2016-2017 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa`da 614 bin öğrenci ders başı yaptı. Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, eğitim ile ilgili merak edilen birçok konuyu İLKHA`ya değerlendirdi.

Fatih Projesi, okullarda alınan güvenlik, serbest kıyafet, kapanan dershaneler yerine açılan Destekleme ve Yetiştirme Kursları, PKK ve FETÖ ile ilişkili öğretmenleri ve öğretmen açığı gibi birçok konuyu değerlendiren İlci, ailelere önemli tavsiyelerde bulunarak velilerin okul ve öğretmenleri sorgulamalarını istedi.

2016-2017 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa`da 614 bin Türkiye vatandaşı öğrenci ve 56 bin Suriyeli öğrencinin eğitime başladığını belirten İlci, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlısı olmasını diledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet tarafından uygulamaya konulmuş bir program olan Fatih Projesinin öğrencilere dağıtılan tablet boyutuyla algılandığını bunun ise eksik bir bilgi olduğunu belirten İlci, bu projenin dünyadaki tüm bilgileri sınıfa indiren, teknolojiyi eğitime entegre eden bir sistem olduğunu söyledi.

Fatih Projesi kapsamında yapılan çalışmalara değinen İlci, şöyle devam etti.

“Fatih Projesi kapsamında tüm okullarda akıllı tahtalar yerleştirildi. Özellikle internet alt yapısı olan ve dünya ile entegre olan bir sınıfa girilmiş oluyor. Fatih projesi, dünyada ki tüm bilgileri sınıfa indiren bir sistemdir.  Fatih projesi kapsamında öğrencilerimize dağıtılan tabletlerle sınıf içerisinde aktif bir şekilde öğretmenin tahtada işlediği bir konuyu öğrencinin tabletine, öğrencinin yapmış olduğu işi sınıfın tahtasına aktarmak söz konusudur.  Aynı zamanda öğretmen geç saatlerde öğrencinin tabletine bir mesaj gönderip ‘yarın şu konuya hazırlanın` gibi mesajlar göndere biliyor. Bununla birlikte birkaç hafta önce işlenmiş konulara öğrenci istediği zaman ulaşa biliyor. Bu sayede öğrenciler nitelikli ve dolu dolu bir eğitim imkânına kavuşuyor.”

Fatih projesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığının web sayfasında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) veri tabanı olduğunu belirten İlci, tüm öğrencilerin verilmiş şifre ile kendi sınıfları seviyesindeki ders içeriklerine girip farklı öğretmenlerin hazırladıkları videolarla dersleri takip edebileceklerini söyledi.

“Aileler de şüpheli gördükleri şahısları bize veya emniyete bildirmelerini istiyoruz”

Okullardaki güvenliği sağlamak için daha önceki yıllarda alınan tedbirlerin bu yıl da devam ettiğini ifade eden İlci, “Okulların etrafında huzur bozucu, öğrencilerin, ailelerini huzurlarının bozucu yanlış hal ve hareketlerde bulunan insanlar, gençler varsa bunları kontrol etmeye, takip etmeye bunları kontrol altında tutmaya yönelik bir çalışma yapılıyor. Bundan dolayı valimize ve İl Emniyet müdürümüze teşekkür ediyorum. Okullarımız bizlerin en güvenli alanlarıdır. Okullar, çocukların rahatlıkla sosyal, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerinin icra edebilecekleri yerlerdir. Dolayısıyla okul etrafında dolaşan gayri ahlaki şeylere de bizim asla müsaademiz olmayacaktır. Çalışmalarımız il emniyet Müdürlüğümüzce devam etmektedir. Aileler de şüpheli gördükleri şahısları bize veya Emniyete bildirmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

“İlla siz şu kıyafeti alacaksınız diye bir zorunluluk yoktur”

Serbest kıyafet yönetmeliğine rağmen okul yöneticilerinin tek tip kıyafet dayatmasına bulunamayacağına dikkat çeken İlci, “Milli Eğitim Bakanlığımızın kılık kıyafet yönetmenliğimiz var. Okulların birlik ve beraberliğinin sağlanması, okullarda düzenin sağlanması anlamında Bakanlığın kıyafet uygulaması, okul aile birliğine bırakmış durumdadır. Yani okul aile birliklerinin aldıkları kararla tek tip kıyafet giydirilebilir. Fakat veli istemiyorsa ‘ben her gün farklı bir kıyafet giydirmek istiyorum` diyorsa o veli serbesttir hiçbir zorlama yoktur. İlla siz şu kıyafeti alacaksınız diye bir zorunluluk yoktur. Hiçbir okulumuz böyle bir zorlamada bulunamaz. Veli nerden isterse oradan temin edip o öğrencimizi okula gönderebilir.”

“Destekleme ve Yetiştirme Kursları Şanlıurfa`yı Türkiye ortalamasının üzerine çıkardı”

Dershanelerin kapatılmasının ardından MEB tarafından açılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına değinen İlci, dershanelerin yaptığı reklamlarla öğrenci ve velileri adeta soyup soğana çeviren ve eğitim camiası üzerine kurulu bir paravan sistem olduğunu söyledi.

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına maddi imkânı olmayan öğrencilerin bile başvurup faydalandığını söyleyen İlci, bu amaçla geçen yıl açmış oldukları bu 624 tane Destekleme ve Yetiştirme Kurslarından 124 bin öğrencinin faydalandığını bunun da Şanlıurfa`yı Türkiye ortalamasının üzerine çıkardığını söyledi.

Şanlıurfa`da 4 bin 500 öğretmen açığı var

Şanlıurfa`daki öğretmen açığına da değinen İlci, “İlimizde 673 öğretmen FETÖ`den ihraç edildi. PKK ile alakalı olarak da şu anda 462 öğretmen açığa alınmıştır. Bakanlığımızın bu süreç ile ilgili çalışması hala devam ediyor. Malumunuz ilimiz öğretmen sirkülasyonunun çok olduğu bir il. Bundan dolayı bu yıl yaklaşık 2500`ün üzerinde öğretmenimiz özür grubu ya da normal tayinden dolayı gitmiştir. Bunlarla birlikte yaklaşık 4 bin 500 öğretmen açığımız var. Bizler bu boşluğu doldurmak için ücretli öğretmen alımımız oldu. Çalışmalarımız devam ediyor.”

“Veliler okulları ve öğretmenleri sorgulasınlar”

Ailelere önemli tavsiyelerde bulunan İlci, son olarak şöyle konuştu:

“Çok genç bir nüfusumuz var. Bu genç nüfusun yetiştirilmesi gerekiyor. Ailelerden özellikle isteğimiz çocuklarına sahip çıksınlar. Çocuklarına kol kanat gersinler.  Çocuklar bu ülkenin en değerli varlıklarıdır. Çocuklar günün 6 saati bizde kalırken diğer saatler aileleriyle, mahallede kalıyorlar. Bu konuda aileler kesinlikle hassas olmaları gerekiyor. Aileler çocuklarının kiminle arkadaşlık ettiklerini kontrol etsinler. Bir diğer husus ise, çocukla ilgilensinler. Bugün çocuk okulda ne öğrenmiş, öğretmen ne anlattı. Veliler okulları, öğretmenleri sorgulasınlar. Bize hesap sorsunlar. Benim çocuğum niye böyle oldu? Niye geri gidiyor? Bu çocuğa nasıl daha iyi şeyler öğretebilirim? Nasıl ders çalıştıra bilirim? Gibi sorular sorsunlar.” (Osman Gülebak, Ramazan Casuk-İLKHA)