VAN - Van`ın en işlek caddesi olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi`nde bilgisayar tamiratı ve satışı ile uğraşan Taner Dalgın deprem süresince iş yapamadıklarını ve çok zor günler geçirdiklerini hatırlatarak, "Deprem süresince işyerimiz binada bulunduğu için hiç açamadık. Çok zor günler yaşadık birinci depremi tam atlattık derken, Van`ı asıl yıkan ikinci depremi yaşadık ve yaklaşık olarak 2 ay gibi bir sürede işyerimiz kapalı kaldı" sözleriyle sıkıntıların anlattı.
 
Artçıların azalmasıyla işyerlerini açmaya başladıklarını ifade eden Dalgın, "Ancak işyerlerimizi açtığımız gibi siftah bile açmadan kapatıyorduk" dedi.
 
Zamanla işlerinin düzelmeye başladığını ancak yetkililerin hep seslerine kulak tıkadığını anlatan Dalgın; "Zamanla işler biraz daha düzeldi şu an hamdolsun işlerimiz ilk günlere oranla daha iyidir. Ancak işlerin eskisi gibi olması elbette zaman alır. Ancak bu süreçte yetkililer esnafa kulak tıkamaya devam ederse bu çok daha fazla zaman alacaktır." diyerek yetkililere tepki gösterdi.
 
Hayatın Normalleşmesi İçin Gidenlerin Dönmesi Lazım 
Van`da Yaklaşık 10 yıldır berberlik yapan Ferdi Ayhan ise hala konteynırda kaldığını ve ailesinin dışarıda olduğunu anımsatarak; "Yaşanan depremler bizde kalıcı izler bıraktı. Hem iş hayatımızı hem içtimai hem de sosyal hayatımızı etkiledi. Ben ikinci depremden bu yana ailemden ayrıyım ama onların güvende olması beni sevindiriyor" dedi. İş hayatının da sekteye uğradığını ama umutlu olduğunu söyleyen Ayhan; "ilk günler çok kötüydü. Ancak göç edenlerin geri dönmeye başlaması umut vericidir. Burada hayatın normalleşmesi için giden Vanlıların geri gelmesi şarttır" şeklinde konuştu.
 
Ayhan ayrıca KOSGEP kredisinin de boş çıktığını söyleyerek "Bu noktada da bir an önce somut adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde Van esnafı daha fazla sıkıntıyla karşılaşacaktır" dedi.
 
Esnaf Unutuldu 
Küçük Yaşlardan itibaren giyimde çalıştığını söyleyen İbrahim Çakır ise deprem öncesi ve sonrasını kısaca anlatarak; "Depremden önce Maraş Caddesi Araştırma Hastanesi karşısında çalışıyordum tabi giyimde en ucuz ve en güzel günler yaşanıyordu. Ancak 23 Ekim 2011`de yaşadığımız ilk depremle birlikte uzun bir süre dükkânlarımızı açamadık. Sonrasında aynı cadde üzerinde bulunan yeni bir işyeri açtık. Şu an işlerimiz hamdolsun iyiye doğru gidiyor. İnşallah herkes üzerine düşeni yaparsa işler daha iyi olacak çünkü herkes üzerine düşeni yapmamaktadır. Özellikle esnaf unutulmuştur" diyerek tepkilerini dile getirdi.
 
İş merkezi yöneticiliği yapan Şerif Ulutaş işin içinde oldukları için büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyerek; "YY iş merkezi yöneticisiyim bu noktada gerek halkla gerekse yetkililerle sürekli irtibat halindeydik. Bunun için bizler deprem sıkıntısını iliklerimize kadar yaşadık ve hala yaşıyoruz. Binamızın kesin hasar tespitini öğrenmiş değiliz sebebini sorduğumuzda `adreslerin karıştığını` öne sürdüler bu yıllardır ayakta olan bir binadır yorgun düşmüş veya hasarı dışarıdan görünmüyor, ama kolonların iç kısmında ne olduğunu bilemiyoruz bir şey olursa bundan kimi sorumlu tutacağız? İş merkezi esnafına ne cevap vereceğimi bilemiyorum" diyerek yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
 
Ulutaş; "ikinci olarak konutlarla ilgili kredi kullanan vatandaş perişan oldu. Çünkü bankalar vatandaştan hem bu kredi paralarını istiyor. Hem vatandaş evde oturamıyor. Bankalar bu noktada hiçbir kolaylık sağlamıyor, yani halk da esnaf gibi bankalar noktasında sıkıntı yaşıyor zaten esnafın çoğu Van`ı terk edip gitti kalanlara imkânlar sağlanmasa onlar da mecburen gideceklerdir" şeklinde konuştu.
 
Ulutaş ayrıca "hem halkın hem de vatandaşın kafası şuan karışıktır. Gidenlerin rahat edemeyip geri dönmeye başlaması ve kalanların ise gerek evleri ve gerekse işyerleri hakkında net bir rapor alamaması halkta da esnafta da kafa karışıklığına sebep olmuştur. Zaten yayınlanan raporların çoğuna şu an itiraz edilmektedir çünkü halkı tatmin edememişler" diye konuştu.
 
Murat Dalgın - İLKHA