köy meydanına kadar eşyalarımızı araçla götürüp sonrasını hayvanla taşımak zorundayız. Bunun için kendimize bir eşek satın almışız, eşyalarımızı eşekle taşıyoruz. Evin tüm ihtiyacı olan özellikle gıda malzemelerini taşıyamadığımızdan eşeğe bindirip eve götürüyoruz. Yetkililerin bizimle ilgilenmesini kanalizasyon ve yol sorunumuzu gidermelerini istiyoruz."dedi.

"Devlet çalışanlarına maaş vererek çalıştırdık"

Devlet elemanlarına maaş vererek yollarının bir kısmını yaptırdıklarını ifade eden Kardaş, "12 yıl önce köyün yukarı mahallesinde yol çalışması yapanlar için hafta sonu tatildi. Aşağı mahallede bulunan evler olarak aramızda para topladık. Tatilde devlet çalışanlarına maaş vererek onları çalıştırdık. Araçlar devletindi, araç yakıtını da devlet karşılıyordu ama çalışanlara maaş vererek yolumuzun bir kısmını yaptırdık. Tabi bunu devletten gizli değil devletin bilgisi dahilinde yaptık. Asfalt veya beton olmadığı için yağışlı havalarda yarım yamalak olan yolumuz  bozuluyor. Her sen bir iş makinesini getirtip yolumuzu düzeltiyoruz, ama kışın tekrar bozuluyor." ifadelerini kullandı.

"Kırkat köyü ve bağlı mezraların çöp konteynırları yok"

Kardaş, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Köyde çöp sıkıntımız da çoktur. Herkes çöplerini sağa sola atıyor. Köylüler de çöp için bir önlem alabilirler tabi ama almıyorlar. Bu konuda yetkililerden bir çare bulmalarını istiyoruz. Kırkat köyü ve köye bağlı Konak ile Öteyaka mezralarının çöp konteynırları yok. Başka köylerde çöp konteynırları var ve köy hizmetleri tarafından düzenli bir şekilde çöpler köylerden alınıyor."

"Sıkıntı çektiğimiz yolun hepsi bir kilometre bile yok"

İşleri  köy dışında olduğundan dolayı köylerine sık sık giriş çıkış yapan köy sakinlerinden Abdullah Temiz, "Yolun hepsi bozuk, bu yolu çıkmak çok zordur. 4 yıldır biz Gercüş Kaymakamlığının peşindeyiz. Bir kaç defa kendim gidip Kaymakam beyle görüştüm. Daha önce basına da verdik. Herhangi bir çalışma yok ve ne bir sonuç almışız, ne de alabiliyoruz. Resmi makamlara kaç defa başvurmamıza rağmen kaymakamı ziyaret edip dile getirdik. Sıkıntı çektiğimiz yolun hepsi bir kilometre bile yok. 700-800 metre yoldur ve yapılmıyor. Hükümet yetkililerine sorulduğunda 'yolsuz susuz bir yerimiz yok' ifadelerini kullanıyorlar." şeklinde konuştu.

"Kış gelmeden yol yapılmasa köyde bulunan tarihi evler hepsi yıkılır"

Köylerinin iki mahalleden ibaret olduğunu belirten  Temiz, "Aşağı mahalleye herhangi bir şekilde yol gitmiyor. Ayrıca köyümüzdeki bazı ailelerden, terör mağduriyetinden dolayı Batman'a göç edenler dahi var. Onların evi şu anda yıkılmak üzeredirler. Kış gelmeden bu yolun yapılması gerekir. Kış gelmeden yol yapılmasa köyde bulunan tarihi evlerin hepsi yıkılır. Bunun sorumlusu da bizzat Gercüş kaymakamlığıdır. Çünkü dört yıldır bunun peşindeyim. Üç günlüğüne gelip biraz yaptılar o da kendi imkanlarımla çalışan kepçe için mazot getirmişim. Devletin bunu yapmaya imkanı yok muydu? Dört yıldır görüşüyorum. Yol yapım çalışmalarını yarım yapıp gittiler. Buraya bir beton veya asfalt yapamadılar." diyerek tepki gösterdi.

"Bu çağda halen hayvanlarla yolculuk yapmak zorunda kalıyoruz"

Köyün yaşlılarından Mahmut Beyaz, ise yaşanan yol sıkıntısından dolayı şu ifadeleri kullandı:

"Köyümüzün bir mahallesinin yolu yoktur. Diğer mahallemizin yolunda ise virajlar dardır. Araçlar çıkmakta zorlanıyorlar. Mardin'in  Midyat ilçesi istikametinde köyümüzün bir yolu var. Bu yolumuzu sık kullanıyoruz ve bu yolumuz hiç asfalt yapılmamış. Bu çağda halen hayvanlarla yolculuk yapmak zorunda kalıyoruz. Midyat istikametine giden yolumuzda araçlarımız çalışmıyor. Yetkililerden yollarımızın yapmasını istiyoruz." (M. Sait Çelik - İLKHA)