Bursa’da gördüğü el değmeden salça üretimi yapan sisteminin değişik bir şeklinin tornacı olan bir arkadaşı ile yapmaya başladığını belirten biber üreticisi Sedat Dizman, ürettiği salça makineleri ile ev hanımlarının işini kolaylaştırdıklarını söyledi.

Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep'in eşsiz lezzetlerine lezzet katan biber salçasının yapımı başladı.

Ev hanımlarının meşakkatli çalışmaları sonucu üretilen biber salçasının yapımını kolaylaştırmak için uzun araştırmalar yaptığını belirten Dizman, biberin salçaya dönüşürken uzun bir işlemden geçtiğini ve yaptığı araştırmalar sonucu kurduğu sistem ile hem ev hanımlarının işini kolaylaştırdığını hem de biber salçasının daha hijyenik bir şekilde hazırlandığını dile getirdi.

Yaz ayı sonlarına doğru toplanan biberlerin çekirdeğini ayıklayan ve birbirinden meşakkatli işlemlerle salça yapan ev hanımlarının bu sistem ile salça üretiminin daha da kolaylaştığını belirten Dizman, “Bu sene beşinci yılımız bu makineyi çalıştırıyoruz. Ben bu makineyi Bursa’da gördüm. Bursa’da gördükten sonra burada bir tornacı arkadaşım ile bu makineyi yapmaya karar verdim. İlk yaptığımızda insanlar biraz şüphe ile yaklaşıyorlardı. Ama şu anda Antep’te bu makinden yaklaşık 15 tane oldu. Artık elde biber temizleyen kimse kalmadı desek yeridir.” dedi.

Gaziantep’te hem ekonomik ve ayrıca daha lezzetli olduğu için ev hanımlarının vazgeçemediği salçalık biberleri hazırlamasının çok zahmetli olduğunu belirten Dizman, “Biber salçası Antep’te vazgeçilmez bir lezzettir. Başka illerde hazır salça kullanılıyor. Antepliler, kendi salçasını kendisi yapar. Bu sistem geldikten sonran eskiden hazır salça kullananlarda artık bu sistem ile biberi temizletip salçasını kendisi yapıyor. Bu sistemden vatandaş da son derece memnun, bu makineyi çalıştıranlarda gayet memnunlar.” ifadelerini kullandı.

Yaygınlaşın salça makinelerinin ev hanımlarının işlerini kolaylaştırdığını belirten Dizman, “Eskiden ev hanımlarının günlerce emek verdiği salçayı, dakikalar içinde hazırlayan makineler ilgi odağı oldu. Biber salçası yapan makine Antep’te iyi tutulmaya başladı. Bu sistem ile salça yapımı kolaylaştı. Hem salça yaptıran vatandaşlar da sağlanan kolaylıktan memnun kaldıklarını söylüyor. Şu an bu sistem tamamen korumdan yapılıyor. Bu sistem ile el değmeden salça hazırlanıyor.”şeklinde konuştu.

Kurduğu biber salçası hazırlama sistemi ile biberin salça haline dönüşü ile ilgili de bilgi veren Dizman, şunları kaydetti:

“Tarladan gelen biberleri önce burada yıkama teknemiz var. Biberleri teknede yıkadıktan sonra ve biberlerin üzerindeki kirli maddeler temizlendikten sonra banttan giderken biberler aynı şekilde tekrar yıkanıyor. Daha sonra ise patlatma makinesinde biberin yeşil sapı ile tohumunu temizliyor. Tamburun içerisinde dönerek yıkanan biberler, tamburun içerisinde biberin yeşil sapı ve tohumunu temizleyip yıkıyor. Biberler daha sonra seçme bandında tekrar bir daha kontrol ediliyor. Biberler bu işlemlerden geçtikten sonra kırma makinesinden geçiyor. Bidonlara dolduruluyor. Müşteriye sadece evinde kurutması kalıyor.”

Günde yaklaşık 10 ton biberi salça olarak hazırladıklarını belirten Dizman, 5 yıldır hem kendisi için hem de Gaziantepliler için salça hazırladığını da sözlerine ekledi.

Salça yaptırmaya gelen Mehmet Aksoy ise “4 yıldır salçamızı burada hazırlıyoruz. Salça yapma artık bizim için kolaylaştı. Eskiden bunu annelerimiz, ninelerimiz yapıyordu. Biraz zorlanıyordu tabi. Ama şimdi her şey de kolaylık var. Makineler 10 dakikada salçayı hazırlıyor. Teknoloji iyi bir şey oldu.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)