2016-2017 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okula gidecek öğrencilerin sıkıntı yaşamaması ve kötü ortamlara girmemesi için velilere tavsiyelerde bulunan Eğitimciler, ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

 Anne-babanın tavır ve tutumunun öğrenci üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu belirten Eğitimci Cevdet Yanılmaz, Ailenin, çocukların cennet köşesi mertebesinde olduğunu söyledi.

Çocukların anne-babalarına ilahi bir ikram olduğunu söyleyen Yanılmaz, "Bilinçli bir anne ve babanın evlatlarını şanslı görüyoruz. Onlar gerçekten de İslam’ın edebini adabını insani hakikatleri insanın yaşantısını bütün olarak biliyorlarsa, algıları bu konuda istenen düzeyde ise ister istemez ilişkiler de nitelikli olur. Dolayısıyla her şeyden önce çocuklar anneleri babaları için ilahi bir ikramdır. Bir hakları bir hukukları vardır. Nasıl ki bir baba çocuğuna isim vermesi göreviyse bunun yanında İslami terbiyeyi vermesi göreviyse aynı zamanda ta evlendirene kadar yuva kurana kadar sorumlulukları vardır. Hayat yaşantısının en önemli yerlerinden bir tanesi de eğitim öğretimdir." diye konuştu.  

Çocukların ihtiyaçlarını yakından takip edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Yanılmaz, “Çocuklarına şefkatle merhametle muamele içinde olan babalar anneler çocukların ihtiyaçlarını öncelikle en iyi şekilde karşılayandır. Bu noktada evi çocuklarının eğitimi için dizayn eden çocuklarının okul programından haberdar olan çocuklarının ihtiyaçlarında yakından ilgi gösteren anne ve babaların yeri fevkalade önemlidir. Özellikle çocuğunun temiz giyinmesi, yemesi, içmesi, ders programı noktasında istenen zamanda evi çocuğuna göre düzenlemesi engelleri bertaraf etmesi şekilde tedbirler öğrenciyle alakadar olan yönleridir.” ifadelerini kullandı.

Velilerin çocuklarıyla ilişkilerini değersizleştirmemeleri gerektiğinin altını çizen Yanılmaz; “Özellikle anne ve babaların çocuklarıyla diyaloglarında değersizleştirme yapılmaması gerekir değersizleştirecek cümlelerden kaçınmaları gerekir.  Allah’ü Teâlâ yükümüzü tam vermiş biz mümkün mertebe Allah’ın verdiği üstümüzdeki nimetleri bilerek bunları en verimli hale getirme noktasında gayret içinde olursak çocuklarımızın başaramayacağı az şey olur. Başaramadığı noktalarda da yönlendiririz. Yani eğitim öğretimi sevdirecek tedbirler nefret ettirecek tutum ve davranışlardan kaçınmaları anne ve babalar için önemli. Çocukların evden çıkışı eve dönüş saatleri önemli çünkü o zamanın sıkıntıları vardır. Evdeki teknolojik aletleri izleme dinleme noktasında seçici davranmaları lazım aksi takdirde çocuğuyla olan tutumlarında istenmeyen durumlarla karşılaşa bilir.” şeklinde konuştu.

‘Karma eğitim bir faciadır’

Karma eğitimin ilk okuldan itibaren öğrencilere dayatıldığını ve tam anlamıyla bir facia olduğunu söyleyen Yanılmaz; “Karma eğitim bir faciadır. Kimi ailelerin izleme ve dinlemesi sıkıntılı olduğu için hatta 6 yaştaki çocuklarda bile hoş olmayan konuşmalar var. Hoş olmayan tutum ve davranışlar var. Bundan dolayı karma eğitim büyük bir sorundur. Karma eğitim ortamda çocuğunu okutan aileler lütfen Allah rızası için çocuklarınızla biraz daha diyaloglarınızı sıklaştırın. Sevginizi şefkatinizi alakanızı daha da fazlalaştırın çünkü sizden alamadığı güzellikleri başka yerlerde ki çöplük denilen yerlerde rastgele ortamlarda alacak ki bunlar güven verici değildir. Kızlı erkekli aynı okulda ki bu çağda bu bir afettir açık söyleyeyim evlerde izlenen dizilerde biz rezalet boyutunu izliyoruz. Kız ve erkeğin beraber olduğu okullarda maalesef çocuklarımızın büyük bir kısmı istemedikleri halde İslami terbiyeye adaba sahip olmalarına rağmen karşılaştıkların sahnelerin olumsuzluklarından dolayı etkileniyorlar. Onun için karma eğitim noktasında velilerimizin mutlaka okullarla milli eğitimle, dernekler kanalıyla, vakıflar kanalıyla, sendikalar kanalıyla buna son verme noktasında da gayret içinde olmaları lazım. En azından çocuklarının bulunduğu ortamsa tedbir alması gerekir.” dedi. (Sinan Bilici, Ebubekir Yavuz- İLKHA)