Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Moody's'in, Türkiye'deki reform niteliğindeki düzenlemelere gözlerini kapattığını belirtti.

Türkiye'nin büyüme oranının, küresel büyüme oranı ve OECD ülkelerinin büyüme oranlarının çok üzerinde olduğunu ve bunun devam edeceğini belirten Canikli, "Moody's Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu 2 nedenle düşürdüğünü, düşük büyüme performansı ve cari açık. Bütün küresel ve bölgesel risk ve olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi en yüksek büyüme hızını yakalayan 5 ekonomisi arasındadır." dedi.

"Moody's görmek istememiştir"

Türkiye'nin büyüme oranın çok üzerinde olduğunu söyleyen Canikli, "Türkiye'nin büyümesinde görülen yavaşlama iç ve dış talebin daralmasından kaynaklanıyor. Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır. Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili tedbirleri Moody's görmemiş ya da görmek istememiştir." ifadelerini kullandı.

"Tasarruf oranını yükseltmek amacıyla hayata geçirilen 2 önemli reform olan otomatik BES ve Türkiye Varlık Fonu görmezden gelinmiştir." Diyen Canikli şöyle açıklamalarına şöyle devam etti: "Dış talep, yani ihracattaki artış son aylarda ivme kazanmıştı. Bunda Rusya ile problemlerin giderilmesi önemli bir faktör olmuştur. Dış talep çerçevesinde, Irak ve diğer bölge ülkeleri ile AB ülkelerine olan ihracatımız alınan tedbirlerle artış trendine girmişti. Moody's bunların hiçbirisini görmedi ya da görmek istemedi."

"Moody's reform niteliğindeki düzenlemelere gözlerini kapattı"

Yerli ve yabancı yatırımcılar için özel teşvik sistemini yürürlüğe koyduklarını ifade eden Canikli, "İç talebin canlandırılması için inşaat ve ulaştırma sektörüne yönelik özel teşvikler yürürlüğe konuldu ve olumlu sonuçlar alındı. Büyümenin yatırım ayağındaki gelişmeler ise daha belirgindir. Yatırımların önündeki en büyük engel olan faiz düşüşü hızlanmıştır. Yerli ve yabancı yatırımcılar için ekonomi tarihimizin en büyük ve esnek teşvik sistemi yürürlüğe girmiştir. Türkiye'nin önünü açacak büyük ölçekli ve yüksek teknoloji yatırımlara uzun vadeli ve ucuz finansman sağlayacak mekanizmalar oluşturuldu. Moody's bütün bu reform niteliğindeki düzenlemelere gözlerini kapattı." şeklinde konuştu.

"Diğer taraftan, doğrudur, cari açıktaki düşüş trendi 2016 yılında bir miktar hız kesti." Diyen Canikli açıklamasına şu şekilde devam etti: "Cari açık bu yıl hedefin üzerinde gerçekleşebilir. Rusya ile yaşanan sıkıntı nedeniyle turizmde düşüş yaşandı. Bu düşüş, cari açığın hedefin üzerinde oluşmasına neden oldu. Eğer Moody's Rusya ile kriz başladığında not indirimi yapmış olsaydı bir anlamı olurdu. Krizin, ihracat ve turizm gelirlerini düşürme ve bunun da cari dengeyi olumsuz etkilemesi ihtimali nedeniyle not indirimi olabilirdi. Rusya krizi başladığında bu gerekçelerle bir not indirimi ekonomik gerekçelerle izah edilebilirdi. Ancak bugün, tüm bu risklerin ortadan kalkmaya başladığı, Eylül ayından itibaren turizmdeki kayıpların telafi edilmeye ihracat artışının ivme kazanmaya, özetle iç ve dış talebin önünün açılmaya, büyümeyi tahrik edecek yatırımların hızlanmaya, faizlerin düşmeye başladığı bir dönemde not indirimi rasyonel ve ekonomik değildir. Objektif ve bilimsel bir altyapısı bulunmamaktadır."

"FETÖ mensuplarının Moody's in not indirimini kastedip-kastetmedikleri bilinmez"

Moody's in not indirimi Türkiye ekonomisine zarar vermeyeceğini belirten Canikli, "O zaman sorulması gereken soru şu: Moody's in not indirimi ekonomik, rasyonel ve objektif bir gerekçeye dayanmıyorsa gerçek sebebi nedir? Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Ancak, elimde 10.09.2016 tarihli bir istihbarat raporu var. Raporda ilginç bir bölüm yer alıyor. Raporda, aynen, FETÖ/PDY mensuplarınca, 21-23 Eylül 2016'da ekonomik alanda Türkiye'yi zor duruma düşürecek gelişme olacağının konuşulduğu belirtiliyor. FETÖ mensuplarının Moody's in not indirimini kastedip-kastetmedikleri bilinmez. Ancak bildiğimiz bir şey var: Moody's in not indirimi Türkiye ekonomisine hiç bir zarar vermez." değerlendirmesinde bulundu.  (İLKHA)