Diyarbakır’da yarın gerçekleştirilecek “6. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali” için Diyarbakır Karpuz Paneli düzenlendi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonunda yapılan panele Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, akademisyenler ve kurum çalışanları katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Atalar, Diyarbakır’da yaklaşık 45 bin dekar alanda karpuz ekiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Amaçlarının, kentin simgesi halindeki karpuzun tanıtımını yapmak olduğunu belirten Atalar, “Karpuz ağırlıkları ortalama 50 kilo civarında olan Diyarbakır çeşitleri yeterince bilinmemektedir. Buradaki amacımız, Türkiye ve dünyada diğer insanlara bu ölçekte bir karpuzun olduğunu göstermek. Bu karpuzla beraber Diyarbakır’ın kültürünün tanıtılması. Kültürün vazgeçilmezlerinden bir tanesi de karpuz kültürü. Diyarbakır’ın bu iki değerini bütün dünyaya tanıtmaya çalışmaktayız.” dedi.

Atalar’ın konuşmasının ardından söz alan Dicle Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Yardımcı Doçent Doktor Songül Akın ise daha çok meyve olarak bilinen karpuzun aslında bir sebze türü olduğunu ifade etti.

“Dünyada domatesten sonra en fazla üretilen sebze karpuzdur”

Dünyada domatesten sonra en fazla üretilen sebzenin karpuz olduğunu dile getiren Akın, “Doğru bildiğimiz yanlışların bir tanesi de karpuzun bir meyve olarak bilinmesi. Aslında karpuz bir sebze. Bizim kültürümüzde hep meyve olarak geçmiş fakat teknik personel olarak, bunu sebze olarak yerleştirmeye çalışmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’ın, karpuz üretimi açısından Türkiye’de 4’üncü sırada yer aldığını sözlerine ekleyen Akın, “Adana yaklaşık yüzde 20’lik bir paya, Antalya yaklaşık yüzde 11’lik bir paya, yüzde 6 buçuk civarı İzmir, sonra da Diyarbakır gelmekte. Fakat karpuzdan en çok gelir kazanan il Adana ve Antalya çünkü bunlar alçak tünellerde turfanda karpuz üretimi gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla sezon dışında karpuzun fiyat avantajından faydalanan iller.” ifadelerini kullandı.

Panel, akademisyenlerin sunumlarıyla devam etti. (Hamza Adiyaman- İLKHA)