Xian Jiaotong Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalarda, insan genomunda "karanlık madde" olarak bilinen kompleks varyantlar bulundu.
Bilim dünyasının daha önce gözleyemediği karanlık madde, Profesör Ye Kai'ın araştırma ekibi tarafından bilgisayar algoritmaları aracılığıyla uygulanan yeni bir analiz yöntemiyle ortaya çıkarıldı. Araştırma kapsamında sağlıklı 250 aileden gen örnekleri alındı.
Profesör Ye'nin Hollanda, Almanya ve ABD'deki 20 araştırma enstitüleriyle işbirliği içinde yürüttüğü araştırmalarda, toplam 1,9 milyon genetik varyant listelendi. Tamamı birbirinden farklı varyantları oluşturan mutasyonların genom sekansında DNA silinimi ya da sıçraması yoluyla oluştuğu, hatta varyantların boşlukta ortaya çıktığı tespit edildi.
Profesör Ye, China Daily gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu mutasyonlar genom üzerinde kodlama gibi önemli işlev alanlarında da gerçekleşebiliyor.” dedi.
Organizmaların kalıtım materyalinde bulunan genetik şifrelerin tümünü ihtiva eden genom, her canlının hücrelerinin içine yerleştirilmiş bir tür genetik yazılım niteliği taşıyor. (İLKHA)