Bitlis Kültür Merkezi`nde Valilik tarafından düzenlenen 'Bağımlılık ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele İl Koordinasyon Toplantısı'nda konuşan Vali Ahmet Çınar, uyuşturucuyu üreten, satan ve tedarik eden herkesin idam edilmesi gerektiğini söyledi.

Uyuşturucuyla mücadelede yasalar, kurumlar ve bireyler olarak yetersiz kaldıklarını dile getiren Çınar, herkesin üzerine düşen vazifeyi yapması gerektiğini belirtti.

Çınar, “Mücadelede maalesef ne kurumsal, ne sistem, ne de bireysel insan anlamında kapasitemiz yetersiz. Çok zor bir mesele bu mücadeleyi yapmak. Hakikaten çok büyük sabır, çok teknik, bilimsel, çok tabanlı, çok kurumsal,sürekliliği olan çalışmaları yapmak gerekiyor. Bu da halihazırda bizden uzaktır. Ama buna rağmen yapılması gereken ve yapabileceğimiz bir yığın iş var." dedi.

“Müftülüklere büyük işler düşüyor”

"Müftülüğün de yapacağı çok iş var." diyen Vali Çınar, "Sohbetlerde ve vaazlarda bu konuya değinilebilir. Başka şeyler, başka işler olabilir. Ailelerle birebir ilgilenmek gerekir. Bunu okullar ve öğrenciler aracılığıyla yapmak gerekir. Çocuklarla temas gerekir. Çocukları sokaklarda bırakmamak gerekir. STK`ların bazı güzel tecrübeleri var. Çok faydalı işleri de var. Bazı spor kulüpleri, bazı gönül vermiş, sporda öne çıkmış isimler var.” diye konuştu.

Vali Çınar, Bitlis`te yüzde 70 bağımlılık olduğu tezinin doğruyu yansıtmadığını dile getirerek, bu toplantıyı bir kez daha yapacaklarını belirterek, “Mücadelede etkili bir sonuç çıksın istiyoruz. Burada sunum yapılırken şehrimizde yüzde 70 bağımlılıktan bahsedildi. Bu gerçekten de doğru değildir. Yeryüzünün hiçbir noktasında Kolombiya`da dahi bu böyle değil. Yüzde 70 insanlar bağımlı olsa, gençler bağımlı olsa, o şehirde yaşanmaz. O şehre TIR`larla servis yapsanız, o hizmeti bile gösteremezsiniz. Yüzde üç bile çok fazla bir rakamdır. Bu rakamlar kesinlikle doğru değil. Bu rakamların nereden alındığını bilmiyorum. Bu bakımdan moralimizi de bozmasın. Allah, başa vermesin. Çevremizde görmüşüzdür görüyoruzdur, evladı bağımlı olan aileleri görünce bunu hissediyoruz. Burada bir empati yaparak, kendimizi karşıdaki insanın yerine koyarak düşünürsek, hepimizin çok büyük sorumlulukları var. Bu şehirde bu toplantıya gelmeyen her kesimden insanların büyük sorumlukları var. Niyetimiz iyi de olsa biz üzerimize düşeni yapmıyoruz yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Birçok iş formalitede kalıyor”

Kendisinin de çocukları uyuşturucu bataklığından kurtarmak ve onlarla temas kurmak için bazı projeleri hazırladığını belirten Vali Çınar, imkanlar ölçüsünde uyuşturucuyla mücadele eden kurum ve STK`lara parasal olarak destek verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Cemaatlerimiz, cemiyetlerimiz, Spor kulüplerimizin güzel çalışmalarına şahit oluyoruz. Önce söylediğim bunlara imkan sağlamalıyız.  Para da kısıtlı, o da bir başka konu. İmkanlarımız dahilinde bu desteği vermeliyiz. Fakat imkan oluşturmak için de çalışmalıyız. İlçelerde Kaymakam arkadaşlarımız da görevlerinin başında.  Mevzuatta altyapısı olmasa mücadele edilemez, çalışma yapılamaz. Ama ne yaptığımız da önemli. Hakikaten birçok iş formalite seviyesinde kalıyor. Bir çocuğu ele aldığınızda arkadaş ortamı ile birlikte, okul ortamı ile birlikte  sürekli ilgilenmeniz gerekiyor. Dolayısıyla zorluklar var ama her yerde söylüyorum; ‘Allah, insanı da hayatı da sonsuz değer yaratacağınız ölçüde yaratmış.`  Her şartlarda, en kötü şartlarda, en olumsuz şartlarda yapılabilecek daha fazla ve daha güzel işler var. Hepimiz kaygı duymalıyız. Hiç kimse Bitlis Valisi için bir iş yapmasın. Bunu insan için, insanlık için, çocuklarımız, gençlerimiz için, Allah rızası için yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

“Uyuşturucuyu üreten, satan ve tedarik eden herkes idam edilmeli”

Son olarak Vali Çınar, uyuşturucu kullanımıyla ilgili çok şikayetlerin geldiğini, kolluk kuvvetlerinin son nokta olduğunu, bataklıkla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çok şikayetler geliyor. İşte muhtarlarımız... Haklı olarak da 'işte şu anda şurada, şu yerde uyuşturucu kullanıyor.. Bu polis ne yapıyor? Bu emniyet ne yapıyor?'  diye şikayette bulunuyor. Ama Emniyet ve Jandarma son noktadır. Emniyet ve Jandarmaya işin sinek kısmı geliyor. Asıl olan bataklık ve üretim noktaları. Az önce söyledim, önemli bir konu. Emniyet elinden geleni yapıyor ve daha fazlasını yapmaya çalışıyor. Tutukluyor, ihbarı değerlendiriyor. İşte, yasalar... Kullanıcıya çok daha hafif cezalar, satıcıya daha ağır cezalar. Ona da ispat edip, şahit bulursan... Buna benzer bir sürü zorluklar var. İşin adliye boyutu var. Bizde idam cezası yok ama bu işi üreten, satan, tedarik eden herkes idam edilmeli. Bütün alemin ocağını batırana, yaşama hakkı olmamalı. Böyle bir şey yok. Bu da benim kişisel fikrim.” dedi.

Program yapılan sunumların ardında sona erdi.   (Şükrü Tontaş-İLKHA)