Böyle rastgele atılmış gibi. Çünkü aldığımız bilgi böyle. Kemikler bulunduğunda kafataslarının duruşu diğer kemiklerle yan yana. Toplu mezar olup olmadığını şu an söylemek doğru değil, mümkün de değil. Çalışmaları bekleyeceğiz.” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz ve Galip Ensarioğlu ile birlikte, restorasyon çalışmaları devam eden İçkale’de incelemelerde bulundu. Bölgede çalışmaları inceleyip bilgi alan Bakan Eker, daha sonra geçtiğimiz günlerde faili meçhul kazıların yapıldığı JİTEM binasını ve yanındaki kazı bölgesini inceledi. Kazı alanına basın mensupları alınmadı. Bakan Eker, incelemelerden sonra basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
İçkale’nin, Diyarbakır tarihi dokusunun yoğun olarak yer aldığı bir bölge olduğunu anlatan Eker, “Burada 7 bina ile ilgili restorasyon çalışması devam ediyor. Adliye, kilise, jandarma binaları restore ediliyor. Bunlar Hz. Süleyman Camii`yle birlikte restore ediliyor ve Diyarbakır’ın tarihi ve kültürü için çok önemli. Hz. Süleyman Camii, bu hafta tekrar ibadete açılıyor, diğer binalarımızdan dört tanesi 2012 yılı sonu itibariyle tamamlanacak.” dedi.
Restorasyon çalışmalarından sonra kilise binasının sanat merkezi haline getirileceğini, eski cezaevinin tarihi eserlerin saklandığı yer olarak kullanılacağını anlatan Eker, “ Adliye binasının üst tarafı, valilik alt katı, kent müzesi olarak kullanılacak. Bir adliye ve kolordu binası teşhir salonu olarak kullanılacak. Bir tanesi de kafe olarak kullanılacak. Bir jandarma binası müze, biri de eğitim merkezi olarak kullanılacak. Bunları hızla bitirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İÇKALE’DE ŞU ANA KADAR 19 KAFATASI KEMİĞİ ÇIKARILDI
Eski cezaevi binası ile eski kilise arasından surlara giden yolda kazı yapıldığını hatırlatan Eker, “Burada insanlara ait gerek kafatasları gerekse diğer kemikler bulundu. Şu ana kadar 19 tane kafatası kemiği ve diğer kemikler bulundu. Kademe kademe aşağıya doğru iniyor. Kemiklerin hangi döneme ait olduğu, yakın bir tarih mi yoksa eski bir tarihe mi ait olduğu analizler sonucu ortaya çıkacak. Ama görünen bir durum, dar alanda üst üste yığılma şeklinde olduğu. Çok geniş bir alan değil. Bu alan içinde 70-80 santimetre kazılmış, orada kemikler bulunmuş. Biraz da daha derine inildikçe daha fazla bulunmuş, her kademede biraz daha fazla kemik bulunmuş. Şu ana kadar 19 kafatası bulunmuş. Yakın ve uzak dönem mi ortaya çıkacak. Sadece kemikler. Bunlara ait herhangi bir metal ya da bir bez parçası bulunmuş değil. Şu anda koruma altında. Soruşturma tamamlandığında her şey netleşecek. Benim izlenimim, dini bir gömülme tarzı pek görünmüyor. Böyle rastgele atılmış gibi. Çünkü aldığımız bilgi böyle. Kemikler bulunduğunda kemikleri ve kafataslarının duruşu yan yana. Toplu mezar olup olmadığını şu an söylemek doğru değil, mümkün de değil. Çalışmaları bekleyeceğiz.“ şeklinde konuştu.