Gaziantep Büyükşehir Belediye ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) işbirliğiyle 'Dünyaya Barış Barışa Bereket' sloganıyla düzenlenen etkinlik kapsamında dev kazanda 3 ton 192 kilo aşure pişirilerek, Guinness rekoru kırıldı.

Festival Park'ta oluşturulan alandaki dev kazanda gece boyunca pişirilen aşure, Guinness Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural ve şahitlerin gözetiminde vinç yardımıyla tartıldı. 3 ton 192 kilo geldiği tespit edilen aşure için hazırlanan dosya rekorun tescili için İngiltere'ye gönderilecek.

Gaziantep'te gerçekleşen aşure etkinliğine farklı ülke büyükelçilerinin yanı sıra birçok yabancı konuk da katıldı. Büyük bir kazanda pişirilen aşureye 27 çeşit malzeme katıldı. Malzemelerin her biri farklı ülkelerden getirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Festival Park'ta düzenlenen törende, gece boyunca yağan yağmur nedeniyle rekorluk aşurenin çok zor şartlarda pişirildiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Aşurenin barışın sembolü olduğunu belirten Şahin, ‘21 Eylül Dünya Barış Günü'nde Guinness rekoru denemesi yaptıklarını söyledi.

"Gaziantep barış şehri"

Gaziantep’in dünyanın tescillenmiş mutfağı olan gastronomi ve bir kültür şehri olduğunu vurgulayan Şahin, “Gaziantep, aynı zamanda bir barış şehri. Türk, Kürt, Arap birlikte yaşayan, tüm dünyaya ensar, muhacir ilişkisiyle 'Biz bunu başarıyoruz, siz de başarın' diyen bir barış şehri. O nedenle bu denemeyi aşure üzerinden yaptık. Çünkü aşure, herhangi bir tatlı değil. İçinde 27 çeşit malzeme var.” dedi.

Aşure malzemelerinin her birinin dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden geldiğini belirten Şahin, “Almanya'nın ve Kahramanmaraş'ın cevizi var. Sri Lanka'nın tarçını ve pirinci var. Malatya'nın kaysısı, Karadeniz'in fındığı, Balıkesir'in baklası, Şanlıurfa'nın mercimeği ve Gaziantep'in fıstığı var. İnşallah bu dünyada bir ilk. Aşureyi bundan sonra yapmak isteyenlerin daha lezzetli ve 3 ton 200 kilodan da fazla yapma iddiasıyla yola çıkmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

"3 ton 192 kiloluk aşure yeni bir rekor"

Guinnes Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural da 3 ton 192 kiloluk aşurenin yeni bir rekor olduğunu ifade ederek, bu rekorun kolay kolay kırılacağını tahmin etmediğini aktardı.

Amacın dostluk ve barış olduğuna işaret eden Kural, “Aşure ufak parçaların bir araya getirilmesiyle yapılır. 15 Temmuz şehitlerimiz dâhil olmak üzere tüm şehitlerimiz adına çok güzel bir rekor yapıldı. İngiltere buna karar verecek. Biz yarından itibaren dosyamızı hazırlayıp sunacağız. Bir hafta içinde sonucu alırız diye düşünüyorum. Türkiye adına bu rekor kondu.”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılan Büyükelçiler aşurenin tadına baktı. Alandaki vatandaşlara da aşure dağıtılırken, aşurenin yapımında emeği geçen şeflere madalya takdim edildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)